Γερμανοί αξιωματούχοι τονίζουν πως πλέον ο Ερντογάν είναι ανεξέλεγκτος. Δεν ακούει πλέον κανέναν ο Σουλτάνος, ούτε καν τους μεγάλους ηγέτες που προσπαθούν να τον "νουθετήσουν" όπως ο Πούτιν, ο Τραμπ και η Μέρκελ.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασσόπουλο, «η ενημέρωση που υπάρχει από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι αυτή τη στιγμή η Άγκυρα είναι "ένα τρένο" ή μάλλον όπως μας είπαν "ένα φορτηγό σε κατηφόρα χωρίς φρένα". Δηλαδή, κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όλοι φοβούνται ότι ο Τούρκος πρόεδρος αυτή τη στιγμή είναι ανεξέλεγκτος. Ό,τι και αν του πει η Άγκελα Μέρκελ, ό,τι και να του πει ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Βλαντίμιρ Πούτιν κανείς δεν νομίζει ότι υπάρχει κάποιος που να μπορεί να τον ελέγξει. Στο μεταξύ από τη Γερμανία τις τελευταίες ώρες διαμηνύουν ότι οποιαδήποτε γεώτρηση νότια της Κρήτης και μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι παράνομη και θα έχει επιπτώσεις».
Η σιγή ιχθύος που κρατούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται να προκαλούν ανησυχία την ώρα που ευρωπαίοι ηγέτες, στέκονται - έστω στα λόγια- στο πλευρό της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα το μέτωπο υπέρ της Ελλάδος έναντι στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα αυξάνεται, καθώς στο πλευρό της τάσσονται τόσο το Ισραήλ - όπως άλλωστε φάνηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στο Τελ Αβίβ - όσο και η Αίγυπτος.
«Οι αναλυτές δίνουν μεγάλη σημασία στο Ισραήλ καθώς μετά το σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας, η χώρα επιστρέφει στη Μεσόγειο. Μάλιστα μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση, ένα δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο αναφέρεται στην περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με τη σημερινή Τουρκία. Τα πράγματα μεταξύ της Άγκυρας και της Ιερουσαλήμ είναι άσχημα. Ωστόσο το μείζον είναι το ενδιαφέρον του Ισραήλ για τη Μεσόγειο. Στόχος είναι να στηριχθούν οι συμμαχίες με την Ελλάδα και την Κύπρο που έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό συνάδει με τα συμφέροντα της Αιγύπτου και της Γαλλίας, που μαζί με τα Εμιράτα ανησυχούν για τις δράσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο», ανέφερε στο Open ο Μιχάλης Ιγνατίου.
Σύμφωνα με αναλυτές, η Τουρκία βρίσκεται μόνη εναντίον όλων στην περιοχή. Η τάση να μην επεμβαίνουν "μεγάλοι ηγέτες" και χώρες έμπρακτα και αποφασιστικά, είναι αυτή που ενισχύει τη δυναμική της Άγκυρας. Κάνεις, δεν της "μιλάει" άρα ο Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος...
Προβληματισμό μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, φέρνει και η στάση της Μόσχας μαζί με την Ουάσιγκτον, καθώς στο "παιχνίδι" της Ανατολικής Μεσογείου,φαίνεται να εμπλέκονται πλέον πολλοί "παίκτες" με την κατάσταση να γίνεται εκρηκτική.
Η τακτική του Τραμπ για την ευρύτερη περιοχή είναι "αλλοπρόσαλλη", ενώ παρέδωσε τη Συρία στον Πούτιν και τον Ερντογάν. Το τελευταίο διάστημα ο κ. Τραμπ δεν ασχολείται και έχει "πνιγεί" στα εσωτερικά του προβλήματα. Πρόσφατα μας ενημέρωσαν ότι "είμαστε στην ανατολική Μεσόγειο και δεν αποχωρούμε". Όμως πολύ φοβάμαι ότι ο Τραμπ πάλι θα τους τα χαλάσει. Οι ιθύνοντες του State Department και του Πενταγώνου θέλουν να χτίσουν πάνω στις συνεργασίες του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Μάλιστα ο Τραμπ υπέγραψε και τον νόμο για τον EastMed. Όμως φοβάμαι ότι δεν κατάλαβε τι σημαίνει στρατηγικά αυτό που υπέγραψε», πρόσθεσε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους στην Ουάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου.
Εκφράζονται φόβοι ότι οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το πεδίο δράσης της Ρωσίας στη Μεσόγειο. Το παιχνίδι κυριαρχίας σίγουρα είναι σκληρό με τη Μόσχα να εισέρχεται δυνατά και η Αμερική του Τραμπ δεν υποστηρίζει καν τα στρατηγικά της συμφέροντα. Αυτή είναι η αίσθηση που έχουμε και η διαφορά από άλλες περιοχές που εγκαταλείπει ο κ. Τραμπ είναι ότι στη Μεσόγειο υπάρχει και ο μεγάλος παίχτης που καθημερινά μάχεται για την ύπαρξή του και είναι το Ισραήλ. Στην Ιερουσαλήμ πιστεύουν για πρώτη φορά ότι η Τουρκία αποτελεί απειλή για όλο το εβραϊκό κράτος.
Οι Γερμανοί ''χαρίζουν'' το Καστελόριζο στους Τούρκους
Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο, χώρες όπως η Γεμρανία, φαίνεται πως αρνούνται να πάρουν ξεκάθαρη θέση, κάτι που ενίσχύει τη στάση της Τουρκίας. Γερμανικά δημοσιεύματα, κάνουν λόγο για "κατανόηση στη θέση της Τουρκίας σχετικά με τις εξορύξεις πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην ελληνική ΑΟΖ.
«Εν μέρει κατανοητή» χαρακτηρίζει η σημερινή Süddeutsche Zeitung τη θέση της Άγκυρας όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορα και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες στο Αιγαίο. Σε άρθρο με τίτλο «Προκλήσεις στο Αιγαίο» η εφημερίδα σημειώνει ότι «[…] το ιδιαιτέρως αραιοκατοικημένο και μικρό σε έκταση Καστελόριζο στα ανατολικά της Ρόδου απέχει μόλις τρία χλμ. από τις τουρκικές ακτές. Το νησάκι αυτό βρίσκεται ανάμεσα σε μια σειρά ακατοίκητων μίνι-νησιών σε μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό πλούτο.