Ο Ερντογάν τα θέλει όλα εδώ και τώρα, και αφού βρήκε “πρόθυμο” πρωθυπουργό στην Τρίπολη, ετοίμασε μία ακόμη συμφωνία παρωδία, η οποία θα υπογραφεί μέχρι τον Φεβρουάριο, με την οποία θα λάβει η Τουρκία αποζημίωση ύψους 2,7 δισ. δολαρίων, για χρέος των Λίβυων στην Άγκυρα από την εποχή πριν την πτώση του Καντάφι το 2011.
Την απόφαση ανακοίνωσε Τούρκος αξιωματούχος αναφέροντας ότι σκοπός είναι η ενεργοποίηση “παγιδευμένων” τουρκικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη χώρα.
Τουρκικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στη Λιβύη, αλλά τα σχέδια τους διακόπηκαν μετά τις αναταραχές με τις οποίες ανατράπηκε ο Μουαμάρ Καντάφι εννέα χρόνια πριν.
“Ένα σημαντικό εμπόδιο στην αναζωογόνηση των τουρκικών επενδύσεων ήταν η αβεβαιότητα όσον αφορά τα μη πληρωθέντα χρέη”, δήλωσε ο Muzaffer Aksoy, πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-Λιβύης, ο οποίος συνέχισε λέγοντας ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά στην υπογραφή Μνημονίου Συμφωνίας (ΜΣ).
"Οι εργασίες για το μνημόνιο συμφωνίας σχετικά με τις παλαιές συμβάσεις φτάνουν στο τέλος τους. Το πρόβλημα των μη καταβληθέντων χρεών, των αποζημιώσεων και των εγγυητικών επιστολών θα λυθεί ", ανέφερε ο Aksoy σε συνέντευξή του στο Reuters.
"Η συμφωνία θα υπογραφεί αργότερα αυτό το μήνα ή τον Φεβρουάριο, και θα περιλαμβάνει εγγυητική επιστολής ύψους 1,5 δισ δολάρια για ζημιές σε μηχανήματα και εξοπλισμό και μη καταβληθέντα χρέη ύψους 1,2 δισ. Δολαρίων", ανέφερε ο ίδιος.
Τουρκία και Ρωσία έχουν εμπλακεί όλο και περισσότερο στη σύγκρουση, με την Άγκυρα να υποστηρίζει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας στην Τρίπολη, ενώ η Μόσχα υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις δυνάμεις στην Ανατολική Λιβύη με επικεφαλής τον Χαλίφα Χάφταρ.
Τώρα όμως εμπλέκονται και οι εταιρείες στην μέση, μιας και η Λιβύη χρωστάει στην Ρωσία 4 δισ δολάρια και όπως φαίνεται τα λεφτά δεν είναι για όλους αλλά μόνο για τον σουλτάνο.
Σήμερα επίσης τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού κάτω από τον τίτλο «μαζί με τις αποικιακές δυνάμεις, Τούρκοι και Λίβυοι σε ιστορικά έγγραφα», δημοσιεύει έγγραφα που όπως ισχυρίζεται, ρίχνουν φως στις λιβυκο-τουρκικές σχέσεις στο ιστορικό παρελθόν, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί επιβεβαίωση των τουρκικών φιλοδοξιών στη Λιβύη βασιζόμενο σε ιστορική βάση.
Τα έγγραφα που φυλάσσονται στο κρατικό αρχείο στην Τουρκία, αποκαλύπτουν τα στάδια της ιστορίας των σχέσεων Τουρκίας-Λιβύης.
Αυτά αναφέρουν εκτός όλων των άλλων, ότι με την έναρξη του σταδίου της διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και άρχισαν να καταλαμβάνουν τα οθωμανικά εδάφη στρατηγικής σημασίας και να τα μοιράζονταν μεταξύ τους.
Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, η Ιταλία εισήλθε στις μεγάλες δυνάμεις και κινήθηκε προς τον έλεγχο της Λιβύης, ξεκινώντας να ανοίγει τράπεζες στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, επιταχύνοντας τις προσπάθειές της για οικονομική και πολιτική επιρροή στην περιοχή.
Η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε εισέλθει γρήγορα στην περίοδο της αποσύνθεσης, μετά την εκθρόνιση του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β (1876-1909).
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, η οθωμανική κυβέρνηση, αν και δεν μπόρεσε να παρέμβει άμεσα στην Τρίπολη, έστειλε μέσω της Αιγύπτου και Τυνησίας αξιωματικούς στις κατεχόμενες περιοχές της Τρίπολης, με επικεφαλής τους Ανβάρ Πασά και Μουσταφά Κεμάλ Πασά, οι οποίοι οργάνωσαν και εκπαίδευσαν μέρος του λαού για να διακόψουν την προέλαση των Ιταλών προς το εσωτερικό το 1911.
Ερχόμενη στο σήμερα όμως που είναι και η ουσία της εμφάνισης των εγγράφων, ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος σε “οθωμανικές θάλασσες”, “Khairuddin Barbarus”, ουσιαστικά επικαλείται αυτά τα έγραφα, σχετικά με τα βήματα που επιδιώκει η χώρα του στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ερντογάν δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή: «Εδώ πρόκειται να κάνουμε νέα και διαφορετικά βήματα τόσο στη Λιβύη όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο και ελπίζουμε ότι οι στρατιώτες μας στην περιοχή αυτή θα επιτύχουν ηρωικά έπη όπως αυτά που έκαναν παλαιά οι Οθωμανοί ναύαρχοι" .
Η σχέση μεταξύ των σημερινών τουρκικών φιλοδοξιών και του οθωμανικού παρελθόντος δεν αποκρύβουν τους στόχους της τουρκικής εκστρατείας και της στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη εν έτει 2019-2020, καθώς η τουρκική κυβέρνηση ουσιαστικά ετοιμάζεται να ‘αναστυλώσει” μια νέα Οθωμανική αυτοκρατορία στην περιοχή.
Αυτό όμως δεν θα το επιτρέψουν κυρίως τα κράτη της περιοχής και οι αποκαλούμενες μεγάλες δυνάμεις της εποχής μας για τα δικά τους κυρίως συμφέροντα .