Κόσμος

Που ποντάρει το Αζερμπαϊτζάν για να πάρει αυτό που θέλει από τη σύγκρουση με την Αρμενία

Κι ενώ η σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν μαίνεται, με τον πλανήτη να κρατάει την ανάσα του, ενδιαφέρον έχει να δούμε τις λεπτομέρειες της σύγκρουσης και κυρίως που ποντάρει το Αζερμπαϊτζάν για να πάρει αυτό που θέλει από τη σύγκρουση με τους Αρμένιους.

Το Αζερμπαϊτζάν επισημαίνει ότι έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος του και υποστηρίζει ότι τα ψηφίσματα 822, 853, 874, 884 του 1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαιτούν την άμεση και άνευ όρων απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας από τα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν. Τον Ιούλιο, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συγκρούστηκαν επίσης στις περιοχές Tovuz και Goranboy. Αυτή η τετραήμερη σύγκρουση ήταν ένα προοίμιο για την σημερινή, καθώς και οι μάχες που πραγματοποιήθηκαν το 2016. «Η πλήρης ευθύνη για την παρούσα κατάσταση βαρύνει την πολιτική-στρατιωτική ηγεσία της Αρμενίας», λέει το Μπακού.

Το Αζερμπαϊτζάν πιστεύει ότι οι ένοπλες δυνάμεις του, εκσυγχρονισμένες τις τελευταίες δεκαετίες, μπορούν να επιτύχουν σημαντική νίκη επί των δυνάμεων της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το ερώτημα είναι αν η Τουρκία και η Ρωσία θα προχωρήσουν σε κάποιου είδους συμφωνία, όπως έκανε η Τουρκία στο Idlib ή τη Λιβύη. Η Άγκυρα έχει ένα ιστορικό πυροδότησης των συγκρούσεων και προσπαθεί να πάρει κάτι από τη Ρωσία. Η Τουρκία συνεργάζεται επίσης στενά με το Ιράν. Το Ιράν ήταν γενικά πιο κοντά στην Αρμενία από ότι το Αζερμπαϊτζάν. Το Ιράν έχει μεγαλύτερη μειονότητα Αζέρων. Η Ρωσία είναι επίσης κοντά στην Αρμενία. Ορισμένες πηγές στο Αζερμπαϊτζάν αναφέρουν ότι υπάρχει ανησυχία ότι η Τουρκία φαίνεται να υποστηρίζει πλήρως τη σύγκρουση, αλλά και στο τέλος την βλέπουν να συνεργάζεται με τη Ρωσία σχετικά με δικά της ζητήματα σε σχέση με τη Ρωσία στη Λιβύη και τη Συρία. Δεν είναι σαφές εάν αυτό είναι μέρος των υπολογισμών της Άγκυρας.

Το Αζερμπαϊτζάν υπερηφανεύεται πως ασκεί τη δική του πολιτική ανεξάρτητα από αυτούς τους μεγαλύτερους παίκτες στην περιοχή. Έχοντας περιμένει δεκαετίες χωρίς κίνηση ή πρόοδο μέσω διαλόγου, το Μπακού πιστεύει ότι αυτή η προσπάθεια αξίζει το ρισκο. «Ο νικητής είναι αυτός που έχει πιο προηγμένα τεχνολογικά μέσα που διασφαλίζουν επιτυχημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις», λένε αρκετοί αναλυτές.

Γενικά πάντως υπάρχουν αυξανόμενες εκκλήσεις για τερματισμό των εχθροπραξιών. Δεν πρέπει να παραβλέπεται η σημασία των ενεργειακών αγωγών και των σιδηροδρομικών συνδέσεων. Ωστόσο, τα τουρκικά ακροδεξιά μέσα ενημέρωσης ως η Γιενι Σαφάκ ανέφεραν ότι το Ιράν στέλνει τανκς στην Αρμενία.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι λίστες των Αρμένιων θυμάτων μέχρι τώρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δείχνουν ότι πολλοί από τους νεαρούς άνδρες γεννήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990, πολλοί το 1998. Αυτό σημαίνει ότι γεννήθηκαν πολύ μετά τη σύγκρουση που διαμόρφωσε αυτό το πεδίο μάχης. Όπως και οι νέοι Αζέροι που ενθαρρύνουν την κυβέρνησή τους να προχωρήσουν περισσότερο, είναι μέρος μιας νέας γενιάς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...