Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκία, Κίνα,Ρωσία ένα βήμα πιο κοντά στη πρόκληση ρήγματος στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία με τις κινήσεις της στην Μέση Ανατολή, το Αιγαίο, τη Ν.Α Μεσόγειο και τη Λιβύη αναζητεί την στήριξη της Ρωσίας σε επίπεδο εξοπλισμών και της Κίνας σε οικονομική βοήθεια με σκοπό να αναδειχθεί  περιφεριειακή δύναμη στην Ν. Α. Μεσόγειο, περιορίζοντας έτσι τις φιλοδοξίες της Γαλλίας στην ευρύτερη περιοχή άλλα και προσδοκώντας να κάνει την Ευρώπη πιο εξαρτώμενη από την επικείμενη κυριαρχία της Τουρκίας στο τομέα της ενέργειας αλλά και να αποδιοργανώσει το εσωτερικό της Ευρώπης με τον έλεγχο εισροής  κύματος μεταναστών προς τη Δύση.

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΝΑΣ*

Η Τουρκία μέχρι τώρα λόγω της Γεωστρατηγικής της θέσης, είχε πολλούς υποστηρικτές από την Ευρώπη και την Αμερική.


Όμως η αναβίωση μαξιμαλιστικών ιδεών, για μια ανερχόμενη περιφερειακή δύναμη στα πρότυπα της αλλοτε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του καθεστώτος  του Ερντογάν, απομακρύνουν όλο και περισσότερο τους υποστηρικτές της Τουρκίας  στη Δύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενώ απομακρύνεται από τις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, πλησιάζει Κίνα και Ρωσία ζητώντας να βρει στήριξη στα σχέδιά της.


Τα συναλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας  συρρικνώνονται τα τελευταία 2 χρόνια και το εμπορικό έλλειμμα μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Το νόμισμα υποτιμάτε συνεχώς και τα εισοδήματα των πολιτών συρικνώνονται συνεχώς..


Οπότε η μόνη ελπίδα της είναι πλέον η Κίνα.


Η επέκταση της Κίνας στην Δυτική Ασία, βρίσκει έδαφος προσφέροντας σωτηρία στον Ερντογάν.


Από το 2017 οι 2 χώρες έχουν υπογράψει 10 διμερείς συμφωνίες συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων που αφορούν την υγεία και την πυρηνική ενέργεια.


Η Κίνα αποτελεί πλέον τον δεύτερο μεγαλύτερο εταίρο εισαγωγών της Τουρκίας μετά τη Ρωσία.


Η αξία της τουρκικής λίρας έχασε περισσότερο από 45% τα τελευταία 3 έτη και η Εμπορική Κρατική Τράπεζα παρείχε στην τουρκική κυβέρνηση μέχρι στιγμής δάνεια ύψους 4 δις δολαρίων για έργα στον τομέα της ενεργειας και των μεταφορών.


Το Πεκίνο επέτρεψε στις τουρκικές εταιρείες να χρησιμοποιούν το γουάν για εμπορικές συναλλαγές δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης στην κινεζική ρευστότητα.


Το μερίδιο του κρατικού κινέζικου κολοσσού HUAWEI που θεωρείται απειλή για την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ, αυξήθηκε το 2020  στο 32% στην Τουρκία.


Η ΖΤΕ  αυξήθηκε στο 45% που είναι και η βασική κατασκευάστρια των  τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας  τα τελευταία χρόνια.


Είναι φανερό πλέον πως οι συνεχώς στενότεροι δεσμοί με Ρωσία και Κίνα και οι επιδιώξεις της Τουρκίας
να δρομολογηθεί ως μεγάλη περιφερειακή δύναμη στην Ν. Ανατολική Μεσόγειο, ελέγχοντας τα ενεργειακά αποθέματα της λεκάνης της Μεσογείου και ο έλεγχος πρόσβασης των Στενών των Δαρδανελίων, προβληματίζουν τη Δύση.

Η ανασφάλεια του ΝΑΤΟ  κορυφώνεται με την έλλειψη εμπιστοσύνης αλλά και ασφάλειας της πιο σημαντικής βάσης  των ΗΠΑ στα ανατολικά της Τουρκίας το Ίντσιρλικ, βάζοντας σε σκέψεις τις ΗΠΑ για μεταφορά σε πιο αξιόπιστο εταείρο της, την Ελλάδα.


Μια βάση  που φιλοξενεί απο τη δεκαετία του 60  τουλάχιστον 50 πυρηνικές κεφαλές.
Οι συγκρούσεις στα Ανατολικά με την συμμετοχή της Τουρκίας στην πολεμική διένεξη Αρμενίας και Αζερμπαιτζάν κάνει την περιοχή ασταθή θέτοντας σε κύνδυνο την ασφάλεια της πιο σπουδαίας Αμερικανικής Βάσης στην περιοχή.

Αν προστεθεί και ο ακραίος ιδεολογικός και θρησκευτικός προσανατολισμός της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα με τις κινήσεις μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί από σύμβολο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και Σύμβολο του Χριστιανισμού, είναι ευκρινές πως οδηγεί τη Δύση να παίρνει αποστάσεις από την Τουρκία.

Κίνα και Ρωσία γνωρίζοντας τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας απλώνουν χέρι βοήθειας με σκοπό να έρθουν πιο κοντά στη Δύση και να προκαλέσουν ένα σοβαρό ρήγμα στο ΝΑΤΟ και μια αποδιοργάνωση στο εσωτερικό της Ευρώπης, μέσω των μεταναστευτικών ροών και το στραγγαλισμό στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου.

*Ο Γιάννης Τσίνας είναι απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, με διεθνή εκπαίδευση, διακρίσεις και βραβεύσεις. Υπήρξε στρατιωτικός διπλωμάτης στην πρεσβεία της Ουάσινγκτον, υπεύθυνος στο γραφείο Προμηθειών Άμυνας και σε θέματα εκπαίδευσης αξιωματικών στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ