Κόσμος

Ρωσίδα διπλωμάτης για Αγία Σοφία: "Αυτό είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας"

Για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μίλησε στο Sputnik η ειδική πρέσβης του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Ελεονώρα Μιτροφάνοβα.

Δεν θα είναι καλό για την Τουρκία αν η Αγία Σοφία χάσει τον τίτλο του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τονίζει, μεταξύ άλλων, στο Sputnik, η πρέσβης επί τιμή του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, πρώην Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην UNESCO και επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας υποθέσεων της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών των συμπατριωτών που ζουν στο εξωτερικό και της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Συνεργασίας, Ελεονώρα Μιτροφάνοβα.

Η κ. Μιτροφάνοβα εκτίμησε επίσης ότι η κίνηση αυτή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνδέεται με τις φιλοδοξίες του «να δημιουργήσει μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία μέσω μιας πολιτιστικής διάταξης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολόκληρη η δήλωση της πρέσβεως επί τιμή του ρωσικού ΥΠΕΞ στο Sputnik:

Πώς σχολιάζετε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί; Πώς μπορεί να επηρεάσει τη σημασία αυτού του μνημείου του παγκόσμιου πολιτισμού η απόφαση των τουρκικών Αρχών;

Αυτή είναι μια πολύπλευρη ερώτηση. Μεγάλο μέρος στην απόφαση καταλαμβάνει η εσωτερική πολιτική καθώς και η αγνόηση των απόψεων - πολλές χώρες, ειδικά οι χριστιανικές, ζήτησαν να μη μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί. Η UNESCO έστειλε επίσης την έκκλησή της στον Ερντογάν. Φυσικά, αυτό είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Παρεμπιπτόντως, εκτός από μουσείο, ο ναός της Αγίας Σοφίας λειτουργεί και ως τζαμί από το 1991, απλώς κανείς δεν το ανακοίνωσε.

Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα μοναδικό μνημείο στην κλίμακά του. Όσον αφορά τη διατήρηση της μοναδικότητας του ναού, τίποτα δεν θα αλλάξει. Δεν θα είναι καλό για την Τουρκία αν χάσει τον τίτλο του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Θεωρώ ότι θα πρέπει να εξηγήσουν και να αποδείξουν πολλά στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO για το πώς θα λειτουργεί η Αγία Σοφία αφού μετατραπεί σε τζαμί. Σε τελική ανάλυση, το ζήτημα απαιτούσε συντονισμό πριν ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Θα έπρεπε προηγουμένως να είχαν συμβουλευτεί την UNESCO για τα σχέδιά τους, αλλά αυτό δεν έγινε. Δυστυχώς, αυτό ακριβώς συμβαίνει με πολλά μνημεία – αρχικά λαμβάνεται μια απόφαση και στη συνέχεια προσπαθούν να αποδείξουν στην UNESCO ότι όλα έγιναν σωστά.

 

Δεν θα ήθελα να δραματοποιώ την κατάσταση. Κατά την άποψή μου, όλα αυτά συνδέονται κυρίως με ορισμένες φιλοδοξίες της τουρκικής ηγεσίας να ηγηθεί και του ισλαμικού κόσμου, να δημιουργήσει μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία μέσω μιας πολιτιστικής διάταξης.

Αυτή είναι η λογική της σημερινής ηγεσίας της Τουρκίας, δεν με εκπλήσσει. Ο ναός θα παραμείνει προσιτός στους ανθρώπους. Ήδη ο Ερντογάν δήλωσε ότι η επίσκεψη στην Αγία Σοφία θα είναι δωρεάν για όλους, ενώ κάθε χρόνο ως μουσείο είχε έσοδα 52 εκατομμύρια δολάρια.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...