«Το κυνήγι μαγισσών είναι πλέον γεγονός στην Τουρκία, η συστηματική και διαδεδομένη ρητορική μίσους, οι συνεχιζόμενες διώξεις και η σφαγή των μελών του κινήματος Gulen έχουν κάνει τις συνθήκες στην Τουρκία ώριμες για μια σκόπιμη, προγραμματισμένη και συστηματική γενοκτονία», έγραψε ο Bülent Keneş, βετεράνος Τούρκος δημοσιογράφος στην εξορία. Το βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα, το οποίο προσπαθεί να προκαλέσει συναγερμό στη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία που πλησιάζουν περισσότερο σε μια γενοκτονία ενάντια στο κίνημα Gülen, μια ομάδα βασισμένη στην πίστη που διώκεται διαρκώς από την κυβέρνηση.
Ο Keneş, ο οποίος διέφυγε από δίωξη στην Τουρκία και ζει στη Στοκχόλμη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μίλησε στο Turkish Minute για το νέο του βιβλίο, με τίτλο «Μια γενοκτονία στη δημιουργία; Η καταστολή του ερντογανικού κράτους στο Κίνημα του Gülen. "
Έχοντας υπηρετήσει ως αρχισυντάκτης του Today's Zaman, μιας αγγλικής καθημερινής εφημερίδας, ο Κινές έφτασε στην κορυφή της λίστας καταζητούμενων της Άγκυρας μέσω της έντονης κριτικής του για την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οποία αποκαλεί «Ισλαμοφασιστικό καθεστώς."
Η σημερινή Zaman είχε την υψηλότερη ημερήσια κυκλοφορία μεταξύ των ημερήσιων ξενόγλωσσων εφημερίδων στην Τουρκία. Επίσης, η τουρκική εφημερίδα Zaman ήταν η πιο διάσημη καθημερινή εφημερίδα στην Τουρκία με περισσότερους από 600.000 συνδρομητές πριν κατασχεθεί και τερματιστεί από την κυβέρνηση Ερντογάν το 2016.
Ο βετεράνος δημοσιογράφος αντιμετωπίζει επί του παρόντος τρεις ποινές ισόβιας κάθειρξης συν 15 χρόνια φυλάκισης στην Τουρκία για ένα από τα άρθρα του.
Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις τρέχουσες υποθέσεις της Τουρκίας θα δυσκολευτούν να καταλάβουν πώς ένα άτομο σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ μπορεί να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή αν γράψει 500 λέξεις. Παρ 'όλα αυτά, όσοι παρατηρούν τα τεκταινόμενα της Τουρκίας θα θυμούνται ότι η χώρα κατατάσσεται στην 154η θέση μεταξύ 180 χωρών στο "Δείκτη ελευθερίας του Παγκόσμιου Τύπου 2020", πίσω από τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Λευκορωσία του Αλεξάντερ Λουκασένκο.
«Η κατάσταση όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες άρχισε να επιδεινώνεται στην Τουρκία ήδη από το 2011», λέει ο Κενές, προσθέτοντας ότι προέβλεψε το αυταρχικό μέλλον για την Τουρκία, ερχόμενος σε σύγκρουση με πολλούς αισιόδοξους συναδέλφους του «που πίστευαν ότι η Τουρκία είχε όλα τα εχέγγυα για να αντιμετωπίσει την "δίψα" του Ερντογάν για εξουσία."
Επισημαίνοντας τις στιγμές-ορόσημα στην «κάθοδο του φασισμού» της χώρας, ο Κέινς λέει ότι το 2013 ξεχωρίζει για διάφορους λόγους.
Ο Κενές στο βιβλίο του προσδιορίζει το κίνημα του Γκουλέν ως κοινωνικο-θρησκευτική ομάδα με διακριτά χαρακτηριστικά.
«Παρόλο που το κίνημα του Gülen δεν έχει θρησκευτική ονομασία», σημειώνει ο Keneş, «χαρακτηρίζονται ως αιρετικοί από τη Διεύθυνση Θρησκευμάτων της Τουρκίας και η άποψη των καταπιεστών για τη συγκεκριμένη ομάδα αρκεί για να τους κάνει να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Καταστατικού της Ρώμης. "
Ο Keneş δηλώνει ότι χρησιμοποίησε τα 10 στάδια που διατύπωσε ο Gregory H. Stanton, ένας διάσημος μελετητής σε μελέτες γενοκτονίας, για να αξιολογήσει την πιθανότητα εξόντωσης των γκιουλενιστών μέσω των κριτηρίων αυτών.
«Περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί από τη δημόσια διοίκηση και στερούνται της διαμονής τους και των οικογενειών τους. Περισσότεροι από 282.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών, λόγω των καθημερινών δραστηριοτήτων τους, οι οποίες είναι μη εγκληματικές πράξεις, έχουν τεθεί υπό κράτηση και πάνω από 600.000 έχουν αποτελέσει αντικείμενο ερευνών. Τουλάχιστον 77.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν. "
Σημειώνει ότι «άνω των 110 - ορισμένοι ισχυρίζονται περίπου 200 -μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει. Σχεδόν διακόσιοι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να φυλακίζονται. "
«Όσον αφορά τα μέλη του κινήματος Gulen, κάθε πράξη που μπορεί να εκτελεστεί από ένα συνηθισμένο άτομο κατά τη διάρκεια της καθημερινότητάς του μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε έγκλημα και συνεπώς να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του ποινικού κώδικα», γράφει ο Keneş. το βιβλίο του. «Όταν ασκείται από τα μέλη του κινήματος Gulen, το συνταγματικό δικαίωμα να δημιουργεί μέσα μαζικής ενημέρωσης και έτσι να δημοσιεύει εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία καθώς και να συμμετέχει σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές κατηγορείται με συνοπτικές διαδικασίες για εγκλήματα,τρομοκρατία και προδοσία »