Τσαβούσογλου
Κόσμος

Τσαβούσογλου: Σύνορα της Ε.Ε. δεν είναι τα ελληνοτουρκικά σύνορα

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών για να επιλυθεί το μεταναστευτικό «θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή η απελευθέρωση  της βίζας και η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης».

Μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τα σύνορά της δεν ξεκινούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά σε αυτά που διατηρεί η Τουρκία νότια και ανατολικά έστειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις του μία ημέρα μετά το ραντεβού του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με την πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο της Ε.Ε., ο Τσαβούσογλου κάλεσε την Ένωση να κάνει «σταθερά βήματα» προκειμένου να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Τουρκία, όπως μεταδίδει το Anadolu.

«Και άλλες χώρες πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία για τους πρόσφυγες σε συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο, ακριβώς όπως εμείς ανοίξαμε τις πόρτες μας» ανέφερε.

Όπως είπε, «η Τουρκία είναι έτοιμη να εργαστεί εποικοδομητικά με την Ε.Ε. στο μεταναστευτικό» και ότι για να επιλυθεί το μεταναστευτικό «θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή η απελευθέρωση  της βίζας και η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης».
Κατά τον ίδιο η συμφωνία του 2016 για το μεταναστευτικό πρέπει να αναθεωρηθεί και να ληφθούν υπόψιν οι εξελίξεις στη Συρία.

«Θα απαντήσουμε αν οι συριακές δυνάμεις παραβιάσουν την εκεχειρία στην Ιντλίμπ»
Αναφερόμενος στη Συρία, ο Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα απαντήσει σε περίπτωση που ο συριακός στρατός παραβιάσει την εκεχειρία στην Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ προσέφεραν βοήθεια σε επίπεδο πληροφοριών για θάλασσα, γη και αέρα.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 δεν αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη των αεροπορικών συστημάτων Patriot.

Επικαιροποίηση της συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ για μεταναστευτικό

 

Το ζήτημα της επικαιροποίησης της συμφωνίας του 2016 για το μεταναστευτικό μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ τέθηκε στο επίκεντρο των επαφών τόσο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της Κομισιόν, όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγκελα Μέρκελ.

Όλες οι πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στην αναγκαιότητα αναθεώρησης και επικαιροποίησής της, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι νέες μεταναστευτικές προκλήσεις που τίθενται, αυτή τη φορά, στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.

Ωστόσο, η Τουρκία ζητά ανταλλάγματα όπως περισσότερα χρήματα από την ΕΕ, σύμφωνα με τους Times.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...