Διότι το αφεντικό του, ο Ντόναλντ Τραμπ που εισήγαγε τον χαρακτηρισμό «κινεζικός ιός», αλλάζει θέσεις -όπως αλλάζει τα πουκάμισα του- για την Κίνα. Τις προάλλες, οι κατηγορίες έγιναν επίθεση φιλίας για τον ισχυρό άνδρα της χώρας και τον κινεζικό λαό. Αύριο οι ύμνοι μπορεί να ξαναγίνουν κατηγορίες.
Ο κ. Πομπέο είναι μία άλλη περίπτωση αξιωματούχου, που σίγουρα δεν έχει σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Είναι χριστιανός και αντικομμουνιστής. Ας μην ξεχνάμε ότι διετέλεσε και αρχηγός της CIA, και σαν τέτοιος σκέφτεται διαφορετικά, ενώ λαμβάνει και την καθημερινή ενημέρωση από τις μυστικές υπηρεσίες. Άρα όταν ομιλεί γνωρίζει… Γνωρίζει, βέβαια, και ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά αυτός σκέφτεται και τα προσωπικά και επιχειρηματικά του συμφέροντα. Και ας έλεγε προχθές ότι η εκλογή του στην αμερικανική προεδρία του στέρησε εκατομμύρια σε έσοδα. Παραπονείτο δε ότι δεν του επιτρέπεται να είναι πρόεδρος και την ίδια στιγμή να ελέγχει και τις «μπίζνες» του. Ο άνθρωπος δεν έχει όριο…
του Μιχάλη Ιγνατίου (Hellas Journal)
Αντί να ηγηθεί της Ανθρωπότητας εναντίον του «αόρατου εχθρού», όπως χαρακτηρίζει τον κορωναϊό, αναλώνεται σε άσκοπες συναντήσεις και συζητήσεις, στη διάρκεια των οποίων δεν αποφασίζεται τίποτα. Η υπερδύναμη Αμερική είναι στον αυτόματο πιλότο και ο κ. Τραμπ αποφασίζει ανάλογα με τη διάθεση του, όχι με το συμφέρον της Αμερικής. Και αυτό που λέει και ξαναλέει, ότι πάνω απ’ όλα βρίσκεται η οικονομία -πάνω και από τους ανθρώπους;- αποτελεί ύβρη για τον αμερικανικό λαό.
- Είναι ένα ερώτημα τι θα πράξει στο τέλος: Αν και η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι πριν από το καθολικό Πάσχα, στις 12 Απριλίου, θα αποφασίσει να συνεχιστεί η άτυπη καραντίνα της χώρας. Άστε που μέχρι τότε οι προβλέψεις για συγκεκριμένες πολιτείες είναι πολύ αρνητικές.
Δεν γίνεται μεταξύ της οικονομίας και των Ανθρώπων, ένας πρόεδρος και μάλιστα ο Πλανητάρχης, να επιλέγει την οικονομία για να σώσει τους Ανθρώπους. Αυτό δεν γίνεται. Η οικονομία δεν είναι το εμβόλιο που χρειάζονται οι ασθενείς με κορωνοϊο. Πρώτα πρέπει να πολεμηθεί ο ιός για να πάρει στη συνέχεια τα πάνω της η οικονομία. Το ανάποδο οδηγεί στον γκρεμό.
Επιστρέφοντας στο θέμα της Κίνας, αξίζει κανείς να σταθεί ξανά στον τρόπο αντιμετώπισης της υπόθεσης από τον κ. Πομπέο. Ενώ ο συνάδελφος του Στίβεν Μνούτσιν, δέχθηκε να δημοσιοποιηθεί κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών των G7 για τον κορωνοϊό, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται να σταμάτησε ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών (των G7), επειδή σ’ αυτήν δεν περιλαμβάνονται δύο λέξεις: «ιός της Ουχάν».
Οι πληροφορίες των Αμερικανών δημοσιογράφων ομιλούν για σύγκρουση του κ. Πομπέο με τους ομολόγους του των ευρωπαϊκών χωρών, επειδή οι τελευταίοι δεν επιθυμούσαν αναφορά στην Κίνα. Ναι, το καταλάβαμε… Αλλά αυτό σημαίνει και συγκάλυψη των ευθυνών των Κινέζων κομμουνιστών, οι οποίοι -όπως ορθά επιμένει ο κ. Πομπέο- αποκρύπτουν πληροφορίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για να αποτραπεί η διασπορά της νόσου.
Σε μία συνέντευξή του στη ραδιοφωνική εκπομπή Washington Watch, ο Αμερικανός υπουργός προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω. Κατηγόρησε το Πεκίνο ότι δεν ανταλλάσσει πληροφορίες για την πανδημία στον βαθμό που οφείλει, υιοθετώντας μια στάση που -κατά τον κ. Πομπέο- «αληθινά θέτει χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο».
Δήλωσε συγκεκριμένα:
- «Η ανησυχία μου είναι πως αυτή η συγκάλυψη, αυτή η παραπληροφόρηση στην οποία επιδίδεται το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, στερεί από τον κόσμο την ενημέρωση που χρειάζεται για να αποτραπούν περαιτέρω κρούσματα ή να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».
Ο κ. Πομπέο σχολίασε και τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, οι οποίες προφανώς δεν είναι αληθινές, και οι οποίες αναφέρουν ότι ο κορωναϊός είναι δημιούργημα του αμερικανικού στρατού, ο οποίος υποτίθεται τον «έσπειρε» στην Κίνα για να την καταστρέψει. Ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι «η εκστρατεία παραπληροφόρησης από τη Ρωσία και το Ιράν καθώς από και την Κίνα συνεχίζεται».
Και ποια είναι η παραπληροφόρηση κατά τον κ. Πομπέο; Είπε:
- «Υποστηρίζουν ότι ο ιός SARS-CoV-2 προήλθε από τον αμερικανικό στρατό, ότι πιθανόν η πανδημία άρχισε στην Ιταλία, λένε οτιδήποτε για να αποσείσουν τις ευθύνες τους», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο κ. Πομπέο έχει σχέδιο και θα το υλοποιήσει. Και το σχέδιο αυτό αφορά να κτυπηθεί η Κίνα εκεί που πονά και είναι η διάθεση των προϊόντων της στην Αμερική και στις χώρες της Δύσης. Στο πλαίσιο αυτό η σύγκρουση αναμένεται να αφήσει πίσω της «θύματα».
Εάν επικρατήσει η λογική του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία συμφωνεί και ο υπουργός Εμπορίου Ρος, επιπτώσεις θα έχουν και οι χώρες, οι οποίες συνεργάζονται εμπορικά με την Κίνα… Και σ’ αυτές περιλαμβάνεται σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση…