Σχολιάζοντας την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου της Καρλσρούης, ο δημοσιογράφος της Libération Jean Quatremer: λέει πως το δικαστήριο προωθεί μια «εθνικιστική και αυτοκρατορική» οπτική για τη Γερμανία.
Σημειώνει:
Το Βερολίνο είτε θα πρέπει να υποκύψει στο κοινοτικό δίκαιο ή να διαλέξει την απομόνωση και τη μοναχική πορεία που όμως στο παρελθόν οδήγησε σε δύο παγκόσμιους πολέμους.
Επί της ουσίας, οι Γερμανοί δικαστές αρνούνται την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι του εθνικού, απειλώντας άμεσα την ένωση της ΕΕ. Επιπλέον, με την απόφασή του το γερμανικό δικαστήριο αμφισβητεί και την ΕΚΤ, το δεύτερο ομοσπονδιακό θεσμό της ΕΕ.
Η απόφαση του δικαστηρίου δέχθηκε πυρά τόσο εντός όσο και εκτός της Γερμανίας. «Η Γερμανία που θέλει το δικαστήριο, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί», σχολιάζει ο δημοσιογράφος, αλλά και «αν η Γερμανία ωθήσει την Ευρώπη στα άκρα, όπως έχει κάνει δύο φορές στο παρελθόν, τότε το οικονομικό και πολιτικό κόστος θα είναι δυσβάσταχτο».
Η ύφεση λόγω κορωνοϊού θα χτυπήσει πολλούς κλάδους της γερμανικής οικονομίας και θα κοστίσει πολλές θέσεις εργασίας σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, γράφει η εφημερίδα Handelsblatt.
Το 58% των επιχειρήσεων στη γαστρονομία, το 50% των ξενοδοχείων και το 43% των τουριστικών γραφείων θα απολύσουν υπαλλήλους ή δεν θα αναεώσουν συμβάσει ορισμένου χρόνου σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ifo. Στην αυτοκινητοβιομηχανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 39%. «Από εδώ και πέρα η κρίση χτυπάει τη γερμανική αγορά εργασίας δηλώνει ο ειδικός του Ifo Klaus Wohlrabe.