Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι έλαβε χθες, Τρίτη, μια τηλεφωνική κλήση από τον Βασιλιά Χαμάντ Μπιν Ισα του Μπαχρέιν, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στη Διακήρυξη του Καΐρου για την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη.
Ο εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής Προεδρίας δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν διάφορα θέματα διμερούς συνεργασίας και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με διάφορα περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Το ζήτημα της Λιβύης συζητήθηκε υπό το πρίσμα της έναρξης της πρωτοβουλίας της Διακήρυξης του Καΐρου για μια ολοκληρωμένη πολιτική διευθέτηση.
«Ο Βασιλιάς του Μπαχρέιν επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία που στοχεύει στην επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στη Λιβύη και στην παύση ξένων παρεμβάσεων», κατέληξε η ανακοίνωση.
Ουσιαστικά και το Μπαχρέιν τάσσεται κατά της Τουρκίας και των σχεδίων της σε Λιβύη, Ιράκ και Συρία σε έναν αραβικό άξονα που δημιουργείται σιγά-σιγά.
Συνεχίζονται οι μάχες στη Λιβύη
Οι δυνάμεις της GNA προχωρούν σταθερά προς τα ανατολικά και παρόλο που εξακολουθούν να παραμένουν σε απόσταση από τα σύνορα της Αιγύπτου, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι «όποιος κι αν είναι» στο Κάιρο, δεν μπορεί παρά να μη δει τους σοβαρούς λόγους ανησυχίας δεδομένης της κατάστασης στα σύνορά της χώρας.
Η Αίγυπτος, όπως και πολλές άλλες χώρες που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για τη Λιβύη, έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία τους για τη μεταφορά τζιχαντιστών από τη Συρία στη Λιβύη στον πόλεμο των πολιτοφυλακών υπό την ηγεσία του GNA ενάντια στο LNA.
Αιγύπτιοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν οποιαδήποτε ισοδυναμία μεταξύ της παρουσίας στη Λιβύη Σύριων και άλλων τζιχαντιστών από την πλευρά του GNA, και της παρουσίας Ρώσων μισθοφόρων στην πλευρά του LNA.
Σύμφωνα με έναν στρατιωτικό αξιωματούχο που μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, «η Αίγυπτος δεν μπορεί να δεχτεί την ύπαρξη τζιχαντιστών στα σύνορά της σε καμία περίπτωση».
«Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας με το Ισλαμικό Κράτος (IS) ότι ο τρόπος λειτουργίας τους είναι να προσπαθούν συνεχώς να κερδίσουν περισσότερο έδαφος, και αυτό θα φέρει την Αίγυπτο σε θέση να αντιμετωπίσει τρομοκράτες εκτός από το Σινά και στα δυτικά σύνορα της. Έχουμε ήδη υποφέρει πάρα πολύ λόγω της διείσδυσης όπλων και μαχητών από την Λιβύη στο Σινά», δήλωσε ο ίδιος.
Μια άλλη αιγυπτιακή ανησυχία που αφορά την ασφάλεια είναι ότι η Λιβύη θα πέσει στα χέρια μιας σπείρας τουρκικής καταγωγής Λίβυων, ενώ θα έχουμε παράλληλα πόλεμο μεταξύ των φυλών κάτι που αξιωματούχοι στο Κάιρο λένε ότι είναι αναπόφευκτο εάν φυλές από τα δυτικά της χώρας παλέψουν για τον έλεγχο της Λιβύης και περιθωριοποιήσουν τις ανατολικές φυλές της Λιβύης.
«Δεν μπορούμε να αναμένουμε και να παρακολουθούμε τη Λιβύη να συνεχίζει να βιώνει έναν εμφύλιο πόλεμο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διχοτόμηση της χώρας. Η Αίγυπτος δεν είναι Τουρκία. Η Τουρκία δεν απέχει λίγα χιλιόμετρα από τη Λιβύη και αν τα πράγματα πάρουν άσχημη στροφή στη Λιβύη, μπορεί να αποχωρήσει. Η Αίγυπτος όμως δεν έχει αυτή την επιλογή», πρόσθεσε.
Κανένας από τους Αιγύπτιους αξιωματούχους δεν διαφώνησε ότι η Τουρκία θέλει να έχει ισχυρή βάση στη Λιβύη για να απειλεί την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου. Τα υψηλότερα επίπεδα της αιγυπτιακής διοίκησης πιστεύουν ότι η καταστροφή της Αιγύπτου είναι ο κορυφαίος πολιτικός στόχος του προέδρου της Τουρκίας. Το βάθος της εχθρότητας μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου είναι ένα ανοιχτό μυστικό.
Αν και επίσημες πηγές αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ενδεχόμενο αιγυπτιακής στρατιωτικής αντίδρασης, όλοι επιβεβαίωσαν ότι η Αίγυπτος θα ενεργήσει για την προστασία των συνόρων της.
Αίγυπτος, Ελλάδα, Ισραήλ, Αλγερία και μετά Βουλγαρία, Σερβία αποτελούν τις περιοχές που στοχεύει η νεο-Οθωμανική Τουρκία για να αναβιώσει περασμένα μεγαλεία.
Είτε με στρατιωτικές απειλές, είτε με πίεση λόγω μειονοτήτων και επιρροή, η Άγκυρα μελλοντικά θέλει να ξαναγυρίσει σε παλαιά λημέρια κάνοντας κουμάντο ως “χωροφύλακας” της δύσης. Όσο νωρίτερα το κατανοήσουν όλοι οι ηγέτες αυτό το σχέδιο του βαθέως τουρκικού ισλαμικού κράτους, τόσο το καλύτερο.