Κόσμος

Κορονοϊός - Γενεύη: 2.000 άνθρωποι "στην ουρά" για να πάρουν δωρεάν τρόφιμα

Από τις 5 το πρωί του Σαββάτου (τοπική ώρα) άνεργοι μετανάστες άρχισαν να προσέρχονται στο παγοδρόμιο της Γενεύης για να πάρουν δωρεάν τρόφιμα. Στην ακριβή ελβετική πόλη, γνωστή για τα ρολόγια της, την λίμνη με τους λευκούς και μαύρους κύκνους, τις ιδιωτικές τράπεζες και τις μπουτίκ, η πανδημία του κορωνοϊού άφησε χωρίς δουλειά
χιλιάδες μετανάστες, που δεν έχουν πλέον τα απαραίτητα προς το ζην.

Σύμφωνα με την οργάνωση Caravane de Solidarité, (Καραβάνι Αλληλεγγύης), μία από τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας, αν και η διανομή πακέτων με τρόφιμα είχε ανακοινωθεί για τις 9 το πρωί του Σαββάτου, η προσέλευση του κόσμου ξεκίνησε τέσσερις ώρες νωρίτερα και σχηματίστηκε μια ουρά περίπου 1,5 χιλιομέτρου. Όλοι φορούσαν μάσκα και τηρούσαν τις αποστάσεις.

Οι διοργανωτές υπολογίζουν πως προσήλθαν περισσότερα από 2.000 άτομα ενώ η Σιλβάνα Μαστροματέο, διευθύντρια στο Caravane de Solidarité δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) πως η προσέλευση του κόσμου για δωρεάν τρόφιμα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Αυτή ήταν η έκτη φορά διανομής δωρεάν τροφίμων από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού στην Ελβετία και κάθε φορά, σύμφωνα με τους διοργανωτές, η ζήτηση είναι μεγαλύτερη.

Ανάμεσα στους μετανάστες που βρέθηκαν στην ουρά είναι άνθρωποι από τις Φιλιππίνες, την Νικαράγουα και την Κολομβία, που αναζήτησαν καλύτερη τύχη και δουλειά στην Ελβετία. Με την πανδημία του κορωνοϊού εδώ και δύο μήνες έβαλαν λουκέτο εστιατόρια, καφέ και εμπορικά καταστήματα. Οι οικονομικές δυσκολίες είναι μεγαλύτερες για τους μετανάστες που δεν διαθέτουν επίσημα έγγραφα.

Ο Πάτρικ Βίλαντ, επικεφαλής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» για την Ελβετία, δήλωσε πως, σύμφωνα με έρευνα της περασμένης εβδομάδας, οι μισοί από τους μετανάστες που παραλαμβάνουν δωρεάν τρόφιμα, είναι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στην Ελβετία χωρίς επίσημα έγγραφα. Οι μετανάστες, που δούλευαν στην οικοδομή, στην εστίαση, σε ξενοδοχεία και ως κηπουροί, μετά την εξάπλωση της πανδημίας βρέθηκαν σε μια νύχτα χωρίς δουλειά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Βίλαντ στον γαλλόφωνο ελβετικό Τύπο.

Πάντως, εκτός από τους μετανάστες, ο ελβετικός Τύπος αναφέρει πως στη χώρα, με βάση τα στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Στατιστικής για το 2018, το 8% των Ελβετών, περίπου 660.000 άνθρωποι ζουν σε καθεστώς φτώχειας ενώ ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαβιούν σε «επισφαλείς» συνθήκες.

Εθελοντές προσφέρουν στους μετανάστες τσάντες με τρόφιμα, όπως ρύζι, αλεύρι, καφέ και δημητριακά αλλά και 20 ελβετικά φράγκα στον καθένα. Όποιος εξ αυτών παρουσιάζει ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού υποβάλλεται δωρεάν σε τεστ από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», που συμμετέχουν στο όλο εγχείρημα. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, καθώς δεν ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα για δωρεάν τρόφιμα, την προσεχή εβδομάδα θα συνεχιστεί η διανομή τροφίμων στις ευπαθείς ομάδες.

Στην Ελβετία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού είναι 30.305 και οι νεκροί ανέρχονται σε 1.830.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...