Κόσμος

“Επιδημία”! Ολοένα και περισσότεροι πύργοι "5G" καίγονται σε όλη την Ευρώπη

Τα βίντεο του CCTV από ένα ολλανδικό επιχειρηματικό πάρκο δείχνουν έναν άνδρα να αδειάζει το περιεχόμενο ενός λευκού δοχείου στη βάση ενός κυψελοειδούς πύργου. Φλόγες ξέσπασαν καθώς ο άντρας πήγε πίσω στο αμάξι του..

Δείτε εδω

Είναι μια σκηνή που έχει επαναληφθεί δεκάδες φορές τις τελευταίες εβδομάδες στην Ευρώπη, όπου αξιωματούχοι στρέφονται ενάντια στις θεωρίες συνωμοσίας που συνδέουν τα νέα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G και την πανδημία κορονοϊού με αποτέλεσμα εμπρηστικές επιθέσεις σε πύργους κυττάρων.

Οι δημοφιλείς πεποιθήσεις και θεωρίες συνωμοσίας ότι οι ασύρματες επικοινωνίες αποτελούν απειλή εδώ και πολύ καιρό, αλλά η παγκόσμια εξάπλωση του ιού την ίδια στιγμή που οι χώρες κυκλοφόρησαν την ασύρματη τεχνολογία πέμπτης γενιάς έχουν ενισχυθεί.

Αξιωματούχοι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση, ανησυχώντας ότι οι επιθέσεις θα υπονομεύσουν ζωτικούς τηλεπικοινωνιακούς δεσμούς σε μια στιγμή που είναι πιο απαραίτητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Είμαι απολύτως εξοργισμένος, απολύτως αηδιασμένος, με το γεογονός ότι οι άνθρωποι θα αναλάμβαναν δράση ενάντια στην ίδια την υποδομή που χρειαζόμαστε για να ανταποκριθούμε σε αυτήν την έκτακτη ανάγκη υγείας», δήλωσε ο Stephen Powis, ιατρικός διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας στην Αγγλία, στις αρχές Απριλίου.

Περίπου 50 πυρκαγιές που στοχεύουν πύργους επικοινωνίας και άλλου εξοπλισμού έχουν αναφερθεί στη Βρετανία αυτό το μήνα, με αποτέλεσμα τρεις συλλήψεις. Οι μηχανικοί των τηλεπικοινωνιών έχουν κακοποιηθεί 80 φορές στη δουλειά, σύμφωνα με την εμπορική ομάδα Mobile UK, καθιστώντας το Ηνωμένο Βασίλειο τον πυρήνα των επιθέσεων. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που τεκμηριώνουν τις επιθέσεις συχνά επικαλύπτονται με ψευδείς σχολιασμούς σχετικά με το COVID-19. Περίπου 16 πυρπολήθηκαν στην Ολλανδία, ενώ αναφέρθηκαν επίσης επιθέσεις στην Ιρλανδία, την Κύπρο και το Βέλγιο.

Δημοσιεύσεις με απειλές για επιθέσεις σε τηλεφωνικούς ιστούς έλαβαν επισημάνσεις "μου αρέσει" στο Facebook. Μία ανάρτηση σε μια ομάδα κατά των εμβολίων στις 12 Απριλίου μοιράστηκε μια φωτογραφία ενός καμένου ιστού τηλεφώνου με το απόσπασμα, «Κανείς δεν θέλει καρκίνο & covid19. Σταματήστε να προσπαθείτε να συμβεί, διαφορετικά κάθε κατάστημα και κινητό κατάστημα θα καταλήξει έτσι. "

Η τάση έλαβε επιπλέον προσοχή στη Βρετανία, όταν ένας πύργος που υπηρεσίες δεδομένων σε νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ με ασθενείς με κορονοϊό ήταν μεταξύ αυτών που έγιναν στόχος.

«Είναι αρκετά θλιβερό το γεγονός ότι οι οικογένειες δεν μπορούν να βρίσκονται εκεί στο κρεβάτι των αγαπημένων τους που είναι σοβαρά άρρωστοι», δήλωσε ο Nick Jeffery, Διευθύνων Σύμβουλος του ασύρματου φορέα Vodafone UK στο LinkedIn. «Είναι ακόμα πιο ενοχλητικό το γεγονός ότι ακόμη και η μικρή παρηγοριά ενός τηλεφώνου ή μιας βιντεοκλήσης μπορεί τώρα να τους αποστερηθεί λόγω των εγωιστικών πράξεων μερικών παραπλανητικών θεωρητικών της συνωμοσίας».

«Το να ανησυχείς ότι το 5G οδηγεί κάπως την επιδημία του COVID-19 είναι λάθος», δήλωσε ο Δρ Jonathan Samet, πρύτανης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολοράντο, ο οποίος προήδρευσε μιας επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ερεύνησε την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων σε σχέση με τον καρκίνο. "Δεν βρίσκω κανένα εύλογο τρόπο να τα συνδέσω."

“Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ασύρματες επικοινωνίες - είτε 5G είτε παλαιότερες εκδόσεις - βλάπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα”, δήλωσε η Myrtill Simko, επιστημονική διευθύντρια της SciProof International στη Σουηδία, ο οποία έχει περάσει δεκαετίες ερευνώντας το θέμα.

Ο Ryan Fox, ο οποίος παρακολουθεί την παραπληροφόρηση ως επικεφαλής της καινοτομίας στην εταιρεία AI Yonder, είπε ότι παρατήρησε μια ασυνήθιστη άνοδο πέρυσι σε αναφορές γύρω από το 5G στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, με τις περισσότερες από τις αναφορές να αναπαράγουν τους φόβους των ανθρώπων γύρω από το 5G και εάν αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο.

Οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν επίσης αναβαθμιστεί από διασημότητες, συμπεριλαμβανομένου του ηθοποιού Woody Harrelson, ο οποίος μοιράστηκε ένα βίντεο που ισχυριζόταν ότι άνθρωποι στην Κίνα κατέλαβαν έναν πύργο 5G. Ήταν όμως στην πραγματικότητα ένας «έξυπνος λαμπτήρας» του Χονγκ Κονγκ που δέχτηκε επίθεση από τους διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας τον Αύγουστο στις μεγάλες κινητοποιήσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ