Σύντομα έρχεται το επόμενο έργο του Μπιλ Γκέιτς, το οποίο, όπως και τα προηγούμενα, στοχεύει (θεωρητικά) στην επίλυση της κλιματικής αλλαγής και στη διάσωση του πλανήτη. Ωστόσο, αυτή τη φορά, ορισμένοι από τους επικριτές της προσέγγισης της Gates & Co. προειδοποίησαν ότι οι προηγμένοι πυρηνικοί σταθμοί που προσπαθεί τώρα να κατασκευάσει (που θα "συμπληρώσει" το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας) ενδέχεται να είναι ευάλωτοι σε τρομοκρατικές επιθέσεις λόγω υψηλών επιπέδων εμπλουτισμένου ουρανίου.
Σε ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, το Reuters αποκάλυψε, για πρώτη φορά, μια νέα εκστρατεία από την ελεγχόμενη από την Gates TerraPower LLC (η Gates είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας) για την κατασκευή εμπορικών προηγμένων πυρηνικών ενεργειακών μονάδων που ονομάζονται "Natrium" στις ΗΠΑ μέσα στην δεκαετία. Το έργο θα επικεντρωθεί στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό, όπου ο Γκέιτς έχει κερδίσει την υποστήριξη τριών μεγάλων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του PacifiCorp που ανήκει στο Berkshire Hathaway (φυσικά ο καλύτερος φίλος του Gates, ο Warren Buffett ήταν περισσότερο από πρόθυμος να βοηθήσει).
Αφού ο Πρόεδρος Τραμπ διέλυσε ένα σχέδιο για την κατασκευή αυτών των προηγμένων σταθμών παραγωγής ενέργειας εντός και γύρω από το Πεκίνο, η TerraPower του Γκέιτς αναγκάστηκε να αλλάξει την εστίασή της στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters. Ο Γκέιτς αρχικά ήλπιζε να κατασκευάσει ένα πειραματικό πυρηνικό εργοστάσιο κοντά στο Πεκίνο με την κρατική εταιρεία China National Nuclear Corp. Ωστόσο, πέρυσι, η TerraPower αναγκάστηκε να αναζητήσει νέους συνεργάτες αφού η κυβέρνηση Τραμπ περιόρισε τις πυρηνικές συμφωνίες με την Κίνα.
Εάν τα αρχικά εργοστάσια είναι επιτυχημένα, η εταιρεία ελπίζει να τα κατασκευάσει σε όλες τις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, ελπίζοντας να παρέχει ένα μέσο ενίσχυσης των ενεργειακών δικτύων που εξαρτώνται όλο και περισσότερο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Μέχρι τα μέσα του αιώνα, "θα δούμε εκατοντάδες από αυτούς τους αντιδραστήρες σε όλο τον κόσμο, να επιλύουν πολλές διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες", δήλωσε ο Chris Levesque, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TerraPower. Τα εργοστάσια 345 megawatt θα ψύχονταν με υγρό νάτριο και κόστος περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια το καθένα και η περίπλοκη τεχνολογία θα επέτρεπε την εισαγωγή πυρηνικής ενέργειας σε χώρες που δεν έχουν αυτούς τους πόρους όπως ... ας πούμε ...το Ιράν;
Και μέσω αυτής της τεχνικής "Molten Salt Power Storage", αυτοί οι πυρηνικοί σταθμοί νέας εποχής θα μπορούσαν να αποθηκεύσουν ενέργεια για μέρες που το δίκτυο δεν τροφοδοτείται τόσο καλά.
Η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αργότερα όταν η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι χαμηλή λόγω των καιρικών συνθηκών. Η αποθήκευση ισχύος λειωμένου αλατιού έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε θερμικά ηλιακά εργοστάσια, αλλά οι διαρροές έχουν πλήξει ορισμένα από τα έργα.
Παρόλο που οι ερωτήσεις σχετικά με την πρακτικότητα και την οικονομική προσιτότητα συνεχίζουν να προβληματίζουν για το έργο, οι ιθύνοντες επιμένουν ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι ένα σημαντικό συστατικό ενός ενεργειακού δικτύου «χωρίς ορυκτά καύσιμα».
Ωστόσο, οι ειδικοί μη πολλαπλασιασμού προειδοποιούν ότι αυτά τα εργοστάσια θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι επίθεσης επειδή το καύσιμο ουρανίου τους θα ήταν ακόμη πολύ πιο εμπλουτισμένο από τα συμβατικά πυρηνικά καύσιμα.