Ο αδελφός του ηγέτη του ISIS Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι ταξίδεψε αρκετές φορές στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ηπέιρου, από τη βόρεια Συρία τους μήνες πριν από το θάνατο του αρχηγού της τρομοκρατίας, δήλωσαν ιρακινοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών.
Ο Τζούμα, ένας από τους τρεις αδελφούς του Αλ Μπαγκντάντι, ήταν ο πιο έμπιστος αγγελιοφόρος του για να παραδώσει και να ανακτήσει πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις της οργάνωσης στη Συρία, το Ιράκ και την Τουρκία, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι.
Το κυνήγι για τον άπιαστο αρχιτέκτονα του ISIS, έναν άνθρωπο γνωστό κάποτε ως «αόρατο σεΐχη», έληξε στις 26 Οκτωβρίου σε μια δραματική, συγκεκαλυμμένη επιδρομή των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην απομονωμένη βίλα του στο βορειοδυτικό συνοριακό χωριό Μπαρίσα της Συρίας, στην επαρχία Ιντλίμπ.
Αυτοκτόνησε εκτοξεύοντας το εκρηκτικό γιλέκο του όταν το στήριξε σε ένα τούνελ χωρίς διαφυγή, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Τώρα, η Εθνική Κυβέρνηση μπορεί να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τις κινήσεις ενός βασικού μέλους του εσωτερικού κύκλου του Αλ Μπαγκντάντι και τον τρόπο με τον οποίο έκανε αρκετά ταξίδια μετ’ επιστροφής 2.300 χιλιομέτρων βαθιά στο έδαφος ενός μέλους του ΝΑΤΟ.
Αξιωματούχοι ασφαλείας αναφέρουν ότι ο αρχηγός της τρομοκρατίας χρησιμοποίησε μια παλιομοδίτικη μαχητική μέθοδο για να αποφύγει τον εντοπισμό ενώ κατεύθυνε την ομάδα από τις σκιές, καθώς οι υπηρεσίες ασφαλείας της Δυτικής και Μέσης Ανατολής συνδυάστηκαν για να βρουν ένα μονοπάτι που θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε έναν από τους πιο καταζητούμενους άνδρες στον κόσμο.
“Παρακολουθούσαμε κάποιον που ενεργούσε ως αγγελιοφόρος στην Αλ Μπαγκντάντι και ταξίδευε συχνά στην Τουρκία και πίσω”, δήλωσε ανώτερος ιρακινός αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών. “Ήταν ο αδελφός του Αλ Μπαγκντάντι.”
Οι ιρακινές υπηρεσίες ασφαλείας εντόπισαν για πρώτη φορά τον Τζούμα, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανός, διασχίζοντας τα συροτουρκικά σύνορα στα τέλη του 2018, προτού εμφανιστεί στην Κωνσταντινούπολη.
Μαχητές του ISIS ή υποστηρικτές, είχαν επιτεθεί σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην πόλη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, εμφανιζόμενοι ως τουρίστες στην ιστορική πλατεία Σουλταναχμέτ κοντά στην Αγία Σοφία και το πλέον κλειστό Διεθνές Αεροδρόμιο Ατατούρκ.
Οι ιρακινές υπηρεσίες ασφαλείας συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για να παρακολουθήσουν τον Τζούμα εντός της τουρκικής επικράτειας, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Το γραφείο της τουρκικής προεδρίας και του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Ιρακινός πράκτορας πληροφοριών ο οποίος εργάστηκε στην επιχείρηση εντοπισμού ανέφερε ότι ο Τζούμα συνέχισε να επανεμφανίζεται τους επόμενους μήνες, μέχρι την τελευταία καταγεγραμμένη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο.
Στη συνέχεια πιστεύεται ότι επέστρεψε στη βορειοδυτική Συρία, μήνες πριν αποκαλυφθεί η τοποθεσία του κρησφύγετου του αδελφού του.
Είναι απίθανο να πέρασε λαθραία τα σύνορα, είπε ο πράκτορας, αλλά μάλλον κινήθηκε ελεύθερα.
Οι Ιρακινοί πράκτορες καλλιέργησαν έναν πληροφοριοδότη στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος θα έβρισκε πληροφορίες σχετικά με τα ταξίδια του Τζούμα στην Κωνσταντινούπολη αλλά και τις χρηματικές ανταλλαγές του λογαριασμού του Αλ Μπαγκντάντι.
“Ο Τζούμα ήταν σε επαφή με έναν τύπο στην Τουρκία ο οποίος συναντούσε την πηγή μας μέσα στην Τουρκία”, δήλωσε ο πράκτορας, ο οποίος ασχολήθηκε απευθείας με τον χειριστή του πληροφοριοδότη.
Ο Τζούμα πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει αυτή την επαφή, ανέφερε ο πράκτορας.
Η πηγή συνάντησε έναν μεταφορέα που θα έδινε τα δέματα σε έναν μεσάζοντα, ο οποίος θα τα έδινε στον αδερφό του Αλ Μπαγκραντί και θα κατέληγαν στα χέρια του αρχηγού του ISIS.
Το περιεχόμενο των πακέτων δείχνει πώς ο Αλ Μπαγκντάντι συνέχισε να μένει στην ίδια διεύθυνση με την ομάδα του, ενώ παράλληλα κατάφερε να κινείται σε ασφαλή μονοπάτια κατά τη διάρκεια των ετών που κρυβόταν. Παρέμεινε στις σκιές μήνες μετά την απώλεια όλων των πόλεων της Συρίας και του Ιράκ , τις οποίες το ISIS κάποτε ήλεγχε.
“Παρέδιδε μηνύματα από διοικητές του ISIS στο Ιράκ – ενημέρωνε για την κατάσταση των υιών τους, τα χρήματά τους και τις ασφαλείς διαδρομές”, ανέφερε ο πράκτορας για τον μεταφορέα. “Ήταν σε επαφή με διοικητές εδώ.”
Αλλά δεν ήταν μόνο το Ιράκ στο οποίο ο Αλ Μπαγκντάντι έδειξε ενδιαφέρον. Ο Τζούμα είχε επίσης το καθήκον να “μεταφέρει μηνύματα και να φέρει μηνύματα μπρος-πίσω στους αξιωματούχους του του ISIS μέσα στην Τουρκία”, ανέφερε ο ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών.
Ιρακινοί και Αμερικανοί διεξήγαγαν κοινές εργασίες πληροφοριών για τον εντοπισμό του Τζούμα για πέντε μήνες, ανέφερε ο αξιωματούχος, αλλά δεν ήταν σαφές εάν παρέδιδε τα πακέτα στον Αλ Μπαγκντάντι αυτοπροσώπως ή αν η μεταφορά γινόταν μέσω Ιντλίμπ.
Πίστευαν πως θα τον έχανα αν έμπαινε εντός της Συριακής επαρχίας στην οποία κατοικούσε ο Al Baghdadi.
Οι αξιωματούχοι μπερδεύτηκαν ως προς το γιατί τα ίχνη του κατέλληγαν στην Ιντλίμπ, διότι πίστευαν ότι ο Αλ Μπαγκντάντι κρυβόταν στην ανατολική επαρχία Ντείρ Εζόρ.
Αναρωτήθηκαν πώς ο Τζούμα θα μπορούσε να διασχίσει εδάφη που κατέχει το καθεστώς της Συρίας ή οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, ο αραβοκουρδικός συνασπισμός που ηγήθηκε του αγώνα κατά του ISIS, για να παραδώσει μηνύματα στον αδελφό του.
“Τον εντοπίσαμε να περνάει τα σύνορα, αλλά στη συνέχεια χάναμε τα ίχνη του”, δήλωσε ο αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών.
“Από την Τουρκία ταξίδεψε νότια μέσω idlib αλλά φαίνεται σαν να μην ταξίδεψε ποτέ πιο κάτω..
“Τώρα πιστεύουμε ότι συναντούσε τον Αλ Μπαγκντάντι πλησίον των τουρκικών συνόρων. Δεν ξέρουμε αν το γνώριζαν οι Τούρκοι ή όχι”.
”Όταν μαγειρεύετε ζυμαρικά, τα στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι. Τα σύνορα της Τουρκίας είναι δυστυχώς έτσι εδώ και πολύ καιρό”, ανέφερε Πρώην υψηλόβαθμος Τούρκος στρατιωτικός
Πιστεύεται ότι ο Αλ Μπαγκντάντι μετακόμισε στο Ιντλίμπ την άνοιξη, περίπου την ώρα της επίθεσης για να λάβει υποστήριξη από τους λίγους μαχητές που του είχαν απομείνει.
Λίγα είναι γνωστά για τον Τζούμα. Καμία φωτογραφία του δεν είναι δημόσια διαθέσιμη και δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για την εμφάνισή του, την ηλικία, την τρέχουσα θέση ή ακόμα και το επώνυμό του.
Καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των κινήσεών του, πολλές από τις πληροφορίες γι’ αυτόν παραμένουν απόρρητες.
Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ συνέλαβαν δύο άνδρες στην επιδρομή του Μπαρίσα στο συγκρότημα του Αλ Μπαγκντάντι, αλλά δεν είναι σαφές αν ο Τζούμα ήταν ένας από αυτούς, ή αν ήταν στο κρησφύγετο εκείνη την εποχή.
Οι Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είχαν σαφή ταυτοποίηση για το ποιος σκοτώθηκε ή γνώση του ποιος συνελήφθη στην επιδρομή, η οποία πραγματοποιήθηκε από κομάντος της Δύναμης Δέλτα των ΗΠΑ.
Ο Τζούμα, μέλος της ίδιας ευσεβούς οικογένειας από την πόλη Σαμάρα του Ιράκ, στην ανατολική όχθη του Τίγρη, άσκησε μια υπερσυντηρητική εκδοχή του Ισλάμ πριν ακόμη ο Αλ Μπαγκντάντι, ο Αμπού Αχμάντ, πρώην συνεργάτης του ηγέτη του ISIS, το 2015.
Κάποια στιγμή, πιστεύεται ότι έγινε σωματοφύλακας του αδελφού του, οποίος ήταν ο πιο κοντινός του από τα τρία αδέλφια.
Αξιωματούχοι στο Ιράκ αναφέρουν πως το μόνο σίγουρο είναι πως υπήρχε κίνηση στον τραπεζικό του λογαριασμό σε Τουρκία και Ιράκ τους τελευταίους μήνες.
Οι μέθοδοι του να ταξιδέψει από τη βόρεια Συρία στην Κωνσταντινούπολη και πίσω καθώς και η διαδρομή που πήρε, παραμένουν άγνωστες.
Ωστόσο, το γεγονός ότι ένα κορυφαίο μέλος του ISIS θα μπορούσε να μεταβεί ελεύθερα σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά για να συναντήσει άλλα μέλη θα εγείρει και πάλι ερωτήματα σχετικά με τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας και το τι γνώριζαν για τους τελευταίους μήνες του Αλ Μπαγκντάντι, καθώς και για τις κινήσεις των στενότερων συνεργατών του.
Οι κατηγορίες εναντίον της Άγκυρας δεν έχουν υποστηριχθεί από αδιάσειστα στοιχεία, ωστόσο πολλοί σε κύκλους ασφαλείας επισημαίνουν παθητική στάση στον τουρκικό μηχανισμό ασφαλείας απέναντι στο ISIS, το οποίο του επέτρεψε να κατασκευάσει εξελιγμένα δίκτυα εντός της χώρας.
Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει επικρίσεις μετά την εύρεση του Αλ Μπαγκντάντι τόσο κοντά στα τουρκικά σύνορα.
Κατηγορείται επίσης ότι ενθάρρυνε το ISIS με την επίθεσή του εναντίον των Κούρδων της Συρίας στη βορειοανατολική Συρία, χρησιμοποιώντας εκπροσώπους ανταρτών που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.
Η επίθεση αυτή, η οποία σύμφωνα με την Άγκυρα επρόκειτο να ακυρώσει την απειλή τρομοκρατίας από τους Κούρδους μαχητές, έχει εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τα εδάφη τους.
Η Τουρκία δήλωσε την Τρίτη ότι συνέλαβε την 65χρονη αδελφή του Αλ Μπαγκντάντι, Ρασμίγια Αουάντ, κοντά στη συριακή πόλη Αζάζ.
Ωστόσο, πρώην αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πιθανότατα δεν έχει καμία σχέση με τις επιχειρήσεις της ομάδας και ήταν προσπάθεια της Άγκυρας να φανεί ότι εργάζεται εναντίον του ISIS για να αποφύγει τις επικρίσεις.
“Για την Τουρκική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ή τουρκική αστυνομία, το ISIS δεν είναι ο πραγματικός εχθρός”, δήλωσε ο Αχμέτ Γιαΐλα, πρώην αρχηγός της τουρκικής αντιτρομοκρατικής αστυνομίας και τώρα συνεργάτης στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον για τον εξτρεμισμό.
“Δεν αναζητούν σοβαρά αυτούς τους ανθρώπους, αλλά ο Ερντογάν βρίσκεται σε θέση όπου προσπαθεί να αποδείξει ότι μάχεται εναντίον του ISIS.
“Αυτός είναι ο λόγος που καυχώνται για την αδελφή του που είναι 65 και πιθανότατα δεν έχει μεγάλη σχέση με τα ζητήματα εκεί ή τι κάνει, αλλά κάνουν μια τεράστια προπαγάνδα επ αυτού στα τουρκικά ΜΜΕ”.
Μια θεωρία για τον Αλ Μπαγκντάντι που κρύβεται μόνο λίγα χιλιόμετρα μακρι από τα τουρκικά σύνορα είναι ότι προσπαθούσε να μεταφέρει την οικογένειά του στη χώρα. «Αυτό δεν είναι άγνωστο μεταξύ των αξιωματούχων και των ηγετών του Ισλαμικού Κράτους», σύμφωνα με την Aymenn Al Tamimi, εξέχοντα ερευνητή του τρόπου λειτουργίας των συριακών εξτρεμιστικών ομάδων. Σχετικά με την προφανή ελευθερία του Juma να ταξιδεύει, ο κ. Yayla εξέφρασε επιφυλάξεις ότι κάποιος τόσο κοντά στο Al Baghdadi θα μπορούσε να είχε κάνει τόσο μεγάλο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη για να παραδώσει ή να ανακτήσει μηνύματα χωρίς να εντοπιστεί, ή το είχε επιλέξει ως τόπο συναντήσεων αντί για στενότερα τουρκικά σύνορα-πόλεις όπως το Gaziantep ή το Sanliurfa.
”Γιατί η Τουρκία δεν σταμάτησε αυτό το άτομο; Απλώς δεν θέλει να βοηθήσει “, είπε ο κ. Yayla. «Είναι επικίνδυνο για κάποιον σαν αυτόν να πάει στην Κωνσταντινούπολη. Αυτός είναι ένας παράξενος κόσμος, οτιδήποτε μπορεί να συμβεί, αλλά δεν θα περίμενα ένα τόσο σημαντικό λάθος από κάποιον σαν κι αυτόν ».
Ωστόσο, η Κωνσταντινούπολη μπορεί να προσέφερε μια πιο πιθανή τοποθεσία για την ανώτερη ηγεσία του ISIS με σκοπό να παραμείνει απροσδιόριστη σε σύγκριση με γνωστούς εξτρεμιστικούς χώρους στη νότια Τουρκία. «Η Κωνσταντινούπολη ήταν πάντα μια σχετικά ασφαλής περιοχή για ταξίδια. Υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες. Είναι εύκολο να χαθείς στο πλήθος », ανέφερε ο ιρακινός πράκτορας.
Σε μια πόλη τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων ανθρώπων, “μπορείτε να περιμένετε έναν βαθμό ανωνυμίας”, δήλωσε ένας πρώην επικεφαλής των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών. “Δεν είστε υπό έλεγχο – όλοι είναι εκεί.”
Σε μικρότερους, νότιους κόμβους όπως το Γκαζιαντέπ, “θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να είμαστε σίγουροι ότι δεν σε ακολουθούσαν ή δεν σε εντόπισαν”.
Για έναν Σύρο, ιρακινό ή κάποιον παρόμοιας εμφάνισης που δεν έχει ποινικό μητρώο και έχει τα σωστά έγγραφα, το ταξίδι μέσω Τουρκίας “δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα”, δήλωσε ο Γκουίντο Στάινμπεργκ, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας και πρώην σύμβουλος κατά του εξτρεμισμού του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ.
“Αν και είναι χίλια χιλιόμετρα, για τους Τούρκους δεν θεωρείται μεγάλη απόσταση. Μπαίνεις στο λεωφορείο και αυτό είναι όλο. Έχετε απευθείας συνδέσεις με την Κωνσταντινούπολη από κάθε πόλη.”
Στην Τουρκία, το ISIS έχει ηγέτη της Emni υπηρεσίας πληροφοριών, υπεύθυνο για τις ξένες επιχειρήσεις του ομίλου και χιλιάδες υποστηρικτές που αναπτύσσουν δίκτυα που διευκόλυναν τη μεταφορά ανθρώπων και χρημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε ο κ. Yayla . Άρα, ίσως είχε νόημα για τον Al Baghdadi να χρησιμοποιήσει άλλο υπολοχαγό για τη δουλειά.
Αλλά ο Τζούμα μετατράπηκε ως «ένας από τους λίγους ανθρώπους που εμπιστεύονται» ο Al Baghdadi, σύμφωνα με τον ιρακινό πράκτορα. Καθώς άρχισαν να μειώνονται οι επικράτειες και τα ηγετικά στελέχη του ISIS, έτσι και η εξάρτηση του Al Baghdadi από τους εναπομείναντες διοικητές και στρατιώτες του, φιγούρες που μπορεί να έχουν φτάσει στο Ιράκ ή τη Συρία μόλις πριν από έξι χρόνια.
«Φαίνεται ξεκάθαρο ότι προς το τέλος της ζωής του, ο Al Baghdadi εμπιστεύτηκε μόνο μερικά στενά μέλη της οικογένειάς του», δήλωσε ο Αμαρνάθ Αμαράσιγκσαμ, ειδικός στο ISIS και ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου στο Λονδίνο. «Φαίνεται επίσης ότι τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν στη σύλληψή του προήλθαν επίσης από τους ανθρώπους στους οποίους εμπιστεύτηκε κατά το τέλος της ζωής του». Παρόλο που εντοπίστηκε από άλλες υπηρεσίες ασφαλείας, το περιορισμένο προφίλ του Juma θα μπορούσε να τον βοηθήσει να αποφύγει τον εντοπισμό από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας ενώ ταξίδευε στη χώρα, δήλωσε ο Colin Clarke, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Soufan.
«Υποθέτω ότι έχουν χαρτογραφήσει όλο το οικογενειακό δίκτυο, αλλά δεν είναι ο ίδιος ο Al Baghdadi αυτός που ψάχνουμε. Λοιπόν, πόσο γνωστοί ήταν οι συγγενείς του; Πως μοιάζουν?” Το ίχνος του Juma δεν οδήγησε στην απόπειρα σύλληψης του Al Baghdadi. Ένας πληροφοριοδότης που καλλιεργούσαν οι Σύριοι-Κούρδοι μέσα στον εσωτερικό κύκλο του Al Baghdadi και πολλές κρίσιμες συλλήψεις των συνεργατών του θα οδηγήσουν πτώση του. Ωστόσο, η παρακολούθηση του Juma αποκαλύπτει ένα ακόμη σκέλος πληροφοριών που ακολουθούσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας με την ελπίδα να συλλάβουν τον Al Baghdadi.
Το σπίτι του Baghdadi μετά την αεροπορική επίθεση με MQ-9 Reaper
Η χρήση ενός ταχυμεταφορέα είναι μια δοκιμασμένη τρομοκρατική μέθοδος για αποφυγή της ανίχνευσης, μια από τις πολλές που χρησιμοποιείται από εξτρεμιστικούς ηγέτες σε μια προσπάθεια λειτουργίας υπό τα ραντάρ για περαιτέρω συνέχιση των παράνομων δραστηριοτήτων. Ήταν ένας από τον πρώην ηγέτες της Αλ Κάιντα, ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος θα έστελνε έμπιστους ταχυμεταφορείς σε μεγάλες αποστάσεις με μονάδες USB σε internet cafe για να μεταδώσουν πληροφορίες.
Έκτοτε, οι μαχητικές τακτικές αποφυγής έχουν μετακινηθεί από πρόχειρα email σε ασφαλείς υπηρεσίες email και μετά σε κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως WhatsApp, Telegram και Signal. Ο Al Baghdadi είχε εμμονή με το απόρρητο, καθώς στρεφόταν σε χειρόγραφες σημειώσεις ή ακόμη και από στόμα σε στόμα για να στείλει μηνύματα και μερικές φορές ντυμένος ως βοσκός, σύμφωνα με τον κρατούμενο αδελφό του Mohammed Ali Sajit, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στον Al Arabiya την περασμένη εβδομάδα.
Όσοι τον επισκέφτηκαν περιστασιακά είχαν τα μάτια στραμμένα στο αυτοκίνητο προς την τοποθεσία του, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν τα ρολόγια χειρός και να παραδώσουν τα τηλέφωνά τους. Το σκοτάδι, όπως έκανε ο Μπιν Λάντεν για 10 χρόνια, μπορεί να είναι εύκολο, αλλά οι ηγέτες της τρομοκρατίας αποτυγχάνουν στο θέμα της συμφιλίωσής τους με την μυστικότητα ειδικότερα όταν πρέπει να μιλήσουν με σημαντικούς συνεργάτες τους σε μεγάλες αποστάσεις, λέει ο Jason Burke, ειδικός στον εξτρεμισμό.
”Μπορείτε να βγείτε εκτός δικτύου και να παραμείνετε εκτός δικτύου, αλλά είναι δύσκολο να επικοινωνήσετε», είπε. «Εκείνοι που σε ψάχνουν βασικά μαντεύουν. Αλλά αν πρέπει να εμπιστευτείτε κάποιον [στο courier], θα βρεθείτε σε μία κατάσταση αναγνωρισιμότητας. “
Ωστόσο, οι Ιρακινοί και οι Αμερικανοί δεν προχώρησαν στον εντοπισμό του Τζούμα. Ήλπιζαν να τους οδηγήσει στην τοποθεσία του Al Baghdadi, με τον ίδιο τρόπο που ο Μπιν Λάντεν εντοπίστηκε στο συγκρότημα του Abbottabad το 2011. «Σε αυτήν την περίπτωση, ο αδερφός δεν θα ήταν ο στόχος, ήταν απλώς ένα μέσο για τον στόχο. Νομίζω ότι είναι απολύτως κατανοητό ότι μπορεί να τον αφήσετε να τρέξει και να δείτε τι θα εμφανιστεί», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής δυτικής υπηρεσίας πληροφοριών.
«Τότε, μπορείς να συνεχίσεις από εκεί και να δεις τι έκανε στα δύο άκρα της πορείας του». Παρόλο που αυτή ήταν η απόφαση στην περίπτωση του Τζούμα, η ευκολία με την οποία πέρασε στην Τουρκία, όπως πολλά μέλη του κατώτερου επιπέδου του ISIS πριν από αυτόν, πιθανότατα θα προκαλέσει ανησυχία στις δυτικές και περιφερειακές υπηρεσίες ασφαλείας, είτε η Άγκυρα γνώριζε τα ταξίδια του είτε δεν ήθελε να τα σταματήσει.
«Όταν μαγειρεύεις ζυμαρικά, τα στραγγίζεις σε σουρωτήρι», είπε ο πρώην Τούρκος στρατηγός. «Τα σύνορα της Τουρκίας δυστυχώς ήταν εδώ και πολύ καιρό».