Ένα ζοφερό ορόσημο στον «ξεχασμένο πόλεμο» με την στενή συμμετοχή των ΗΠΑ κατέγραψε ο ΟΗΕ... Έξι χρόνια αφότου ο Σαουδαραβικός συνασπισμό άρχισε να βομβαρδίζει την Υεμένη για να αποτρέψει την πλήρη ανάληψη της εξουσίας από τους αντάρτες Χούτι, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκδώσει έναν ενημερωμένο επίσημο αριθμό των νεκρών.
Ο ΟΗΕ τώρα λέει ότι περίπου 233.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα της μακράς περιόδου συγκρούσεων. Οι περισσότεροι από τους θανάτους πιστεύεται ότι οφείλονται σε «έμμεσες αιτίες» όπως η κατάρρευση των κοινωνικών υποδομών, οι ασθένειες και η έλλειψη τροφής και πόρων.
"Ο πόλεμος είχε ήδη προκαλέσει περίπου 233.000 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων 131.000 από έμμεσες αιτίες όπως έλλειψη τροφίμων, υπηρεσιών υγείας και υποδομών", ανέφερε στις αρχές αυτής της εβδομάδας το ανώτερο ανθρωπιστικό γραφείο του ΟΗΕ. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερους από 100.000 άμεσους θανάτους μάχης, πιθανότατα οι περισσότεροι από αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Αποκαλώντας την ως «επικείμενη καταστροφή», το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών περιέγραψε ότι ο περίπλοκος εμφύλιος πόλεμος της Υεμένης ξεκίνησε να εξελίσσεται με σοβαρότητα το 2015, με έξαρση των ασθενειών, της πείνας και της οικονομικής κατάρρευσης σε έναν ήδη φτωχό πληθυσμό. Το 2020 η βία κλιμακώθηκε και η δυσκολία μεγαλώνει με καταρρακτώδεις βροχές, κρίση καυσίμων, COVID-19 και προσβολές από ακρίδες στην έρημο που αναμένεται να προκαλέσουν ζημιές και απώλειες αξίας 222 εκατομμυρίων δολαρίων σε βασικές καλλιέργειες και ζώα και ζώα.
"Οι εχθροπραξίες προκάλεσαν άμεσα δεκάδες χιλιάδες αμάχους. 3.153 θάνατοι παιδιών και 1.500 αμάχων αναφέρθηκαν τους πρώτους εννέα μήνες του 2020", πρόσθεσε για τους άμεσους θανάτους από μάχη εκτός από έμμεσες απώλειες.
Ο συνασπισμός ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας επέβαλε επίσης εδώ και χρόνια πλήρη αποκλεισμό στα κύρια λιμάνια της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου Χοντέϊντα, το οποίο είναι το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας. Τα ανθρωπιστικά αγαθά έχουν μπλοκαριστεί επίσης για χρόνια.
Και τέλος μια σύγκριση: Όταν κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του πολέμου στη Συρία, οι απώλειες έφτασαν τις πάνω από 200.000 ζωές, έγιναν διεθνή πρωτοσέλιδα και το γεγονός κατέστη βασικό σημείο συζήτησης για όσους προέτρεπαν στρατιωτική επέμβαση για να εκδιώξουν τον Άσαντ εκεί.