Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Η Άγκυρα βάζει στη "μέση" τους Αζέρους για να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλάμ Αλίγιεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Γιέχου Μπαϊράμοφ στράφηκαν στην Ιερουσαλήμ με πρόταση διαμεσολάβησης τους προκειμένου να δημιουργηθούν νέες γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ισραήλ και η Τουρκία προσέφεραν και οι δύο στην κυβέρνηση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev στρατιωτική υποστήριξη κατά τον πρόσφατο πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ .

Τώρα το Μπακού πρότεινε στην Ιερουσαλήμ και την Άγκυρα να βοηθήσει στην κατασκευή νέων γεφυρών επικοινωνίας μεταξύ των δύο συμμάχων της.

Η ισραηλινή και η τουρκική στρατιωτική τεχνολογία, ήταν αυτές που παρείχαν στον Αλίγιεφ, drone και άλλα όπλα που τελικά βοήθησαν τις δυνάμεις του να πάρουν την πόλη Σούσα από τα αρμενικά χέρια και να υπογράψουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν.

Ο Αλίγιεφ φέρεται ότι τηλεφώνησε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτή την εβδομάδα και πρότεινε διάφορους τρόπους για τη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Ο Ερντογάν ωστόσο έχει βεβαρυμένο ιστορικό δηλώσεων κατά του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ η Τουρκία απέλασε τον Ισραηλινό πρέσβη Eitan Na'eh πριν από δύο χρόνια.

Τον Οκτώβριο, ο Ερντογάν άνοιξε τη νομοθετική σύνοδο του τουρκικού κοινοβουλίου με ομιλία που αναφερόταν στην κυριότητα της πόλης της Ιερουσαλήμ και στον παλαιστινιακό λαό, στην οποία δήλωσε: "Η Ιερουσαλήμ είναι η πόλη μας".

Ο Ερντογάν φέρεται να ανταποκρίνεται θετικά στα ανοίγματα, που πρότειναν οι αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των Αζέρων, Jeyhun Bayramov, κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών  του Ισραήλ, Gabi Ashkenazi, να συζητήσει το ίδιο θέμα με το μήνυμα ότι η χώρα του θα ενδιαφερόταν να δει και οι δύο σύμμαχοί της να απολαμβάνουν βελτιωμένες σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα άλλο ζήτημα που η Τουρκία θα ήθελε να επιλύσει είναι το  φυσικό αέριο στη ΝΑ Μεσόγειο.

Το Ισραήλ εμπλέκεται στενά τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο σε περιφερειακά ενεργειακά ζητήματα, που η Άγκυρα επιθυμεί να μπεί σφήνα τροποποιώντας τα προς όφελός της.

Ωστόσο, φαίνεται απίθανο το Ισραήλ να είναι πρόθυμο να καταστρέψει υπάρχουσες συμφωνίες για να κατευνάσει έναν Τούρκο ηγέτη που είναι γνωστό ότι μιλάει άσχημα για το εβραϊκό κράτος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...