Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών ήταν ο νικητής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 2020 και ο επικεφαλής αυτής της υπηρεσίας προειδοποιεί για το ενδεχόμενο καταστροφικών λιμών σε όλο τον κόσμο το 2021. Το lockdown του COVID-19 σε όλο τον κόσμο αυτό το έτος δημιούργησε τεράστιες δυσκολίες σε πολλές πλούσιες χώρες, αλλά σε φτωχότερα έθνη η οικονομική καταστροφή έχει δημιουργήσει ανησυχητικά κύματα πείνας. Υπήρχε η ελπίδα ότι τα πράγματα θα γίνονταν καλύτερα όταν άρχιζαν τα..ξεκλειδώματα, αλλά τώρα επιβάλλεται ένας νέος γύρος καραντίνας και πολλοί ειδικοί προειδοποιούν για το τι θα μπορούσε να σημαίνει για αυτούς που ζουν σε βαθιά φτώχεια.
Ο Ντέιβιντ Μπέσλεϋ ήταν απόλυτα ενθουσιασμένος όταν του δόθηκε το βραβείο του Νόμπελ Ειρήνης στην υπηρεσία του, επειδή του δόθηκαν περισσότερες ευκαιρίες να ζητήσει χρήματα. Διότι χωρίς μαζική εισροή χρημάτων, λέει ότι πρόκειται να δούμε «λιμούς σε βιβλικές αναλογίες το 2021»…
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος αναφέρει ότι το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης έδωσε στον οργανισμό του ΟΗΕ ένα βήμα και ένα μικρόφωνο για να προειδοποιήσει τους παγκόσμιους ηγέτες ότι το επόμενο έτος θα είναι χειρότερο από αυτό το έτος, και χωρίς δισεκατομμύρια δολάρια "θα έχουμε πείνα σε Βιβλικές αναλογίες το 2021. "
Οι εκτεταμένες αποτυχίες των καλλιεργειών μαζί με τις οικονομικές διακοπές λειτουργίας που επέφερε το COVID-19 έεπέφεραν τεράστια πίεση στα παγκόσμια συστήματα διανομής τροφίμων. Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται γρήγορα σε όλο τον πλανήτη, και αυτό πλήττει περισσότερο τους ανθρώπους στο κάτω μέρος της οικονομικής τροφικής αλυσίδας.
Σύμφωνα με τον Beasley, πολλές περιοχές του πλανήτη αντιμετωπίζουν δυνητικά μια μεγάλη επισιτιστική κρίση «τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες»…
Σύμφωνα με κοινή ανάλυση του WFP και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του Ηνωμένου Βασιλείου τον Οκτώβριο, 20 χώρες «είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πιθανές αυξήσεις στην υψηλή οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, «και απαιτούν επείγουσα προσοχή».
Από αυτές, η Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, η βορειοανατολική Νιγηρία και η Μπουρκίνα Φάσο έχουν ορισμένες περιοχές που «έχουν φτάσει σε μια κρίσιμη κατάσταση πείνας μετά από χρόνια συγκρούσεων ή άλλων γεγονότων», ανέφεραν οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση τους επόμενους μήνες "θα μπορούσε να οδηγήσει σε κίνδυνο πείνας"