Πραγματικά ο Τούρκος πρόεδρος ακολουθεί πρακτικές άλλων εποχών χρησιμοποιώντας τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό για άλλους σκοπούς προς όφελος του.
"Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις για να έχει απασχολημένες συνεχώς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ώστε να δημιουργήσει απερίσπαστος το δικό του μηχανισμό στο εσωτερικό, αλλά και να εξαλείψει ταυτόχρονα την πιθανότητα ενός νέου στρατιωτικού πραξικοπήματος", ανέφερε ο Τούρκος αναλυτής Αχμέντ Αμπουντούχ στην εφημερίδα Independent.
Το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 αύξησε τον φόβο μεταξύ της κυβέρνησης για την απομάκρυνση της εξουσίας από τον στρατό.
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει μέσα στον στρατό πολλούς Τούρκους αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένων και των εν αποστρατεία, οι οποίοι έχουν γαλουχηθεί με τα κεμαλικά ιδεώδη έτοιμοι όμως να δράσουν ξανά κατά της ισλαμικής Τουρκίας του Ερντογάν.
Πριν μερικές ημέρες πάνω από 200 Τούρκοι στρατιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι συνελήφθησαν ως Γκιουλενιστές και κλείστηκαν στη φυλακή με την διαδικασία να συνεχίζεται.
Οι πληροφορίες λένε ότι αυτήν την στιγμή μετά τις νέες συλλήψεις υπάρχει σημαντική αναταραχή εκ νέου στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, διότι πολύ απλά το προσωπικό τους φοβάται ποιος θα έχει σειρά κάθε μέρα.
Παρά την γενικότερη αναταραχή στον τουρκικό στρατό, η Άγκυρα ξεκίνησε αρκετές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, τη Λιβύη και προχθές στο βόρειο Ιράκ, δίνοντας πολλαπλά πλεονεκτήματα στον Ερντογάν.
«Πρώτον, του επιτρέπει να κρατήσει με σιδηρά πυγμή την εξουσία στα χέρια του, διότι υπάρχει το επιχείρημα ότι η καταστολή και οι συλλήψεις, θα έκαναν τους στρατιωτικούς να σκεφτούν δύο φορές πριν εναντιωθούν στον πρόεδρό τους», είπε ο Τούρκος δημοσιογράφος.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις βοηθούν επίσης τον Ερντογάν να ενισχύσει την εξουσία του και στο εσωτερικό, ειδικά πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2023.
Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία χορήγησε ευρύτερες εξουσίες σε μια δύναμη νυχτερινών φρουρών που χρονολογείται από την Οθωμανική εποχή, ενώ η αντιπολίτευση προειδοποιεί για πιθανές παραβιάσεις δικαιωμάτων, καθώς αφορά προσωπικό με περιορισμένη εκπαίδευση που συμμετέχει στο έργο των δυνάμεων ασφαλείας.
Πρόκειται για την εφαρμογή του θεσμού των "αετών της νύχτας", που αποτελεί οθωμανική πρακτική. Χιλιάδες Φρουροί του Ερντογάν περιπολούν στους δρόμους των τουρκικών πόλεων ελέγχοντας πραγματικά ότι κινείται.
Γιατί όλα αυτά θα αναρωτηθεί κάποιος. Όλα αυτά υλοποιούνται μετά την έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου RAND, που ανέφερε για πρόκληση νέου πραξικοπήματος στην Τουρκία το επόμενο αόριστο διάστημα.
Ο Σουλτάνος Ερντογάν προσπαθεί να προλάβει τα χειρότερα στην χώρα του αλλά νομίζουμε πως ότι και να κάνει δεν θα γλιτώσει τον εμφύλιο, σε μια χώρα την οποία έχει χωρίσει στα “δύο”.