Oι Τούρκοι καθημερινά απειλούν τον Ελληνισμό, βέβαια μόνο στα λόγια, καθώς δεν έχουν την δυνατότητα να τα βάλουν με τις ΕΔ. Αυτό όμως που δεν έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία, είναι το κλίμα ''εμφυλίου'' που έχει ξεσπάσει.
Πέρα από την οικονομική κρίση και την πανδημία, έχει δημιουργηθεί μία ανελέητη κόντρα μεταξύ Γκιουλεντιστών και Ερντογανικών και Κεμαλιστών.
Η χώρα μας πρέπει να εκμεταλλευθεί τις συνθήκες, καθώς παρά την εικόνα του ισχυρού που θέλει να μας περάσει η Άγκυρα, με μία απλή ''ανάγνωση'' των γεγονότων στη γειτονική χώρα, θα καταλάβει κανείς πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεκινήσει μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Οι δηλώσεις αξιωματούχων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ( CHP) εξόργισαν τους συνεργάτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που κατηγορούν την αντιπολίτευση πως αφήνει υπόνοιες για στρατιωτικό πραξικόπημα.
Η αρχή των δηλώσεων έγινε από τον εκπρόσωπο τoυ Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Οζγκιούρ Οζέλ ο οποίος δήλωσε πως «έρχεται το τέλος του καθεστώτος του παλατιού. Αυτό το τέλος θα φέρει και τον τερματισμό των διορισμών που κάνουν τα τρίζουν τα κόκαλα του Κεμάλ Ατατούρκ. Δεν ωφελεί ο φόβος, έχει έρθει το τέλος σας, η κάλπη που σας έφερε τώρα θα σας διώξει».
Πιο έντονες όμως ήταν οι δηλώσεις της Τζανάν Καφτανζτίογλου της πρόεδρου της οργανωτικής επιτροπής του CHP στην Κωνσταντινούπολη. «H κυβέρνηση δεν οδηγείται σε καλό δρόμο καθώς λειτουργεί με την άποψη ενός ανθρώπου. Αυτό, στην επόμενη περίοδο ή με πρόωρες εκλογές ή με άλλο τρόπο θα προκαλέσει την αλλαγή του καθεστώτος και του συστήματος. Ο λαός ξύπνησε και ξέρει ποιος δεν λειτουργεί για τα συμφέροντα του» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δεν άργησε η απάντηση του υπεύθυνου επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν ο οποίος ανέφερε πως «όσοι έχουν το θράσος και επιτίθενται και απειλούν την νομιμότητα της κυβέρνησης μας και του προέδρους μας καθώς δεν χωνεύουν την επιτυχία του προεδρικού συστήματος να ξέρουν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι σύνοδοιπόροι του δεν σκύβουν το κεφάλι σε καμία απειλή».
Και όλα αυτά την στιγμή που η οικονομία τους διαλύεται. ''Η αδυναμία της τουρκικής λίρας πιθανότατα θα μετατραπεί σε μια πλήρη νομισματική κρίση λόγω μιας σειράς λαθών πολιτικής από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.''
Αυτό εκτιμά η Danske Bank επισημαίνοντας πως οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής έχουν προεξοφλήσει τη μείωση των επιτοκίων πριν σταθεροποιήσουν τον πληθωρισμό, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις εκροές κεφαλαίων και να αυξήσουν τις πιέσεις στις τιμές. Με τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να τελειώνουν σε λίγο η τουρκική λίρα θα βρεθεί στον γκρεμό.
«Μόνο αφού διασφαλιστεί μια σταθερή πορεία πληθωρισμού, η μείωση των επιτοκίων μπορεί να υπάρξει μια βιώσιμη πορεία», δήλωσε ο Lars Sparresø Merklin, αναλυτής της στρατηγικής συναλλάγματος και ο Jakob Ekholdt Christensen, επικεφαλής της έρευνας αναδυόμενων αγορών. «Είναι αυτονόητο ότι η τρέχουσα πορεία της τουρκικής οικονομίας φαίνεται πολύ ασταθής και βλέπουμε μεγάλη πιθανότητα νομισματικής κρίσης τους επόμενους μήνες».
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει εξαντλήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα, ενώ η λίρα αποδυναμώθηκε περαιτέρω. Πάντως ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας υπεραμύνθηκε των πολιτικών που εκείνη εφαρμόζει για την αντιμετώπιση της κρίσης, υποβαθμίζοντας τη σημασία της μεγάλης μείωσης των συναλλαγματικών διαθεσίμων και απορρίπτοντας τις ανησυχίες ότι προσπαθεί να προστατεύσει το νόμισμα από το να μην υποχωρήσει περαιτέρω κάτω από κάποια κρίσιμα επίπεδα.
Σε παρουσίαση μέσω Διαδικτύου, ο Μουρτά Ουισάλ δήλωσε ότι η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε «έκτακτες συνθήκες», στις οποίες είναι αναμενόμενο να υπάρχουν διακυμάνσεις στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της τράπεζας. Ωστόσο, δήλωσε ότι συνεχίζει να έχει συνομιλίες για συμφωνίες ανταλλαγής ξένων νομισμάτων (swap lines) με αρκετές κεντρικές τράπεζες. Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες και είπε ότι δεν έχει γίνει κάποια απόπειρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), κάτι που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να αρνείται για πολιτικούς λόγους.
Η κεντρική τράπεζα μείωσε επίσης την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για τα τέλη του 2020 στο 7,4% από το 8,2% προηγουμένως, ανοίγοντας την πόρτα σε περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων. Η λίρα από τα μέσα Απριλίου κινείται σε επίπεδα μόλις κάτω των 7 λιρών έναντι του δολαρίου.