Νικόλ Πασινιάν
Κόσμος

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Αρμενία καλεί εθελοντές να παρουσιαστούν στο μέτωπο

Ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δεν βλέπει διπλωματική λύση στη σύγκρουση και ζητά από τους πολίτες της Αρμενίας να οργανώσουν «μονάδες εθελοντών»

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας δήλωσε σήμερα ότι καμιά "διπλωματική λύση" δεν είναι βιώσιμη στη σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, καλώντας τους συμπατριώτες του να παρουσιαστούν ως εθελοντές στο μέτωπο.

"Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το θέμα του Καραμπάχ, αυτή τη στιγμή και για πολύ καιρό ακόμη, δεν μπορεί να έχει διπλωματική λύση", δήλωσε ο Νικόλ Πασινιάν σε βίντεο που ανάρτησε στο Facebook.

Ζήτησε κατά συνέπεια από όλους "τους επικεφαλής των πόλεων, των περιφερειών, των χωριών, των πολιτικών κομμάτων, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, των επιχειρηματικών κύκλων, να οργανώσουν μονάδες εθελοντών" για να πολεμήσουν στο πλευρό των Αρμένιων αυτονομιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατά του το Αζερμπαϊτζάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι αζερικές δυνάμεις κατέλαβαν εδάφη που διέφευγαν από τον έλεγχο του Μπακού από τη δεκαετία του 1990 έπειτα από σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μαχών στις οποίες εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με τον Πασινιάν, η κατάσταση στο μέτωπο είναι "αρκετά σοβαρή" για τους αυτονομιστές.

"Υπάρχει η νίκη ή η ήττα, τίποτε άλλο. Για να κερδίσουμε, οφείλουμε όλοι να σχηματίσουμε μονάδες εθελοντών", δήλωσε εκτιμώντας ότι το Αζερμπαϊτζάν αρχίζει να ρίχνει τις "τελευταίες του δυνάμεις" στη μάχη.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, περιοχή που κατοικείται στην πλειονότητά της από Αρμένιους, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης προκαλώντας έναν πόλεμο που άφησε πίσω του 30.000 νεκρούς τη δεκαετία του 1990.

Ο Πασινιάν απηύθυνε την έκκλησή του μετά την αποτυχία δύο διαδοχικών ανθρωπιστικών εκεχειριών αυτόν τον μήνα και ο υπουργός του των Εξωτερικών όπως και του Αζερμπαϊτζάν βρίσκονταν στη Μόσχα για ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τη ρωσική περιφερειακή δύναμη. Οι δύο ομόλογοι αναμένονται επίσης στην Ουάσιγκτον αυτήν την εβδομάδα.

Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία είναι οι ιστορικοί μεσολαβητές στη διένεξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αλλά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όλες οι διπλωματικές προσπάθειες δεν κατάφεραν να την επιλύσουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...