Κόσμος

Γίνεται η Γερμανία πυρηνική δύναμη; Το σχέδιο του υπ. Άμυνας για 45 αμερικανικά μαχητικά F-18

Εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού, στην κυβέρνηση της Μέρκελ τα κόμματα του συνασπισμού ερίζουν για τα ατομικά όπλα και τον ρόλο της Γερμανίας στην πυρηνική ομπρέλα προστασίας του ΝΑΤΟ.

Αφορμή αποτέλεσαν τα σχέδια του υπουργείου Αμυνας για τον εκσυγχρονισμό της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας. Η υπουργός Αμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ θέλει να παραγγείλει 45 αμερικανικά μαχητικά F-18, τα οποία μπορούν να εξοπλιστούν με αμερικανικά ατομικά όπλα. Θα αντικαταστήσουν τα μαχητικά Tornado, τα οποία δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα.

Η Γερμανία δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα. Σε γερμανικό έδαφος όμως, στη στρατιωτική βάση Μπούχελ στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο στην Κεντρική-Δυτική Γερμανία, οι ΗΠΑ διατηρούν πυρηνικές κεφαλές ως μέρος της νατοϊκής ατομικής ομπρέλας. Στο συντηρητικό CDU/CSU επισημαίνουν ότι η αγορά των αμερικανικών αεροσκαφών εγγυάται τη «γερμανική συμμετοχή» στην αποτρεπτική ομπρέλα του ΝΑΤO. Αυτό σημαίνει ότι η γερμανική αεροπορία, αν χρειαστεί, θα έχει πρόσβαση στα ατομικά όπλα των Αμερικανών στη Γερμανία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, παραδοσιακά αντίπαλοι των ατομικών εξοπλισμών, δεν δέχονται την έμμεση μετατροπή της Γερμανίας σε ατομική δύναμη. Η σπουδή της ομοσπονδιακής υπουργού Αμυνας για την παραγγελία των αμερικανικών αεροσκαφών εν μέσω της κρίσης κορωνοϊού πυροδότησε έντονες αντιδράσεις της ηγεσίας του SPD. Ο πρόεδρος του κόμματος Βάλτερ Μπόργιανς απέρριψε κατηγορηματικά την αγορά αεροσκαφών που προορίζονται για τη χρήση ατομικών όπλων. «Η θέση μου είναι καθαρά κατά της εγκατάστασης και πολύ περισσότερο της χρήσης ατομικών όπλων» τόνισε ο Μπόργιανς.

Πρόβλημα δεν είναι μόνο το είδος του οπλικού συστήματος. Aλλά και ενδεχόμενη κλιμάκωση του κινδύνου με έναν αστάθμητο, αμερικανό πρόεδρο, τον Ντόναλντ Τραμπ. «Η κυβέρνηση Τραμπ ανήγγειλε ότι τα ατομικά όπλα δεν υπηρετούν μόνο την αποτροπή, αλλά είναι όπλα με τα οποία μπορεί να διεξαχθεί πόλεμος» επισήμανε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Ρολφ Μίτσερνιχ. «Πιστεύει κάποιος», διερωτήθηκε, «ότι εάν ο Τραμπ σχεδιάσει τη χρήση ατομικών όπλων, θα τον αποτρέψει η Γερμανία επειδή θα μπορεί να μεταφέρει κάποιες πυρηνικές κεφαλές;».

Ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του SPD δεν απορρίπτει μόνο το σχέδιο της υπουργού Αμυνας περί «ατομικής συμμετοχής» της Γερμανίας, αλλά ζήτησε επαναπροσδιορισμό της στάσης της Γερμανίας έναντι του αμερικανικού ατομικού οπλοστασίου στη χώρα. «Είναι καιρός η Γερμανία να αποκλείσει μελλοντικά την εγκατάσταση ατομικών όπλων. Αυτό το έπραξαν και άλλες χώρες, χωρίς να αμφισβητήσουν το ΝΑΤΟ» σημείωσε ο Μίτσερνιχ.

Αυτό θα σήμαινε σημαντική αλλαγή πλεύσης του SPD και δεν βρίσκει όλους τους Σοσιαλδημοκράτες σύμφωνους. Εάν η Γερμανία αποσυρθεί πλήρως από την «ατομική συμμετοχή», θα χάσει κάθε δυνατότητα επιρροής στην ατομική στρατηγική του ΝΑΤΟ, επισήμαναν οι «ατλαντιστές» του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, όπως οι Φριτς Φελγκεντρόι και Καρλ-Χάιντς Μπρούνερ.

Οι Αμερικανοί δεν είναι οι μόνοι που προσφέρουν ομπρέλα ατομικής προστασίας.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε στη Γερμανία να μπει υπό την ατομική ομπρέλα της Γαλλίας. Αλλά απάντηση από το Βερολίνο δεν πήρε ακόμη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ