Σε δήλωση του ο Υπουργός Εσωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας, Jan Hamáček, αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένας πρόσφυγας στην Ελλάδα που να θεωρείται κατάλληλος έτσι ώστε να μεταφερθεί στη χώρα του, ενώ την ίδια στιγμή επαναλαμβάνει ότι ήδη θεωρεί το θέμα ως λήξαν.
Παρά την κοσμοσυρροή προσφύγων που κατακλύζει τη χώρα μας, η μόνη βοήθεια που προσφέρει η Τσεχία - μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας- περιορίζεται στη υποστηρικτική -με υλικά μέσα- δράση στα ελληνικά στρατόπεδα στέγασης των προσφύγων.
Ως βάση αιτιολόγησης της δήλωσης του Υπουργού Εσωτερικών της Τσεχίας ήταν η θέση ότι «Δεν υπάρχουν παιδιά που να είναι άστεγα, εγκαταλελειμμένα και κατάλληλα για μετατόπιση στην Τσεχική Δημοκρατία. Υπάρχουν πολλοί 17χρονοι Αφγανοί και Πακιστανοί, που κατά τη γνώμη μου, δεν έχουν καμία ελπίδα για μία λογική επανακοινωνικοποίηση στη Τσεχική Δημοκρατία».
Συνεχίζοντας το συλλογισμό του, υποστήριξε ότι η πλειονότητα των νεαρών αυτών ανδρών θα κατευθυνθεί σύντομα προς τους συγγενείς που υπάρχουν στη Γερμανία ή τη Σουηδία. Πιθανότατα ο λόγος της αρνητικής επί του όλου θέματος στάσης του απορρέει από το γεγονός ότι οι νεαροί αυτοί άνδρες συνιστούν, κατά τα λεγόμενα του, κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας του.
Στην αρνητική διαχείριση του όλου θέματος εντείνει και η αντίδραση μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ανήκουν στην Χριστιανική Ένωση καθώς ενώ περιμένανε να υποδεχτούν ασυνόδευτες ανήλικες γυναίκες εντούτοις σωρεία νέων ανδρών έφτασε στους κόλπους της Γερμανίας. Πάντως η Γερμανία ενώ έχει αποφασίσει την υποδοχή 1,800 ασυνόδευτων ανηλίκων, μέχρι στιγμή έχει εν τέλει δεχτεί μόνο 47.
Επομένως «Μέχρι η Γερμανία να δεχτεί και άλλους τέτοιους πρόσφυγες, και άλλες χώρες είναι υποχρεωμένες να πράξουν το ίδιο» επισήμανε ο Hans-Jürgen Irmer, εκπρόσωπος του CDU.
Σε κάθε περίπτωση είναι απτό ότι η Ελλάδα φαίνεται να είναι de facto μόνη στον αγώνα κατά της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Για το λόγο αυτό ΜΚΟ και άμεσα ενδιαφερόμενες προσωπικότητας έχουν κάνει επανειλημμένα έκκληση προς τη Τσεχία έτσι ώστε ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες να γίνουν αποδεκτοί. Ως εκ τούτου, η εκπρόσωπος της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Michaela Šojdrová, πρότεινε την αποδοχή 50 ορφανών Σύριων από τις ελληνικές μονάδες φιλοξενίας.
Επιπρόσθετα, τον Ιανουάριο, το Υπουργείο Εσωτερικών της Τσεχίας ζήτησε από την Ελλάδα λίστα με τα ανήλικα παιδιά από τη Συρία που υπήρχαν στα στρατόπεδα των προσφύγων. Βέβαια η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε στην εν λόγω αίτηση καθώς θεώρησε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο και κάθε περίπτωση θα πρέπει να αξιολογηθεί ξεχωριστά και όχι βάσει εθνικότητας.