Εντυπωσιακές αποκαλύψεις από την Ευρώπη τεκμηριώνουν τη βαθιά συμμετοχή των Ιδρυμάτων της “Ανοικτής Κοινωνίας” του George Soros στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο ήταν το κλειδί για την επιβολή μιας πολιτικής «Ανοικτών Συνόρων» σε χώρες όπως η Ιταλία.
Το 2012, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) στην υπόθεση ορόσημο «Hirsi Jamaa και άλλοι εναντίον της Ιταλίας» έκρινε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούσαν να «σπρώξουν» τους παράνομους μετανάστες και θα τους επιβληθεί πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ αν το έκαναν. Η υπόθεση αφορούσε ένα δίκτυο δικηγόρων και ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν από τον Σόρος που κατάφεραν να εντοπίσουν 22 Σομαλούς μετανάστες στη Λιβύη, οι οποίοι είχαν επιστραφεί το 2009 για να φέρουν κατόπιν τις υποθέσεις τους στο Στρασβούργο.
Τώρα, μια έκθεση του συντηρητικού Αμερικανού ακτιβιστή Jay Sekulow στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δικαίου και Δικαιοσύνης (ECLJ) αποκάλυψε ότι οι ΜΚΟ που σχετίζονται με το Open Society Network συμμετέχουν βαθιά με το ECHR και πολλοί από τους δικαστές του συνδέονται με αυτές τις οργανώσεις. Στην έκθεση εντοπίστηκαν επτά ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο Δικαστήριο και έχουν δικαστές. Τουλάχιστον 22 από τους 100 δικαστές που έχουν υπηρετήσει στο ΕΔΑΔ από το 2009 είναι πρώην προσωπικό ή ηγέτες αυτών των επτά ΜΚΟ, ανέφερε η έκθεση.
Οι ΜΚΟ αναγνωρίζονται ως οι εξής: A.I.R.E. Κέντρο (Συμβουλές για τα Ατομικά Δικαιώματα στην Ευρώπη), Διεθνής Αμνηστία, Διεθνής Επιτροπή Νομικών (ICJ), Επιτροπή του Ελσίνκι και Δίκτυο Ιδρυμάτων, Παρακολούθηση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), Interights (Διεθνές Κέντρο Δικαστικής Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και το Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας (OSF) και τους διάφορους κλάδους του, ιδίως την Πρωτοβουλία για την Δικαιοσύνη της Ανοιχτής Κοινωνίας (OSJI).
«Το Open Society Network ξεχωρίζει για τον αριθμό των δικαστών που συνδέονται με αυτό και για το γεγονός ότι χρηματοδοτεί πραγματικά τους άλλους έξι οργανισμούς που προσδιορίζονται σε αυτήν την έκθεση. Η ισχυρή παρουσία της Open Society και των συνεργατών της είναι προβληματική με πολλούς τρόπους. Αλλά ακόμη πιο σοβαρό είναι το γεγονός ότι 18 από τους 22 δικαστές βρέθηκαν να υπηρετούν σε υποθέσεις που κινήθηκαν ή υποστηρίχθηκαν από τον οργανισμό με τον οποίο είχαν συνδεθεί στο παρελθόν. "
Η έκθεση εντόπισε 88 προβληματικές υποθέσεις τα τελευταία 10 χρόνια: «Σε μόνο 12 περιπτώσεις οι δικαστές απείχαν από τη συνεδρίαση λόγω της σύνδεσής τους με μια ΜΚΟ που εμπλέκεται». Το think tank χαρακτήρισε την αξιολόγησή του «χαμηλή», καθώς δεν έλαβε υπόψη τους στενούς οικονομικούς δεσμούς του OSF με πολλές άλλες ΜΚΟ.
“Αυτή η κατάσταση είναι σοβαρή και θέτει υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία του Δικαστηρίου και την αμεροληψία των δικαστών. Αυτές οι συγκρούσεις πρέπει να επιλυθούν αμέσως" αναφέρουν.
Η έκθεση προτείνει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην επιλογή των υποψηφίων για τη θέση του δικαστή, αποφεύγοντας τον διορισμό ακτιβιστών και αγωνιστών, τη διασφάλιση της διαφάνειας των συμφερόντων και των δεσμών μεταξύ των αιτούντων, των δικαστών και των ΜΚΟ, και την τυποποίηση των διαδικασιών απέλασης και έκπτωσης.
Ενώ πολλά ιστολόγια και εναλλακτικοί ιστότοποι έχουν καλύψει τις εκρηκτικές αποκαλύψεις της έκθεσης, αυτές έχουν αγνοηθεί ανεξήγητα σε μεγάλο βαθμό από τα κύρια μέσα ενημέρωσης. Αυτήν την εβδομάδα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε σε επίσημο δελτίο τύπου, δηλώνοντας ότι η έκθεση "τράβηξε την προσοχή μας", κυρίως επειδή η Ρωσία "έχει επανειλημμένα επισημάνει στους συναδέλφους του Συμβουλίου της Ευρώπης" περιπτώσεις Δυτικών ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων "με έμμεση και σαφήνεια επιρροή στην ΕΔΑΔ” που αναλύεται σε αυτό το έγγραφο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απαγόρευσε τις ΜΚΟ Soros το 2015, λέγοντας ότι «αποτελούν απειλή τόσο για την κρατική ασφάλεια όσο και για το ρωσικό σύνταγμα».
Τον Δεκέμβριο, ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπαρ προειδοποίησε για παρόμοιες περιπτώσεις του "Lawfare" της Ανοικτής Κοινωνίας προσπαθώντας να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών για τους εισαγγελείς στις ΗΠΑ.