Ο αγώνας της Τουρκίας για την προστασία των θέσεων εργασίας εν μέσω της εξάπλωσης του δεύτερου κύματος κορωνοϊού κατακλύζεται από – ιδιαίτερα από εκείνους που δεν εργάζονται – απύθμενο θυμό προς την κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα του προέδρου τους, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με άρθρο στο newmoney.gr
Τα προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των απολύσεων, έχουν διατηρήσει στον ίδιο αριθμό τα επίπεδα ανεργίας – ποσοστό το οποίο μειώθηκε από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο κατά 12,7%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσίας της γείτονος χώρας.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν μια σκοτεινή πραγματικότητα, καθώς οι ευκαιρίες δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας απομακρύνονται, οι εταιρείες δεν ανανεώνουν εκ νέου τις ήδη υπάρχουσες συμβάσεις εργασίας, με ορισμένες εξ’ αυτών να είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας εν μέσω υγειονομικής κρίσης: Ενδεικτικά, το συνολικό μέγεθος του εργατικού δυναμικού μειώθηκε κατά 3,9% μέσα σ’ ένα χρόνο.
Η πραγματική επιδείνωση της αγοράς εργασίας είναι ορατή στα 1,4 εκατ. ανέργους που δηλώνουν πως έχουν χάσει κάθε ελπίδα για εύρεση απασχόλησης – αύξηση που καταγράφηκε κατά 122,5% από το 2019.
«Δύσκολη εξίσωση» για τον Σουλτάνο τα ποσοστά ανεργίας
Ο οικονομολόγος Σεϊφετίν Γκιουρσέλ, του Πανεπιστημίου Bahcesehir της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι οι αριθμοί ήταν άνευ προηγουμένου. «Υπάρχει μια άλλη τεχνητή κατάσταση στα δεδομένα απασχόλησης, καθώς η απαγόρευση απολύσεων καλύπτει περίπου 2 εκατ. άτομα που είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας».
Σύμφωνα με τον Μουράτ Γκεζίσι, επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Γκεζίσι, οι απαισιόδοξες προοπτικές στον εργασιακό τομέα προκαλούν πονοκέφαλο στον ηγέτη της Τουρκίας, καθώς η παράταξή του είναι αντιμέτωποι με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την κατάσταση της οικονομίας.
«Ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα», δήλωσε ο Gezici. «Οι οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης του κόμματος AK φαίνεται να έχουν χαμηλά ποσοστά.»
Στην αρχή της χρονιάς, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανακοίνωσαν έναν στόχο ανάπτυξης με ρυθμό αύξησης 5,8% για το 2021, υποθέτοντας ότι δεν θα χρειαστεί επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, μία αρκετά αισιόδοξη εκτίμηση, καθώς μόλις ένα μήνα πριν, επανήλθαν τοπικά lockdowns ανά τη χώρα.
Οι νέοι στο «εδώλιο» της εύρεσης εργασίας
Η Gezici επικαλούμενη παλαιότερες στατιστικές υποστηρίζει πως από το 76% των νέων το 2018 και το 70% αυτών το 2015, έχουν πάψει να υποστηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ το 80% των ανέργων να αποτελούνται από άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 27 ετών, με τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αντιπροσωπεύει περίπου το 16% του εκλογικού σώματος.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο από το Κέντρο Μεσογειακής Ολοκλήρωσης που εδρεύει στη Γαλλία, κατέδειξε ότι η πανδημία πιθανότατα «θα προκαλέσει δραματική αύξηση όχι μόνο στην ανεργία αλλά και στην ανισότητα και τη φτώχεια στην Τουρκία» που απαιτούν «πρόσθετους οικονομικούς πόρους από το εσωτερικό και το εξωτερικό».
Αν και ο Ερντογάν δεσμεύτηκε τον περασμένο μήνα, για οικονομικές και νομικές μεταρρυθμίσεις μετά την αναθεώρηση της οικονομικής ηγεσίας της Τουρκίας, η συνεχής «ολίσθηση» της λίρας και η διεθνής υποτίμηση της τουρκικής οικονομίας, φαίνεται πως θα αποτελέσει πιο δύσκολη διαδικασία, από όσο εκτιμά ο ηγέτης της.