Κόσμος

Τουρκία: Παρακαλάει τους ξένους επενδυτές να γυρίσουν πίσω

«Ο Ερντογάν έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει». Το σχόλιο της FAZ ενόψει της επικείμενης -κρίσιμης για την Τουρκία- Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη αλλά και στις αγορές.

Η μαζική φυγή των ξένων επενδυτών από την Τουρκία του Ερντογάν δεν ήταν αναπόφευκτη. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Η Τουρκία δεν χρειάζεται άλλα άσχημα νέα. Η οικονομία δεινοπαθεί από την ραγδαία υποτίμηση της λίρας και η πανδημία κατέστησε την Τουρκία μία εκ των χωρών που επλήγησαν άσχημα από τον κορωνοϊό. Αν σε όλα αυτά, έρχονταν να προστεθούν ενδεχόμενες κυρώσεις της ΕΕ, η χώρα θα αποδυναμωνόταν ακόμη περισσότερο. Το ενδεχόμενο κυρώσεων όμως φαίνεται να πλησιάζει. Δυνατές καθίστανται οι κυρώσεις εξαιτίας των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιο πιθανές γίνονται λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο». Παρά τις διαβεβαιώσεις,  η Τουρκία δεν έκανε τίποτα ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις στη Μεσόγειο και για να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, που θα συντελούσαν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο δικαστικό σύστημα της χώρας.

Η Τουρκία θα ακολουθήσει τις δεσμεύσεις της για την πραγματοποίηση οικονομικών και νομικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Λουτφί Ελβάν, σε μια προσπάθεια να δελεάσει ξανά τους ξένους επενδυτές. «Θα επιλύσουμε κάθε ζήτημα με διαφανή, υπεύθυνο, ορθολογικό και προβλέψιμο τρόπο», ανέφερε ο Ελβάν σε μήνυμα προς τα μέλη της Διεθνούς Ένωσης Επενδυτών. «Θα εφαρμόσουμε πολιτικές για την ενίσχυση της αξιοπιστίας για τους επενδυτές.

«Κανείς δεν θα μείνει με αναπάντητα ερωτήματα»  είχε χαρακτηριστικά. Το μήνυμα όμως αποκαλύπτει το μέγεθος της απελπισίας στο οικονομικό επιτελείο της τουρκικής κυβέρνησης. Οι δεσμεύσεις ακολουθούν μια δραματική αλλαγή στη χάραξη πολιτικής τον περασμένο μήνα, μετά την αποκαθήλωση του κεντρικού τραπεζίτη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την παραίτηση του γαμπρού του ως υπουργού Οικονομικών.

Και οι δύο θέσεις καλύφθηκαν από έμπειρους τεχνοκράτες. Η τουρκική λίρα περιόρισε τις απώλειες αλλά … κράτησε λίγο. Η λίρα αποδυναμώθηκε κατά 24% έναντι του δολαρίου φέτος, η χειρότερη απόδοση μεταξύ των 10 νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ο Ερντογάν υπόσχεται περίοδο οικονομικής και νομικής μεταρρύθμισης στην Τουρκία. Ποιος όμως τον πιστεύει; Η Τουρκία, η οποία πάσχει από χρόνια ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, είναι απελπισμένη να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις που ανήλθαν σε λιγότερο από 1,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2019, από 3,7% το 2006, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων ανήλθαν σε 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο οκτάμηνο του 2020, μειωμένες κατά 33% σε σχέση με πέρυσι.

Ο Ελβάν λέει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περιορίσει και τον πληθωρισμό, ο οποίος ίπταται στο 14% τον Νοέμβριο. «Οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές μας θα συντονιστούν», είπε.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τουρκικής κεντρικής τράπεζας, η οποία αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 4,75 εκατοστιαίες μονάδες τον περασμένο μήνα, συνεδριάζει στις 24 Δεκεμβρίου για να συζητήσει εκ νέου για τα επιτόκια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ