χάκερς
Κόσμος

ΕΕ: Επιβάλλει τις πρώτες στα χρονικά κυρώσεις κατά κυβερνοεπιθέσεων

Το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να επιβάλει περιοριστικά μέτρα κατά έξι προσώπων και τριών οντοτήτων που ευθύνονται για διάφορες κυβερνοεπιθέσεις ή εμπλέκονται σε αυτές. Σε αυτές περιλαμβάνονται η απόπειρα κυβερνοεπίθεσης κατά του ΟΑΧΟ (Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων) και οι κυβερνοεπιθέσεις που είναι ευρέως γνωστές ως «WannaCry», «NotPetya», και «Operation Cloud Hopper».

Οι επιβληθείσες κυρώσεις περιλαμβάνουν ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες της ΕΕ να θέτουν κεφάλαια στη διάθεση όσων περιλαμβάνονται στους καταλόγους των κυρώσεων.

Οι κυρώσεις είναι μία από τις διαθέσιμες επιλογές στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης της ΕΕ για τη διπλωματία στον κυβερνοχώρο για την πρόληψη, την αποτροπή και την αντιμετώπιση κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο οι οποίες στρέφονται κατά της ΕΕ ή των κρατών μελών της, και σήμερα είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ χρησιμοποίησε αυτό το μέσο. Το νομικό πλαίσιο για την επιβολή στοχευμένων περιοριστικών μέτρων κατά κυβερνοεπιθέσεων θεσπίστηκε τον Μάϊο του 2019 και ανανεώθηκε προσφάτως.

Ο Ύπατος Εκπροσώπος Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε μάλιστα εξ ονόματος της ΕΕ σχετικά με την προώθηση της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας στον κυβερνοχώρο ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους και έχουν καταγγείλει την κακόβουλη συμπεριφορά στον κυβερνοχώρο».

Σύμφωνα με τον ίδιο «μια τέτοια συμπεριφορά είναι απαράδεκτη καθώς υπονομεύει τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα και τα οφέλη που παρέχει το Διαδίκτυο και η χρήση των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)».

«Προωθούμε έντονα έναν παγκόσμιο, ανοιχτό, σταθερό, ειρηνικό και ασφαλή κυβερνοχώρο όπου εφαρμόζονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου, υποστηρίζοντας την επιτάχυνση της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ανάπτυξης», σημείωσε.

Ανακοίνωσε ότι «για την καλύτερη πρόληψη, αποθάρρυνση, αποτροπή και απάντηση σε τέτοια κακόβουλη συμπεριφορά στον κυβερνοχώρο, το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα σε έξι άτομα και τρεις οντότητες ή φορείς που εμπλέκονται σε κυβερνοεπιθέσεις με σημαντικό αποτέλεσμα ή σε απόπειρες κυβερνοεπιθέσεων με δυνητικά σημαντικό αποτέλεσμα, το οποίο συνιστά εξωτερική απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τα κράτη μέλη της, ή με σημαντική επίδραση κατά τρίτων κρατών ή διεθνών οργανισμών».

Τα σχετικά μέτρα, είπε, «είναι απαγόρευση ταξιδιού και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε φυσικά πρόσωπα και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε οντότητες ή οργανισμούς. Απαγορεύεται επίσης η άμεση ή έμμεση διάθεση κεφαλαίων σε εισηγμένα άτομα και οντότητες ή φορείς».

Ο κ. Μπορέλ επισήμανε τα μέτρα «ακολουθούν τη συνεπή σηματοδότηση και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών για την προστασία της ακεραιότητας, της ασφάλειας, της κοινωνικής ευημερίας και της ευημερίας των ελεύθερων και δημοκρατικών κοινωνιών μας, καθώς και της τάξης που βασίζεται στους κανόνες και της σταθερής λειτουργίας των διεθνών οργανισμών της».

Διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας για την προώθηση της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας στον κυβερνοχώρο, την αύξηση της ανθεκτικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις απειλές στον κυβερνοχώρο και τις κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο».

Επιπλέον, το Συμβούλιο επιβεβαίωσε σήμερα τον κατάλογο των προσώπων και οντοτήτων που υπόκεινται στις αυτόνομες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ).

Κατά συνέπεια, τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα —ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων— που επιβάλλονται στα πρόσωπα και τις οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για ένα έτος, έως την επόμενη ετήσια επανεξέταση.

Τα 57πρόσωπα και οι 9 οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο υπόκεινται στις ανωτέρω κυρώσεις λόγω του ότι έχουν συμβάλει στα πυρηνικά προγράμματα, στα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων ή στα προγράμματα άλλων όπλων μαζικής καταστροφής της ΛΔΚ ή λόγω αποφυγής κυρώσεων.

Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της ΛΔΚ είναι σκληρότερες από τις κυρώσεις έναντι οιασδήποτε άλλης χώρας. Επιβλήθηκαν ως αντίδραση στις δραστηριότητες της χώρας για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, οι οποίες παραβιάζουν πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΕ έχει μεταφέρει στο εσωτερικό της δίκαιο όλες τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και έχει θεσπίσει το δικό της αυτόνομο καθεστώς κυρώσεων έναντι της ΛΔΚ, το οποίο συμπληρώνει και ενισχύει τις κυρώσεις που έχει ήδη εγκρίνει ο ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε 80 πρόσωπα και 75 οντότητες.

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει την ισχυρή της πεποίθηση ότι η σταθερή ειρήνη και η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου πρέπει να επιτευχθούν με ειρηνικά μέσα και ότι η διπλωματική διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί ως ο μόνος τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι νομικές πράξεις θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα στις 31 Ιουλίου 2020.

Ακολούθως, το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση για τη δρομολόγηση της μη στρατιωτικής συμβουλευτικής αποστολής ΚΠΑΑ (κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (EUAM RCA).

Η αποστολή συστάθηκε αρχικά στις 9 Δεκεμβρίου 2019, με την απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2019/2110 του Συμβουλίου. Μετά την επίτευξη αρχικής επιχειρησιακής δυνατότητας, η αποστολή θα τεθεί πλέον σε λειτουργία στις 9 Αυγούστου για αρχική περίοδο δύο ετών.

Υπό την αιγίδα του αρχηγού αποστολής της ΕΕ, κ. Paulo Soares, στόχος της αποστολής θα είναι να στηρίξει τη μεταρρύθμιση των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας ώστε να μπορέσουν οι τοπικές αρχές να μετριάσουν τις τρέχουσες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας στη χώρα. Οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ θα παρέχουν στήριξη στο Υπουργείο Εσωτερικών και στις δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας, την αστυνομία και τη χωροφυλακή, προκειμένου να τις βοηθήσουν να αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα.

Η αποστολή συνεργάζεται στενά με την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών MINUSCA και τη διεθνή κοινότητα, καθώς και με την άλλη αποστολή ΚΠΑΑ στη χώρα, την EUTM RCA.

Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης σήμερα ότι η εντολή της EUTM RCA θα παραταθεί για άλλα δύο χρόνια, έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2022. Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της στρατηγικής επανεξέτασης της αποστολής.

Η EUTM RCA είναι στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή που δρομολογήθηκε από την ΕΕ το 2016 για να παρέχει στρατηγικές συμβουλές στις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, καθώς και εκπαίδευση και κατάρτιση στις ένοπλες δυνάμεις της.

Τέλος το Συμβούλιο διόρισε σήμερα τον Tomáš Szunyog από την Τσεχική Δημοκρατία, ως Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ (ΕΕΕΕ) για το Κόσοβο από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως τις 31 Αυγούστου 2021. Θα αντικαταστήσει τη Νατάλια Απόστολοβα που κατέχει τη θέση του ΕΕΕΕ από τις 20 Ιουλίου 2016.

Ο Ειδικός Εκπρόσωπος διαδραματίζει ηγετικό ρόλο «στην προώθηση ενός σταθερού, βιώσιμου, ειρηνικού, δημοκρατικού και πολυεθνικού Κοσσυφοπεδίου, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης της σταθερότητας στην περιοχή και της συμβολής στην περιφερειακή συνεργασία και στις σχέσεις καλής γειτονίας στα Δυτικά Βαλκάνια». Προωθεί δε «ένα Κοσσυφοπέδιο που έχει δεσμευτεί για το κράτος δικαίου και για την προστασία των μειονοτήτων και της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς», αναφέρει το Συμβούλιο. Υποστηρίζει τέλος «την ευρωπαϊκή προοπτική και την προσέγγιση του Κοσόβου με την ΕΕ σύμφωνα με την προοπτική της περιοχής και σύμφωνα με τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ