Από το 2016, η σλοβακική νομοθεσία καθιστά αδύνατο το Ισλάμ να γίνει μια αναγνωρισμένη από το κράτος θρησκεία. Η Σλοβακία έχει υιοθετήσει μέτρα που δυσκολεύουν το Ισλάμ να γίνει μία από τις επίσημα αναγνωρισμένες θρησκείες της χώρας, καθιστώντας την ευρωπαϊκή χώρα με τους πιο δύσκολους νόμους κατά του Ισλάμ σε όλη την Ευρώπη.
Το 2016, τα δύο τρίτα των βουλευτών, συμπεριλαμβανομένων των αντιπολιτευόμενων, ψήφισαν υπέρ της νομοθεσίας που υπέβαλε το κυβερνητικό Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα (SNS), σύμφωνα με το οποίο οι θρησκευτικές ομάδες στη χώρα έπρεπε να έχουν 50.000 οπαδούς για να διευθύνουν τα σχολεία τους, να ανοίξουν θρησκευτικά ιδρύματα ή να τύχουν κρατικές επιδοτήσεις. Ο νόμος είχε προηγουμένως απαιτήσει μόνο 20.000.
Σύμφωνα με επίσημες πηγές, το Ισλάμ έχει στη Σλοβακία μέγιστο αριθμό 5.000 οπαδών.
Το 2016, ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο είπε σε μια συνέντευξη: "Λυπάμαι, το Ισλάμ δεν έχει θέση στη Σλοβακία. Είναι καθήκον των πολιτικών να μιλούν για αυτά τα πράγματα πολύ καθαρά και ανοιχτά. Δεν επιθυμώ να υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι ».
Με βάση την τελευταία απογραφή, οι θρησκείες με το απαιτούμενο πληθυσμιακό όριο περιλαμβάνουν την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, στην οποία περίπου το 70% του σλοβάκικου πληθυσμού ανήκει, την Προτεσταντική Ευαγγελική Εκκλησία της Εκκλησίας του Augsburg που αποτελεί το 7%, την Ελληνική Καθολική Εκκλησία (ουνίτες) με 4%, τη Χριστιανική Μεταρρυθμισμένη Εκκλησία στο 2% και την Ορθόδοξη Εκκλησία στο 1%.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης των μεταναστών, ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας τότε είπε: «Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη με το θέμα της μετανάστευσης. Θα μπορούσαμε να πάρουμε 800 μουσουλμάνους, αλλά δεν έχουμε τζαμιά στη Σλοβακία, έτσι πώς μπορούν οι μουσουλμάνοι να ενσωματωθούν εάν δεν τους αρέσει εδώ; "
Άλλοι πολιτικοί έχουν επίσης ανοιχτά τοποθετηθεί για το γεγονός ότι δεν θέλουν ο μουσουλμανικός πληθυσμός να αναπτυχθεί στη Σλοβακία.
"Ο ισλαμισμός ξεκινάει με κεμπάπ και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στη Μπρατισλάβα. Ας καταλάβουμε τι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σε πέντε ή δέκα χρόνια », δήλωσε ο πρόεδρος του SNS Andrej Danko το 2016.
"Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει τζαμί στη μελλοντική Σλοβακία", πρόσθεσε ο Ντάνκο.
Μέχρι τώρα, η Σλοβακία είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ όπου δεν υπάρχει επίσημο τζαμί. Αντ 'αυτού, η μουσουλμανική κοινότητα στη χώρα συναντάται σε ενοικιαζόμενα σπίτια ή προσωρινές αίθουσες προσευχής.
Ταυτόχρονα, η Σλοβακία δεν είναι η μόνη χώρα που επιλέγει προσεκτικά ποια θρησκεία θα αναγνωρίσει στην επικράτειά της.
Στη γειτονική Τσεχική Δημοκρατία, για παράδειγμα, η Κοινότητα του Βουδισμού, που ακολουθεί κυρίως η τοπική κοινότητα του Βιετνάμ, υπέβαλε πρόσφατα αίτηση εγγραφής. Ωστόσο, το Υπουργείο Πολιτισμού της Τσεχίας απέρριψε την αίτηση για τρίτη φορά.