Και το έκανε λίγες ώρες πριν την άφιξη του Μπορέλ στην Άγκυρα, όπου ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα συζητήσει τις εντάσεις που έχουν προκληθεί ανάμεσα στην Τουρκία και χώρες της ΕΕ. Τα επεισόδια στη Βιέννη σημειώθηκαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, όταν τουρκικές ακροδεξιές ομάδες, κάνοντας χρήση συνθημάτων και χειρονομιών που σχετίζονται με την οργάνωση "Γκρίζοι Λύκοι", επιτέθηκαν εναντίον διαδήλωσης Κούρδων.
Τα γεγονότα αυτά πυροδότησαν μια νέα κρίση στις σχέσεις της Αυστρίας με την Τουρκία, οι οποίες έχουν δοκιμαστεί πολλές φορές στο παρελθόν, με αποκορύφωμα την υπόθεση των τζαμιών που λειτουργούν στη χώρα με τη συνδρομή τουρκικών ιδρυμάτων. Τότε, το 2018, η Βιέννη είχε ανακοινώσει την απέλαση 60 ιμάμηδων και το κλείσιμο επτά τζαμιών, τα οποία χρηματοδοτούνταν από την Άγκυρα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ερντογάν, όπως αναφέρει το slpress.gr
Έχει στοιχεία ο Κουρτς;
Την Κυριακή, μία εβδομάδα μετά τα πρόσφατα επεισόδια, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδας που θα διερευνήσει πως η Τουρκία εμπλέκεται σε αυτά. Η ομάδα αυτή, όπως έγινε γνωστό, συστάθηκε από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, την Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία και τις Εγκληματολογικές Υπηρεσίες των ομόσπονδων κρατιδίων.
Η Βιέννη δείχνει να έχει στοιχεία ή τουλάχιστον αρκετές ενδείξεις για να υποστηρίξει έναν δίαυλο επικοινωνία και επιρροής από την Άγκυρα στις ομάδες που προκάλεσαν τα επεισόδια. Ο Νέχαμερ σχολίασε, άλλωστε, σήμερα ότι οι ταραξίες επέδειξαν μία «εξαιρετική» προθυμία για χρήση βία όχι μόνο στους Κούρδους διαδηλωτές, αλλά και στα σκυλιά της αστυνομίας. Επισήμανε παραλλήλως ότι αυτή η βία εκδηλώθηκε κυρίως από άνδρες τουρκικής καταγωγής.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό, η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος στέκει ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στον τόπο των επεισοδίων υπήρχαν άτομα που μαγνητοσκοπούσαν τα γεγονότα, φέροντας μάλιστα επαγγελματικό εξοπλισμό. Αυτό θα διερευνηθεί, είπε ο Νέχαμερ, τονίζοντας ότι πρέπει να διαπιστωθεί ποια ήταν αυτά τα άτομα και για ποιο λόγο έκαναν καταγραφή των γεγονότων.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ο καγκελάριος Κουρτς κατηγόρησε, ήδη από την περασμένη Τρίτη, την Τουρκία, ότι «σπέρνει διχόνοια» και ότι εργαλειοποιεί τα περιστατικά. Είχε αναφέρει συγκεκριμένα, ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί αυτές τις καταστάσεις για να «δημιουργήσει κλίμα» και να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα, κάτι που, όπως τόνισε, συνιστά εκμετάλλευση των ανθρώπων με τουρκικές ρίζες που ζουν στην Ευρώπη και στην προκειμένη περίπτωση στην Αυστρία.
Μπηχτή για το Κουρδικό
Ο Κουρτς είχε ζητήσει από τον υπουργό Εσωτερικών να ακολουθήσει μια «πολιτική μηδενικής ανοχής», επιμένοντας ότι «αυτές οι συγκρούσεις εισάγονται από την Τουρκία». Μάλιστα, σε ιδιαίτερα σκληρό τόνο, διαμήνυσε ότι «όποιος έχει ανάγκη για αντιπαραθέσεις στο δρόμο, θα πρέπει να το κάνει στην Τουρκία, καθώς στην Αυστρία δεν υπάρχει θέση για κάτι τέτοιο».
Η αυστριακή κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη την τουρκική εμπλοκή και αυτό φάνηκε και στον τρόπο με τον οποίο το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών κατέστησε σαφές στον Τούρκο πρέσβη στη Βιέννη ότι πρέπει «να δοθεί τέλος». Και όπως διαμήνυσε η Βιέννη, αυτό το τέλος αφορά και την άσκηση επιρροής σε τουρκικής καταγωγής πολίτες που ζουν στην Αυστρία και την εργαλειοποίησή τους για να λύνει η Άγκυρα τις «διαφορές της», εννοώντας ξεκάθαρα τις επιθέσεις εναντίον Κούρδων.
«Το να αποκαλούνται οι διαδηλωτές οπαδοί τρομοκρατικών οργανώσεων, είναι ένα στυλ το οποίο απορρίπτουμε» είπε στον Τούρκο πρέσβη ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σάλενμπεργκ, ενώ σε ανακοίνωσή του το υπουργείο υπογράμμιζε ότι «το δικαίωμα να γίνονται ελεύθερα συγκεντρώσεις και να εκφράζονται απόψεις, συνιστά μεγάλο επίτευγμα της Αυστρίας». Αυτό το τελευταίο ήταν μια ευθεία αναφορά στη “ανησυχία” που εξέφρασε η Άγκυρα σε Αυστριακό διπλωμάτη για το γεγονός ότι «επιτρέπεται σε ομάδες που σχετίζονται με το ΡΚΚ να διοργανώνουν συγκεντρώσεις στη Βιέννη για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες».
Και ο Μπορέλ στην Άγκυρα
Η Αυστρία αντιμετώπιζε πάντα με αυστηρό τρόπο την τουρκική προκλητικότητα, θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η κλιμάκωση των τελευταίων ημερών συμπίπτει με το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει ανοίξει τη συζήτηση για μια συνολική αναθεώρηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Αφορμή για αυτό στάθηκαν οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, με την συστηματική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων αυτών των δύο κρατών-μελών της ΕΕ.
Το θέμα το σήκωσε όμως ο Μακρόν, μετά την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας εναντίον γαλλικής φρεγάτας στα ανοιχτά της Λιβύης. Οι πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου έκαναν ακόμα και τη Γερμανία να αλλάξει στάση, όπως φάνηκε στις δηλώσεις που έκανε η καγκελάριος Μέρκελ με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, αλλά και στον “πάγο” που έβαλε ο Μάας στον Τσαβούσογλου στην συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Για τον λόγο αυτόν μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα στην Άγκυρα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος θα έχει διήμερες επαφές με την τουρκική πολιτική ηγεσία. Η Ευρώπη έλαβε, άλλωστε, την απόφαση, μετά από αίτημα του Μακρόν, να συζητήσει πλέον συλλογικά και χωρίς ταμπού, όπως ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος, την τουρκική προκλητικότητα και τις εντάσεις του τελευταίου διαστήματος.
Εξάλλου, οι ευρωτουρκικές σχέσεις είναι στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 13 Ιουλίου. Μια συνάντηση στην οποία οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θα καθορίσουν και το πλαίσιο της συζήτησης που θα έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, στην Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου.