Η Ρωσία πρέπει να βοηθήσει στη διερεύνηση αυτού που συνέβη στον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται στο Βερολίνο με υποψίες ότι δηλητηριάσθηκε, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας πριν από συνομιλίες με τους ομολόγους του στην ΕΕ για το τι θα πράξουν στη συνέχεια.
«Περιμένουμε από τη Ρωσία να συμμετάσχει στις προσπάθειες για να ξεκαθαρισθεί τι συνέβη, όμως αυτή τη στιγμή αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει», δήλωσε ο Μάας μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
«Εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, θα το συζητήσουμε αυτό σήμερα επειδή θα ήταν πιο εύκολο για τη Μόσχα να συμμετάσχει στην έρευνα, διαφορετικά παραμένει ανοικτό το ζήτημα και η ΕΕ θα πρέπει να συζητήσει πώς θα προχωρήσει», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Πυρά κατά Πούτιν
Υψηλόβαθμος σύμμαχος του Ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε χθες πως πιστεύει ότι μόνο ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να έχει δώσει την άδεια για τη φερόμενη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου.
Το Κρεμλίνο απέρριψε ως «αερολογία» και αναληθή οποιαδήποτε εικασία ότι ο Πούτιν έχει εμπλακεί με κάποιον τρόπο στην αρρώστια του Ναβάλνι. Υποστηρίζει επίσης ότι παραμένει ασαφές εάν ο Ναβάλνι έχει όντως δηλητηριαστεί.
Ο Ναβάλνι, 44 ετών, μεταφέρθηκε με αεροπλάνο ασθενοφόρο στη Γερμανία το Σάββατο, αφού κατέρρευσε στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του στη Μόσχα από τη Σιβηρία.
Χωρίς να επικαλείται στοιχεία, ο Ιβάν Ζντάνοφ, επικεφαλής του Ιδρύματος Κατά της Διαφθοράς (FBK) του Ναβάλνι δήλωσε πως «είναι σαφές πως μόνο ο Πούτιν προσωπικά θα μπορούσε να έχει εγκρίνει τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι».
«Μισεί τόσο πολύ αυτό που κάνει το FBK, το οποίο εκθέτει τον ίδιο και το περιβάλλον του», είπε.
Γερμανοί γιατροί που φροντίζουν τον Ναβάλνι στο Βερολίνο δήλωσαν τη Δευτέρα πως οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν δηλητηρίαση με κάποιου είδους αναστολέα χολινεστεράσης.
Η ακριβής ουσία δεν είναι ακόμη γνωστή όμως οι αναστολείς χολινεστεράσης είναι μια ομάδα χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται σε φάρμακα προκειμένου να ανακουφιστούν τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ και άλλων ειδών άνοιας.
Τα νευροτοξικά αέρια και η λεγόμενη ομάδα χημικών "Νόβιτσοκ" --ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν το 2018 για να δηλητηριαστεί ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ στην Αγγλία-- είναι επίσης αναστολείς χολινεστεράσης.
Στο μεταξύ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ένας αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας που βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, υποσχέθηκε σήμερα να «εξολοθρεύσει» εκτός αν «παραδώσει το πνεύμα» τον Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται σε κώμα στο Βερολίνο μετά τη φερόμενη δηλητηρίασή του.
Ο επονομαζόμενος "σεφ του Πούτιν" καθώς η εταιρία εστίασης του οποίου, η Concord, εργάστηκε για το Κρεμλίνο, φέρεται να συνδέεται με μια "φάμπρικα τρολ" την οποία η Ουάσινγκτον κατηγορεί για ανάμιξη στις εκλογές και με τον αδιαφανή όμιλο μισθοφόρων Βάγκνερ.
Ο Πριγκόζιν έχει την πρόθεση στο εξής να κάνει τον Ναβάλνι και τον σύμμαχό του Λιουμπόβ Σομπόλ να πληρώσουν 88 εκατ. ρούβλια (σχεδόν ένα εκατ. ευρώ με την παρούσα ισοτιμία) ως αποζημίωση μετά τη δημοσίευση μιας έρευνάς τους, ανέφερε χθες βράδυ σε μια ανακοίνωση το γραφείο Τύπου της Concord.
Ο Ναβάλνι και η ομάδα του θέτουν στο στόχαστρο στις έρευνές τους τη διαφθορά των ρωσικών ελίτ και συγκεντρώνουν εκατομμύρια θεάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Προτίθεμαι να εξολοθρεύσω αυτή την ομάδα ανθρώπων χωρίς τύψεις», δήλωσε ο Πριγκόζιν σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, λέγοντας πως μια εταιρία σχολικών κυλικείων, που σύναψε συμβόλαιο με την Concord, υπέστη βλάβη έπειτα από ένα βίντεο του Ναβάλιν που κατηγορούσε τη δραστηριότητά της.
«Αν ο Ναβάλνι παραδώσει την ψυχή του στον θεό, δεν έχω την πρόθεση να τον καταδιώξω σε αυτόν τον κόσμο (...) Αν ζήσει, θα πρέπει να απαντήσει με όλη την ισχύ του ρωσικού νόμου», πρόσθεσε.
Τον Μάρτιο, ο Πριγκόζιν διεκδίκησε 50 δισεκ. αποζημίωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες αφού του επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ουάσινγκτον για τον ρόλο του στην ανάμιξη της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.
Ο Πριγκόζιν κατηγορείται επίσης --κάτι που αρνείται-- ότι συνδέεται με τον όμιλο Βάγκνερ, άνδρες του οποίου υπηρετούσαν κυρίως στη Συρία, τη Λιβύη και σε πολλές χώρες της Αφρικής.