Σε δύο επίπεδα κινείται η Ελλάδα στο μέτωπο των τουρκικών προκλήσεων. Αφενός η Αθήνα κινητοποιεί τον διεθνή παράγοντα σε μία προσπάθεια περαιτέρω απομόνωσης της Άγκυρας και αφετέρου, σε επιχειρησιακό επίπεδο, φροντίζει να είναι έτοιμη για «παν ενδεχόμενο». Για το τελευταίο αν κάποιος έχει αμφιβολίες για το μέγεθος της κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και τις αποτρεπτικής ισχύος απάντηση δίνουν οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν την Κυριακή και δείχνουν το στόλο αλλά και τα ιπτάμενα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων σε δράση.
Κοινή παραδοχή πλέον είναι πως η Άγκυρα έχει… ξεφύγει αφού δίνει παράταση με νέα Navtex στις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα ο Ερντογάν τα… βάζει τόσο με τον Εμανουέλ Μακρόν όσο και με τις ΗΠΑ δείχνοντας αμετανόητος σε σχέση με την ενεργοποίηση των S-400.
Μεγαλώνει το «ελληνικό διπλωματικό οπλοστάσιο»
Πέραν των κυρώσεων – η επιβολή των οποίων θα αποφασιστεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής – η Αθήνα επιδίδεται σε διπλωματικό μαραθώνιο για να μεγαλώσει τη λίστα με τα μέτρα κατά της Άγκυρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συνάντηση με τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ έθεσε ένα ακόμα ζήτημα στο τραπέζι αυτό του εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα. Πρόκειται για ένα μέτρο που σίγουρα θα πονέσει την Άγκυρα. Ας μην ξεχνάμε πως η Τουρκία στράφηκε στους S-400 όταν οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να τις πουλήσουν, με τους ‘όρους Ερντογάν’, αμερικανικούς Patriot. Συνεπώς, η κατά τα άλλα «παντοδύναμη» Αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας δεν είναι τόσο δυνατή όσο θέλει να φαίνεται αλλά εξαρτάται άμεσα από άλλες χώρες.
Εμπάργκο όπλων: Αυτά είναι τα εξοπλιστικά που αφορά
Το ακριβές μέγεθος των συνεπειών ενός εμπάργκο όπλων γίνεται κατανοητό από την επιστολή που έστειλε ο Νίκος Δένδιας προς τους ομολόγους του σε Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής» η σημαντικότερη πτυχή της βοήθειας που παρέχουν οι Ευρωπαίοι στην Άγκυρα δεν αφορά μόνο τα εξοπλιστικά αλλά κυρίως την τεχνογνωσία.
Μεταξύ άλλων το εμπάργκο αφορά στα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 (ανάλογα με τα ελληνικά ‘Παπανικολής’) για τα οποία το Βερολίνο έχει παραχωρήσει το σύνολο της τεχνογνωσίας ναυπήγησής τους στην Τουρκία. Το Βερολίνο παρέχει επίσης βοήθεια στον τομέα παραγωγής των αρμάτων μάχης Leopard (2Α4) αλλά και στο αντιαεροπορικό σύστημα Korkut (τύπου Rheinmetall) αλλά και του φορητού βλήματος PorSav (πρόκειται ουσιαστικά για την τουρκική εκδοχή των γνωστών στην Ελλάδα Stinger). Γερμανοί και Τούρκοι, συζητούν σύμφωνα με την εφημερίδα και για την παροχή τεχνογνωσίας για τον κινητήρα του εγχώριου τουρκικού άρματος μάχης «Altay».
Οι Γερμανοί παρείχαν επίσης κινητήρες για την εθνικό κορβέτα της Τουρκίας ενώ το ίδιο κάνουν και για την εθνική φρεγάτα (MilGem). Γάλοι και Ισπανοί παρείχαν τεχνογνωσία για την ανάπτυξη των μεταγωγικών αεροσκαφών Α-400. Επίσης, οι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ είναι ένα ακόμα όπλο στα χέρια της Άγκυρας και για το οποίο οι Γερμανοί παρείχαν τεχνογνωσία.
Η Ιταλία έχει προσφέρει σημαντική τεχνογνωσία μέσω της παράδοσης των επιθετικών ελικοπτέρων T-129-ATAK και των κατασκοπευτικών δορυφόρων GokTurk. Την ίδια ώρα η Ισπανία παραχώρησε τα σχέδια και την τεχνογνωσία για το ελικοπτεροφόρο ‘Anadolu’ ενώ πούλησε στην Τουρκία Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας τύπου CN-235 τα οποία μαζί με τα ιταλικά ATR-72 είναι τα «μάτια» της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Οι μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι εξαγωγείς όπλων στην Άγκυρα
Όπως έγραφε το Newpost.gr στην επιστολή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών προς τον Γερμανό ομόλογό που επισημοποιεί το αίτημα που απηύθυνε απευθείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Χάικο Μάας κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα, επισημαίνονται οι πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, η οποίες, όπως υπογραμμίζεται, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα και ζητείται να μην δοθούν άδειες εξαγωγής συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.
Η αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης που ανακοίνωσε ότι η Γερμανία μειώνει τις άδειες εξαγωγών στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία και ότι δεν προχωρά σε νέα συμβόλαια είναι ενδεικτική της αμηχανίας που προκαλεί η σχετική συζήτηση σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου το θέμα ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη. Η αντίδραση των Γερμανών Πρασίνων είναι χαρακτηριστική, καθώς ζήτησαν τη μη παράδοση των γερμανικών υποβρυχίων, καθώς «το τουρκικό πολεμικό Ναυτικό απειλεί τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. στην Ανατολική Μεσόγειο».
Επιστολές εστάλησαν και στους υπουργούς Εξωτερικών της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio. Και όχι τυχαία, καθώς οι προαναφερθείσες χώρες είναι από τους πρωταθλητές στις συμπαραγωγές και τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα προς την Τουρκία της τελευταίας 15ετίας – προγράμματα των οποίων η υλοποίηση συνεχίζεται. Οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού και τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα εκτείνονται σε όλο το εύρος των ναυτικών και στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας και στον σκληρό πυρήνα των προωθημένων δυνατοτήτων. Και αυτά αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.