Πολλές χώρες αρνούνται να δεχτούν πίσω τους πολίτες τους, εκτός εάν επιστρέψουν εθελοντικά. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες αλλοδαποί που έχει απορριφθεί η αίτησή τους για άσυλο ή καταδικάστηκαν σε απέλαση μετά από διάπραξη εγκλήματος μπορούν να μείνουν στη Σουηδία λέγοντας απλώς ότι δεν θέλουν να πάνε σπίτι τους!!
Η απόφαση απέλασης δεν σημαίνει ότι το εν λόγω άτομο εγκαταλείπει αναγκαστικά τη χώρα. Στην απόφαση μπορεί αρχικά να ασκηθεί έφεση σε πολλές περιπτώσεις και εάν τελικά αποκτήσει νομική ισχύ, και συνεπώς δεν μπορεί πλέον να ασκηθεί άλλη έφεση, το άτομο μπορεί να επιλέξει να.... αποκλίνει. Όποιος απομακρυνθεί από τη δικαιοσύνη για τέσσερα χρόνια είναι ευπρόσδεκτος να υποβάλει νέα αίτηση ασύλου. Καθώς έχουν περάσει τέσσερα χρόνια, το άτομο μπορεί επίσης να ισχυριστεί ότι έχει ριζώσει στη Σουηδία, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να του επιτραπεί να παραμείνει.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ορισμένες χώρες αρνούνται να δεχτούν τους πολίτες τους, εκτός εάν επιστρέψουν εθελοντικά. Αυτό ισχύει, μεταξύ άλλων, για το Ιράκ, τη Σομαλία, το Ιράν και τον Λίβανο. Σύμφωνα με τον Patrik Engström, επικεφαλής της συνοριακής αστυνομίας στο Εθνικό Τμήμα Επιχειρήσεων (NOA), αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι από αυτές τις χώρες "αποφασίζουν σε μεγάλο βαθμό για τον εαυτό τους εάν μπορεί να πραγματοποιηθεί απέλαση ή όχι".
Η Hanna Hansdotter, επικεφαλής επιστροφών στο Σουηδικό Συμβούλιο Μετανάστευσης, συμφωνεί.
“Το βλέπουμε αυτό όταν μιλάμε σε αυτούς (αιτούντες άσυλο), ότι πολλοί γνωρίζουν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να συμβεί. Μπορούμε να πούμε ότι είναι καλύτερο να πάτε μόνοι σας, διαφορετικά θα πρέπει να ταξιδέψετε με την αστυνομία. Αλλά τότε ήδη γνωρίζουν ότι η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει τίποτα”, λέει.
Για το λόγο αυτό, 1.937 Ιρακινοί και 815 Σομαλοί που έχουν καταδικαστεί σε απέλαση εξακολουθούν να βρίσκονται στη Σουηδία. Απλώς δεν θέλουν να πάνε σπίτι και έτσι οι απελάσεις τους δεν μπορούν να επιβληθούν.
Η κυβέρνηση δεν ελέγχει πόσα άτομα ζουν στη Σουηδία χωρίς άδεια.