Αυξάνονται τα κρούσματα επιθέσεων κατά μεταναστών στην Τουρκία, λόγω της γενικής πολύ άσχημης οικονομικής καταστάσεως, η οποία επιδεινώθηκε ακόμα πιο πολύ μετά τα μέτρα που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση λόγω της επιδημίας “κοροναϊού”.
Ένας Τούρκος άνδρας την Παρασκευή μαχαίρωσε έναν Αφγανό μετανάστη στην κεντρική επαρχία του Ικονίου, κατηγορώντας τον άνθρωπο αυτό ότι “μετέφερε τον κορωνοϊό στην Τουρκία”, ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων İhlas News Agency.
Ο Αφγανός με το όνομα Habibullah ψάρευε σε μια λίμνη, όταν όταν πλησίασε ένας Τούρκος και τον μαχαίρωσε φωνάζοντας: "Φέρνετε τον κορωνοϊό εδώ;" Ο Αφγανός φέρει τρία τραύματα και νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.
Ο Τούρκος πολίτης συνελήφθη από την αστυνομία, η οποία ανακοίνωσε αργότερα ότι ο επιτιθέμενος “είχε προβλήματα ψυχικής υγείας”, κάτι που αποτελεί συχνή δικαιολογία από τις αρχές της χώρας όταν θέλει να "γλιτώσει" άτομα.
Υπάρχουν όμως και άλλες καταγγελίες για ρητορική μίσους κατά μεταναστών από άλλους χιλιάδες Τούρκους πολίτες, οι οποίοι έχουν πλέον πρόβλημα ειδικά με τους Σύριους, γιατί όπως λένε οι ίδιοι, τους παίρνουν τις δουλειές και “ρίχνουν” τους μισθούς.
Την ίδια περίπου μεταχείριση όμως, φέρεται να επιφυλάσσει το τουρκικό κράτος και στους Ουιγούρους, οι οποίοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Κωνσταντινούπολη, καθώς φοβούνται ότι οι κινεζικές αρχές “πιέζουν” τις Τουρκικές αρχές να τους απελάσουν στην Κίνα.
Πολλοί Ουιγούροι θεωρούν παραδοσιακά την Τουρκία ως υποστηρικτή των δικαιωμάτων τους και ως καταφύγιο από την κινεζική κυβέρνηση. Οι Ουιγούροι μιλούν την τουρκική γλώσσα και πιστεύουν στο Ισλάμ. Πολλοί όμως από αυτούς συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία και στάλθηκαν σε κέντρα απελάσεως για μήνες χωρίς καμία εξήγηση.
Ο Abdurehim Imin Parach, 44χρονος Ουιγούρος, συνελήφθη σε εστιατόριο στην Κωνσταντινούπολη και αναγκάστηκε να υπογράψει μια ομολογία.
"Στο αστυνομικό τμήμα προσπάθησαν να με κάνουν να υπογράψω μια δήλωση λέγοντας ότι ήμουν τρομοκράτης, για αυτό με χτύπησαν, αλλά δεν την υπέγραψα, για αυτό και με έστειλαν σε κέντρο απέλασης", ανέφερε ο Parach.
Μετά από τρεις μήνες, ο Parach απελευθερώθηκε χωρίς εξηγήσεις από το κέντρο κράτησης το οποίο φιλοξένησε τουλάχιστον άλλους 20 Ουιγούρους. Ο ίδιος ήρθε στην Τουρκία πριν από πέντε χρόνια, αφού διέφυγε από την περιοχή του Xinjiang της Κίνας.
Ο Ουιγούρος κρατήθηκε αρκετές φορές από τις τουρκικές αρχές, λόγω των επικρίσεων του στην κινεζική κυβέρνηση.
Ένας Ουιγούρος ακτιβιστής στην Τουρκία δήλωσε ότι είχε υπολογίσει τουλάχιστον 200 τέτοιες περιπτώσεις από τον Ιανουάριο του 2019, ενώ ένας δικηγόρος είπε ότι είχε βοηθήσει περισσότερους από 400 Ουιγούρους που είχαν συλληφθεί τον περασμένο χρόνο.
Όλοι οι ερωτηθέντες υποψιάστηκαν την εμπλοκή της Κίνας στις συλλήψεις της τουρκικής αστυνομίας.
Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή της διεθνούς αμνηστίας για την Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Ασία Ν.Μπεκελίν, το Πεκίνο θέλει να πάρει πίσω τους Ουιγούρους, για να τους κάνει να σιωπήσουν, ενώ η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τους ίδιους στην Τουρκία, ημέρα με την ημέρα .
"Η [τουρκική] κυβέρνηση φαίνεται όλο και πιο πολύ διατεθειμένη να τα βρει με το Πεκίνο, λαμβάνοντας αυστηρότερα μέτρα εναντίον των Ουιγούρων", ανέφερε ο Bequelin.
Με λίγα λόγια η τουρκική κυβέρνηση ανάλογα με τα συμφέροντα της άλλους τους βοηθάει (Τζιχαντιστές στην Συρία, Τουρκμένους) και άλλους τους συλλαμβάνει ή τους στέλνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα (χιλιάδες μετανάστες) υποσχόμενη πράγματα που δεν γίνονται ανεκτά πλέον, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην ΕΕ.