Αίσθηση έχει προκαλέσει στη Γαλλία η άρνηση του νεοκομμουνιστή ηγέτη Ζαν Λικ Μελανσόν να στηρίξει τον Εμανουέλ Μακρόν στην κόντρα του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις προσβλητικές δηλώσεις του τελευταίου για τον Γάλλο πρόεδρο. Η Γαλλία ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Άγκυρα από τη στιγμή που ο Ερντογάν αμφισβήτησε δημοσίως την ψυχική υγεία του Μακρόν κατηγορώντας τον ότι έχει εχθρική στάση απέναντι στο Ισλάμ. Ο Γάλλος πρόεδρος με μια σειρά από αναρτήσεις στο Twitter το βράδυ της Δευτέρας επανεπιβεβαίωσε την προσήλωσή του στις αξίες της χώρας του κι υπογράμμισε ξεκάθαρα ότι απορρίπτει τον «διάλογο του μίσους».
Αλλά όταν ρωτήθηκε ο ηγέτης της «Ανυπόταχτης Γαλλίας» και βουλευτής περιοχής της χώρας με μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων, Ζαν Λικ Μελανσόν, κατά πόσον στηρίζει τον Γάλλο πρόεδρο στην αντιπαράθεσή του με τον Τούρκο ομόλογό του, απάντησε ότι ο Μακρόν «έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο της κατάστασης». «Τον έχω υποστηρίξει πολλές φορές, αλλά δεν θα το κάνω πια γιατί το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να σιωπήσω», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ο Μελανσόν. «Για λόγους που ουδείς μας αντιλαμβάνεται ο Πρόεδρος έκανε μια σειρά αναρτήσεις στο Twitter, έχασε πλήρως τον έλεγχο της κατάστασης. [Ο Μακρόν] καλά θα κάνει να σκεφτεί ποια θα είναι η στρατηγική του: Η Γαλλία ταπεινώνεται και εξευτελίζεται, τι σκοπεύει να κάνει πέρα από αναρτήσεις στο Twitter;»
Και πρόσθεσε: «Υποθέτω ότι ο Μακρόν δεν θέλει τη στήριξή μου από τη στιγμή που έδωσε την εντολή να μας επιτεθούν κατηγορώντας μας ως αριστερούς ισλαμιστές, ή δεν ξέρω, ως ισλαμοαριστεριστές». Είχαν προηγηθεί δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης Μακρόν, όπως ο υπουργός Παιδείας, Ζαν Μισέλ Μπλανκάρ, που κατήγειλε την ισλαμοαριστερά του Μελανσόν, που «προκαλεί χάος στα πανεπιστήμια της χώρας».
Η κουβέντα για την ισλαμοαριστερά – μια αρρωστημένη, όπως υποστηρίζεται, ανοχή της γαλλικής Αριστεράς έναντι των φανατικών ισλαμιστών – έχει ανάψει στη Γαλλία μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Ιστορίας Σαμιέλ Πατί από 18χρονο Τσετσένο ισλαμιστή εξτρεμιστή. Τον όρο χρησιμοποίησε προ ημερών και ο Σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ για να καταγγείλει την «δειλία της ισλαμοαριστεράς έναντι της κοινοτικοκρατίας» των ακραίων ισλαμιστών στη Γαλλία.
Ο Ισλαμο-αριστερισμός (γαλλικά: islamo-gauchisme), του οποίου οι οπαδοί καλούνται Ισλαμο-αριστεριστεριστές, είναι ένας νεολογισμός που ορίστηκε από τον Γάλλο φιλόσοφο Πασκάλ Μπρυκνέρ ως «η συγχώνευση μεταξύ της αθεϊστικής Αριστεράς και του θρησκευτικού ριζοσπαστισμού».
Σύμφωνα με τον Μπρυκνέρ, ο Ισλαμο-αριστερισμός ήταν κυρίως μια σύλληψη των Βρετανών Τροτσκιστών του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος. Επειδή αυτοί οι αφοσιωμένοι αριστεροί κατάλαβαν τη δυνατότητα του Ισλαμισμού να υποθάλπει κοινωνική αναταραχή, προώθησαν τακτικές και προσωρινές συμμαχίες με αντιδραστικές Μουσουλμανικές οργανώσεις και ήλπιζαν να χρησιμοποιήσουν τον Ισλαμισμό ως πολιορκητικό κριό για να προκαλέσουν την πτώση του καπιταλισμού.
Ο Μπρυκνέρ υποστηρίζει ότι οι Ισλαμιστές, από την πλευρά τους, προσποιούνται ότι ενώνονται με την Αριστερά στην καταπολέμηση του ρατσισμού, της νεο-αποικιοκρατίας και της παγκοσμιοποίησης, ως τακτικό και προσωρινό μέσο για να επιτύχουν τον αληθινό στόχο τους που είναι η επιβολή της «ολοκληρωτικής θεοκρατίας» της Ισλαμικής διακυβέρνησης.