Ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε δύο περιοχές ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εξέδωσε και σχετική Navtex, αφορά η Navtex που εξέδωσε παράτυπα η Τουρκία, ενώ η Ρωσία έχει αποταθεί όπως πάντα πράττει στην Κυπριακή Δημοκρατία που έχει την αρμοδιότητα για δέσμευση των θαλάσσιων περιοχών, γράφει ο Πέτρος Θεοχαρίδης στον Φιλελεύθερο.
Όπως αποκάλυψε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός, έντονος εκνευρισμός επικρατεί στην Τουρκία από το δυναμικό «παρών» που θέλει να δώσει η Ρωσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, ο ρωσικός στόλος θα πραγματοποιήσει εντός Αυγούστου στη συγκεκριμένη περιοχή, ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
«Μετά τον χθεσινό πανηγυρικό εορτασμό της ημέρας του ρωσικού στόλου, παρουσία του προέδρου της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν, η Μόσχα στέλνει ένα ακόμα μήνυμα ναυτικής ισχύος με ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας. Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό έχει ζητήσει και έχει δεσμεύσει για ασκήσεις με πραγματικά πυρά δύο τουλάχιστον θαλάσσιες περιοχές στα ανατολικά και δυτικά της Κύπρου. Μάλιστα, το ρωσικό αίτημα έχει απευθυνθεί στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για τουλάχιστον τέσσερις ημερομηνίες εντός Αυγούστου. Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι αυτές είναι η 6η, η 14η, η 18η και η 27η Αυγούστου», ανέφερε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους.
Συγκεκριμένα, η τουρκική Navtex 0982/20 που εκδόθηκε στις 23 Ιουλίου για ασκήσεις με ρουκέτες την 18η Αυγούστου σε περιοχή δυτικά της Κύπρου και κοντά στο Καστελόριζο, είναι παράτυπη και εκδόθηκε χωρίς δικαιοδοσία. Προφανώς, λόγω και της κρίσης κοντά στο Καστελόριζο, εκλήφθηκε ως τουρκική άσκηση, ωστόσο διασταυρωμένες πηγές του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι πρόκειται για ρωσικές ασκήσεις.
Αφορά αεροναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας, που θα γίνουν σε δύο περιοχές, δυτικά και νοτιοανατολικά της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης της Κύπρου, που είχε εκδώσει την ίδια μέρα τη σχετική Navtex.
Η κυπριακή Navtex, εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος που υποβλήθηκε όπως πάντα από τη Ρωσία στις διεθνώς αναγνωρισμένες υπεύθυνες για την περιοχή Αρχές, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία.
Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Ρωσία ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στον καθορισμό της περιοχής των εν λόγω ασκήσεων. Οι συντεταγμένες του βόρειου και δυτικού άκρου της περιοχής που δεσμεύτηκε συμπίπτουν με τα όρια της περιοχής ευθύνης της Κύπρου (είναι τα ίδια με αυτά του FIR Λευκωσίας) με τρόπο που πολύ ευδιάκριτα να μην περιλαμβάνουν περιοχές ευθύνης της Τουρκίας αλλά ούτε και της Ελλάδας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αντιδρά με τον τρόπο αυτό σε ρωσικές ασκήσεις εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως μέρος της προσπάθειας της να «γκριζάρει» τις περιοχές που διεκδικεί εκδίδει παράτυπες Navtex αφήνοντας να νοηθεί ότι η Ρωσία απευθύνθηκε στην Τουρκία για την έκδοσή τους (άρα αναγνωρίζει την περιοχή ως τουρκικής ευθύνης), χωρίς αυτό να ισχύει.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης, είχε εκδώσει στις 23 Ιουλίου την Navtex 269/20 για ασκήσεις με ρουκέτες στην περιοχή δυτικά της Κύπρου στα όρια (που επικαλύφτηκε παράτυπα και από την τουρκική Navtex) στις 18 Αυγούστου. Με την ίδια Navtex δεσμεύεται μεγάλη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κύπρου και εντός της περιοχής ευθύνης της Δημοκρατίας, παράλληλα με τις ακτές της Συρίας, επίσης για ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις με ρουκέτες, στις 6, 14 και 27 Αυγούστου.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει και αντίστοιχες Notam για περιορισμούς σε πτήσεις κάτω των 6.600 ποδών στις ίδιες περιοχές και μέρες διεξαγωγής των ρωσικών αεροναυτικών ασκήσεων.
«Όπως μαθαίνουμε”, ανέφερε ο Θανάσης Αυγερινός, “κατά τις ρωσικές ναυτικές ασκήσεις θα δοκιμαστούν ρωσικοί πύραυλοι επιφάνειας εναντίον άλλων στόχων επιφάνειας αλλά και αεροπορικών στόχων. Το συγκεκριμένο σενάριο προβλέπει συμμετοχή της ρωσικής αεροπορίας ναυτικής συνεργασίας”.
Πρόσθεσε:
“Στο χθεσινό (προχθεσινό) κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV γνωρίζαμε και αναφερθήκαμε σε μία μόνο ημερομηνία. Τώρα όμως γνωρίζουμε τέσσερις ημερομηνίες. Το συμπέρασμά μας έχει τετραπλάσια αξία καθώς φαίνεται ότι πρόκειται για μία “σημαντική επίδειξη σημαίας”, όπως λέει η διπλωματική ορολογία. Ουσιαστικά πρόκειται για επίδειξη ισχύος και μάλιστα γίνεται με μία επικύρωση της – αναγνωρισμένης από τη Ρωσία- κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες. Αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας. Όπως μαθαίνουμε έχει εκδώσει αντίστοιχες ισάριθμες αντι-Navtex προσπαθώντας να επιδείξει τη δική της παρουσία κόντρα στη θέληση Ρώσων και Κυπρίων. Οι επόμενες μέρες θα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον», κατέληξε ο Θανάσης Αυγερινός.