Οι εργαζόμενοι σε κέντρα υποδοχής μεταναστών στην Ολλανδία λένε ότι οι εγκληματίες Βόρειοι Αφρικανοί παρουσιάζονται ως «ασυνόδευτοι ανήλικοι», ώστε να μπορούν να εκμεταλλευτούν καλύτερα το γενναιόδωρο ολλανδικό σύστημα ασύλου.
Αρκετοί υπάλληλοι που εργάζονται στην Κεντρική Υπηρεσία Υποδοχής των Αιτούντων Άσυλο (COA) που διατηρούν την ανωνυμία τους για ευνόητους λόγους υποστηρίζουν ότι οι εγκληματίες μετανάστες από το Μαρόκο, την Τυνησία και την Αλγερία που παρουσιάζονται ως ασυνόδευτοι ανήλικοι κάνουν τη ζωή τους κόλαση. «Καταστρέφουν τα πράγματα, παλεύουν ξανά και ξανά, και κλέβουν ό, τι μπορούν », εξήγησε ένας εργαζόμενος στην ολλανδική εφημερίδα Dagblad van het Noorde."Δεν έχουν καθόλου σεβασμό για εμάς "
Πολλοί από τους ΒόρειοΑφρικανούς εμφανίζονται και ισχυρίζονται ότι είναι ανήλικοι, έτσι ώστε να δικαιούνται να λάβουν επιπλέον παροχές και προστασία που δεν παρέχονται σε ενήλικους μετανάστες, συνέχισε ο εργαζόμενος για το άσυλο."Συχνά αυτοί οι Μαροκινοί, οι Τυνήσιοι και οι Αλγερινοί δεν είναι καθόλου ανήλικοι, αλλά έχουν ψεύτικα έγγραφα μαζί τους. Ή καθόλου χαρτιά. Στη συνέχεια, είναι βέβαιοι ότι θα έχουν καταφύγιο μέχρι να γίνουν 18 ετών. Απλώς το δοκιμάζουν και συχνά λειτουργεί. "
Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ενήλικοι μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι ήταν ανήλικοι για να παίξουν με τα συστήματα της Δυτικής Ευρώπης. Πέρυσι στη Σουηδία, η σταδιοδρομία ενός οδοντιάτρου καταστράφηκε αφού αποκάλυψε ότι το 80% των μεταναστών ασθενών του που ισχυρίστηκαν ότι ήταν ανήλικοι ήταν στην πραγματικότητα ενήλικες. Στη Γερμανία, μια μελέτη αποκάλυψε ότι σχεδόν οι μισοί από τους μετανάστες που ισχυρίζονται ότι είναι ανήλικοι είναι ενήλικες.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι μετανάστες που καταλήγουν σε κέντρα δεν είναι ικανοποιημένοι με τις βασικές παροχές που τους παρέχει το κράτος. Για να κερδίσουν χρήματα, πολλοί μετανάστες καταφεύγουν στη διακίνηση ναρκωτικών, ληστείες και κλοπή. "Αυτοί είναι σκληροί εγκληματίες του δρόμου που δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Περιμένουμε το πρώτο περιστατικό όταν ένας υπάλληλος θα δεχτεί μαχαίρι στο στομάχι. " Σύμφωνα με τον υπάλληλο που μίλησε στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, οι περισσότεροι υπάλληλοι στα κέντρα ασύλου ανησυχούν πολύ για την κατάσταση. Παρά τα διαδεδομένα αισθήματα, ωστόσο, οι περισσότεροι φοβούνται να εκφράσουν τις ανησυχίες τους επειδή φοβούνται να χαρακτηριστούν ρατσιστές ή φανατικοί.