Ιντλίμπ
Κόσμος

H Γερμανία καταδικάζει την επίθεση εναντίον των Τούρκων στην Ιντλίμπ

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία άνοιξε την πόρτα στο χάος για την Ελλάδα και κατ' επέκταση για την Ευρώπη, με χιλιάδες μετανάστες να βρίσκονται καθ' οδόν, η Γερμανία στηρίζει το αυταρχικό και ιμπεριαλιστικό καθεστώς του επίδοξου "Σουλτάνου" Ερντογάν, και καταδικάζει τη νόμιμη άμυνα της συριακής κυβέρνησης και τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη του τελευταίου προπυργίου των τζιχαντιστών - παιδιών της Άγκυρας - στην Ιντλίμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την «μεγάλη ανησυχία» του για την στρατιωτική κλιμάκωση στην βορειοδυτική Συρία εξέφρασε το Βερολίνο και καταδίκασε την επίθεση εναντίον τουρκικών θέσεων. Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε για μια ακόμη φορά πολιτικές συνομιλίες προκειμένου να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό κατάπαυση του πυρός, ενώ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν έχει πράγματι δοθεί τουρκική εντολή να μην εμποδιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη.

«Βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία την στρατιωτική κλιμάκωση στην βορειοδυτική Συρία, ιδιαίτερα στο Ιντλίμπ και καταδικάζουμε την επίθεση σε τουρκικές θέσεις που οδήγησε στον θάνατο περισσότερων από 30 τούρκων στρατιωτών και σε μεγάλο αριθμό τραυματιών. Αυτή η κορύφωση της κατάστασης καθιστά σαφές με δραματικό τρόπο το πόσο επειγόντως πρέπει να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός για την περιοχή του Ιντλίμπ. Είναι αναγκαίο να διεξαχθούν σύντομα πολιτικές συνομιλίες για αυτό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και υπενθύμισε ότι η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μίλησαν την περασμένη εβδομάδα τόσο με τον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια τετραμερής συνάντηση για το θέμα. «Μια τέτοια συνάντηση εξαρτάται από την Ρωσία, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει ανταποκριθεί», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και διευκρίνισε ότι η πρόταση εξακολουθεί να ισχύει.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης των προσφυγικών ροών από την Συρία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Στιβ ‘Αλτερ εξήγησε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει την κατάσταση από δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ενώ δεν διαθέτει κάποια επίσημη πληροφορία ή δήλωση από την τουρκική πλευρά. «Βρισκόμαστε βεβαίως σε στενή επαφή με όλους τους συνομιλητές μας και στην Τουρκία και παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης και για αυτό είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για συγκεκριμένα συμπεράσματα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η κυρία Μέρκελ είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αργότερα θα μιλήσει και με τον κ. Ερντογάν.

Κληθείς πάντως να σχολιάσει δημοσιεύματα που θέλουν την τουρκική κυβέρνηση να έχει δώσει εντολή σε αστυνομικούς, ακτοφυλακή και συνοριοφύλακες να αποσυρθούν και να επιτρέψουν σε μετανάστες και πρόσφυγες να περάσουν στην Ευρώπη, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι μέχρι τώρα υπάρχουν μόνο οι πληροφορίες των ΜΜΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια τέτοια διαταγή από την τουρκική κυβέρνηση, ότι πράγματι έχει δοθεί τέτοια εντολή. Θα το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά. Για τον λόγο, τον σκοπό και το όφελος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό έχουμε μιλήσει εδώ συχνά. Η αξία της συμφωνίας παραμένει και αφορά τόσο την Ευρώπη όσο και την Τουρκία», κατέληξε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Ράινερ Μπρόιλ τόνισε ότι η Γερμανία «έχει πλήρη συνείδηση του μεγάλου βάρος που επωμίζεται η Τουρκία» σε ό,τι αφορά τους σύρους πρόσφυγες. «Την στηρίζουμε σε αυτό, αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Αυτό ισχύει και για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Ιντλίμπ, η οποία διαδραματίζεται στα σύνορα της Τουρκίας, όπου η Τουρκία αναλαμβάνει ευθύνες, όπου και εμείς θέλουμε να αναλάβουμε ευθύνες», δήλωσε ο κ. Μπρόιλ και παρέπεμψε στην πρόσφατη συνάντηση της Καγκελαρίου με τον τούρκο Πρόεδρο, κατά την οποία δεσμεύθηκε για περαιτέρω στήριξη. «Η ανθρωπιστική ευθύνη για το Ιντλίμπ ανήκει στην διεθνή κοινότητα και όχι μόνο στην Τουρκία και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές απέναντι στην Τουρκία», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το εάν η Γερμανία είναι προετοιμασμένη για ένα πιθανό νέο προσφυγικό κύμα από την Συρία, ο κ. ‘Αλτερ διαβεβαίωσε ότι μετά το 2015 υπάρχει πλέον η υποδομή και το τεχνικό πλαίσιο για ανταλλαγή πληροφοριών, ενώ όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διδαχθεί από τις προηγούμενες εμπειρίες. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό αποτελεί γενική δήλωση η οποία δεν συνδέεται με τις τρέχουσες εξελίξεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...