Κόσμος

Ντόμινο! - Το αμερικανικό χτύπημα στο Ιράν θα μπορούσε να έχει συνέπειες στη Βόρεια Κορέα;

Το θανατηφόρο χτύπημα των ΗΠΑ κατά του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή του Ιράν ίσως είχε ένα έμμεσο ατύχημα: μια διπλωματική λύση για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Οι ειδικοί λένε ότι η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης θα μειώσει τις ήδη εξασθενημένες ελπίδες για ένα τέτοιο αποτέλεσμα και θα εμπνεύσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της Βόρειας Κορέας να πατήσουν πόδι θεωρώντας τα πυρηνικά όπλα ως την ισχυρότερη εγγύηση επιβίωσης τους.

Η αρχική αντίδραση της Βόρειας Κορέας στη δολοφονία του στρατηγού Qassem Soleimani ήταν προσεκτική. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας ήταν σιωπηρά για αρκετές ημέρες πριν τελικά τη Δευτέρα δώσουν κάποια στοιχεία σχετικά με την επίθεση που δεν ανέφερε καν το όνομα του Soleimani.

Η έκθεση του Κορεατικού Κεντρικού Πρακτορείου Ειδήσεων δεν δημοσίευσε καμία άμεση κριτική από την Πιονγιάνγκ προς την Ουάσινγκτον, απλώς λέγοντας ότι η Κίνα και η Ρωσία είχαν καταγγείλει τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αεροπορική επιδρομή της περασμένης εβδομάδας στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Οι διαπραγματεύσεις της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε αδιέξοδο από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η σύνοδος κορυφής μεταξύ του ηγέτη Kim Jong Un και του προέδρου Donald Trump κατέρρευσε λόγω διαφωνιών σχετικά με την ανταλλαγή κυρώσεων για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Η Β. Κορέας επισήμανε πρόσφατα αυτή την έλλειψη προόδου και τόνισε ότι μπορεί να επαναληφθούν οι δοκιμές πυρηνικών βομβών και διηπειρωτικών βαλλιστικών βλημάτων.

Η δολοφονία του Σολεϊμάνι μπορεί να δώσει την ευκαιρία στην Πιονγιάνγκ να χρησιμοποιήσει το χτύπημα κατά του Ιρανού για να νομιμοποιήσει περαιτέρω τη στάση της ότι χρειάζεται να ενισχύσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο ως αποτρεπτικό παράγοντα έναντι της αμερικανικής επιθετικότητας.

Η Βόρεια Κορέα έχει πολλές φορές συσχετίσει τους θανάτους του ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν και του Λίβυου ηγέτη Μοάμαρ Καντάφι, δικαιολογώντας παράλληλα την πυρηνική της ανάπτυξη, λέγοντας ότι θα ήταν ακόμα ζωντανοί και στην εξουσία εάν είχαν αναπτύξει με επιτυχία πυρηνικά όπλα.

Το όνομα του Solemani θα αναφερθεί σύντομα δίπλα τους, δήλωσε ο Koh Yu-hwan, ειδικός επί θεμάτων της Βόρειας Κορέας στο πανεπιστήμιο Dongguk.

"Η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να πει ότι η«ιμπεριαλιστική» φύση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα άλλαζε ποτέ και ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή γι 'αυτούς εκτός από την ενίσχυση του πυρηνικού προγράμματος ως αποτρεπτικού παράγοντα, ενώ παράλληλα θα στηρίζεται σε μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση», δήλωσε ο Koh, σύμβουλος του πρόεδρου της Νότιας Κορέας Moon Jae-in.

Η επίσημη εφημερίδα Rodong Sinmun της Βόρειας Κορέας δημοσίευσε περισσότερα από 30 άρθρα που αναλύουν τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν από τον περασμένο Αύγουστο, αντικατοπτρίζοντας το έντονο ενδιαφέρον των υπευθύνων λήψης αποφάσεων της Πιονγιάνγκ, γράφει πρόσφατα ο Hwang Ildo, καθηγητής της Εθνικής Διπλωματικής Ακαδημίας της Νότιας Κορέας.

Ο Kim και ο Trump αντάλλαξαν προσβολές και απειλές πολέμου κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά προκλητικής πορείας σε δοκιμές όπλων της Βόρειας Κορέας το 2017. Τότε το 2018, ο Κιμ ξεκίνησε διπλωματικές συνομιλίες με την Ουάσινγκτον και διέκοψε πυρηνικές και μεγάλης εμβέλειας δοκιμές πυραύλων. Το άνοιγμα ήρθε μετά από μήνες ανησυχιών ότι η διοίκηση Trump θα μπορούσε να εξετάσει την προληπτική στρατιωτική δράση εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν την Πρωτοχρονιά, ο Κιμ ανέφερε ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος να «δεσμευτεί μονομερώς» η Βόρεια Κορέα με το αυτοεπιβεβλημένο μορατόριουμ για τις πυρηνικές δοκιμές και τις δοκιμές ICBM, τις οποίες το Trump έχει επανειλημμένα επικαλεστεί ως σημαντικό επίτευγμα της εξωτερικής πολιτικής.

Αλλά ο Κιμ δεν έδωσε καμία ρητή ένδειξη ότι εγκατέλειπε πλήρως τις διαπραγματεύσεις. Φαινόταν να αφήνει την πόρτα ανοιχτή στη διπλωματία, λέγοντας ότι οι προσπάθειες της Βόρειας Κορέας για την ενίσχυση του αποτρεπτικού της συστήματος θα "συντονιστούν σωστά" ανάλογα με τις μελλοντική στάση των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ