Η Ρωσία με παράκληση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δημιούργησε μια εφεδρική αστυνομική δύναμη για να υποστηρίξει τον Λευκορώσο ηγέτη, η οποία όμως δεν θα χρησιμοποιηθεί στην γείτονα χώρα, παρά μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη. Την δήλωση αυτή έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 24».
«Ο Αλεξάντρ Γκριγκόριεβιτς (Λουκασένκο) μου ζήτησε να συγκροτήσω μια εφεδρεία από αστυνομικούς. Και εγώ το έκανα. Αλλά παράλληλα συμφωνήσαμε ότι η δύναμη αυτή δεν θα χρησιμοποιηθεί εάν η κατάσταση δεν γίνει ανεξέλεγκτη» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι στην μεταξύ τους συζήτηση «καταλήξαμε στο συμπέρασμα, ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη και ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει. Για αυτό δεν χρησιμοποιούμε την εφεδρική αυτή δύναμη».
Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα η διένεξη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Λευκορωσία να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο, λέγοντας ότι αν υπάρξουν παραβιάσεις από οποιαδήποτε πλευρά, τότε θα υπάρξουν αντιδράσεις σύμφωνα με τον νόμο. «Ξεκινάμε από το ότι, όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σήμερα στην Λευκορωσία, θα επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο, αλλά εάν υπάρξουν παραβιάσεις … είτε από την πλευρά των κρατικών οργάνων εξουσίας, της αστυνομίας, είτε από την πλευρά εκείνων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, εφόσον υπερβούν τα όρια της ισχύουσας νομοθεσίας, τότε θα υπάρξουν ανάλογες αντιδράσεις σύμφωνα με την νομοθεσία» δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι προς το παρόν τα όργανα επιβολής της τάξεως στην Λευκορωσία συμπεριφέρονται «με αρκετή εγκράτεια, παρόλα αυτά».
Στο μεταξύ σήμερα η Μαρία Κολέσνικοβα, μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, κλήθηκε στην Ανακριτική Επιτροπή της Λευκορωσίας, μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε στο Συντονιστικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης με την κατηγορία ότι επιχειρεί να καταλάβει την εξουσία, παρότι έχει ανακοινώσει ότι σκοπός του είναι η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.
Η ίδια η Κολέσνικοβα ανακοίνωσε ότι ζήτησε με αίτηση που υπέβαλε προσωπική συνάντηση με τον πρόεδρο της Ανακριτικής Επιτροπής της Λευκρορωσίας Ιβάν Νόσκεβιτς, για να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών που σχετίζονται με την χρήση βίας κατά την διάρκεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.
Ο ίδιος ο Λουκασένκο έχει χαρακτηρίσει την σύσταση του Συντονιστικού Συμβουλίου ως προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας. Δύο ηγετικά του στελέχη καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δέκα ημερών με την κατηγορία ότι διοργάνωσαν συγκεντρώσεις χωρίς την άδεια των αρχών, αλλά η Κολέσνικοβα αφέθηκε μετά την ανάκριση ελεύθερη, δηλώνοντας ότι υπέγραψε συμφωνία να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες.
Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στην Λευκορωσία επιδιώκοντας να ασκήσει πιέσεις στον Λουκασένκο να διεξαγάγει εκ νέου εκλογές. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί υποστηρίζοντας τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του Λουκασένκο προτίθενται να επιβάλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία, σε περισσότερους από 20 αξιωματούχους που ευθύνονται για την βίαια καταστολή των διαδηλωτών.
Τιχανόφσκαγια: Ο Πούτιν να σεβαστεί την κυριαρχία της Λευκορωσίας
Στο μεταξύ η αρχηγός της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, έκανε έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο να σεβαστεί την κυριαρχία της Λευκορωσίας ως κράτους.
«Το θέμα είναι ότι ένας λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τον πρόεδρό του. Πρόκειται για εσωτερική μας υπόθεση», τόνισε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Βild».
Αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία επαφή με το Κρεμλίνο, αλλά δηλώνει πρόθυμη για συνομιλίες: «Είμαστε ανοιχτοί για οποιαδήποτε επαφή με τους γείτονές μας και θα μιλήσουμε μετά χαράς με οποιονδήποτε εκπρόσωπο του Κρεμλίνου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για μας να μην μιλήσουμε μαζί τους. Αν με καλέσει ο Πούτιν σίγουρα θα απαντήσω στο τηλέφωνο.
Όταν ρωτήθηκε αν φοβάται παρέμβαση της Μόσχας στη διαμάχη, είπε: «Ανησυχούμε, αλλά δεν φοβόμαστε».
Η Τιχανόφσκαγια επανέλαβε την αξίωσή της να διαδεχθεί στην εξουσία τον Αλεξάντερ Λουκασένσκο. «Είμαι η εκλεγείσα από τον λαό πρόεδρος. Είμαι η γυναίκα που ψήφισαν οι πολίτες», τόνισε στην Bild.
Ταυτόχρονα αρνήθηκε τον τίτλο της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης: «Συγγνώμη, αλλά δεν είμαι η ηγέτης της αντιπολίτευσης, είμαι η ηγέτης της πλειοψηφίας. Δεν είμαστε πλέον η αντιπολίτευση. Για τη Λευκορωσία μπορεί να υπάρξει μέλλον μόνον χωρίς τον Λουκασένκο: Ο λαός μας τον έχει βαρεθεί και είναι κουρασμένος από αυτόν. Δεν θα μπορέσει να ξεχάσει και να συγχωρήσει ό, τι έχει κάνει, ό,τι τους έχει κάνει. Δεν θα δεχόταν πλέον αυτόν και την εξουσία του», πρόσθεσε.
Η Τιχανόφσκαγια αντέδρασε επίσης στις εικασίες ότι οι διαδηλώσεις θα μπορούσαν να υποχωρήσουν λέγοντας ότι:«Ο λαός μας δεν μου φαίνεται να δίνει την εντύπωση ότι θα τα παρατήσει. Ο Λουκασένκο πρέπει να καταλάβει ότι ο λαός δεν θα υποχωρήσει, ότι ο λαός της Λευκορωσίας θα αγωνιστεί για τη νίκη. Θα συνεχίσουμε μέχρι να κερδίσουμε. Η βούληση των Λευκορώσων είναι πολύ ισχυρή για να υποχωρήσουν, για να ηρεμήσουν».
Διευκρίνησε εν τούτοις ότι: «Οι διαδηλωτές μας είναι απολύτως ειρηνικοί, δεν θέλουμε εμφύλιο πόλεμο στη χώρα μας. Ο Λουκασένκο όμως, όπως φαίνεται, θέλει να προκαλέσει τον λαό έτσι ώστε οι διαδηλωτές να γίνουν πιο επιθετικοί. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί, δεν είμαστε έτσι. Το όπλο μας είναι η αγάπη».
Κατέληξε δε λέγοντας ότι στόχος είναι η επανάληψη των εκλογών: «Θα έχουμε νέες εκλογές. Εγώ η ίδια δεν θα είμαι υποψήφια ξανά σε αυτές τις νέες εκλογές, αλλά θα είναι ασφαλώς ο σύζυγός μου. Επειδή είναι αυτός με τον οποίο ξεκίνησαν όλα, έχει ασφαλώς το δικαίωμα να είναι υποψήφιος και υποθέτω ότι θα αποδεχθεί την πρόκληση».