Κόσμος

Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα τονίσει την αξία της αρμονίας και της συμφιλίωσης στο εφετινό χριστουγεννιάτικο μήνυμά της, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ύστερα από έναν «αρκετά ταραχώδη» χρόνο για την οικογένειά της και την ίδια τη Βρετανία που πάσχιζε με το Brexit.

Το παλάτι έδωσε στη δημοσιότητα δύο σύντομα αποσπάσματα από το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα της 93χρονης βασίλισσας για την ημέρα των Χριστουγέννων, μεταξύ των οποίων ένα για τη ζωή του Ιησού και τη σημασία της συμφιλίωσης.

Δεν υπήρξε ένδειξη εάν η βασίλισσα θα αναφέρει κάποιες περισσότερο δύσκολες στιγμές του 2019 για τη βασιλική οικογένεια, ιδιαίτερα τον σάλο αναφορικά με τις σχέσεις του γιου της πρίγκιπα Άντριου με τον Αμερικανό χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν.

Ο Άντριου έχει πει ότι μετανιώνει για την «απερίσκεπτη» σχέση του με τον Επστάιν αλλά δεν υπέπεσε κάτι ύποπτο στην αντίληψή του τον χρόνο που πέρασε με τον χρηματιστή, ο οποίος αυτοκτόνησε στο κελί του τον Αύγουστο αφού συνελήφθη κα κατηγορήθηκε ότι είχε οργανώσει ένα δίκτυο σεξουαλικής εκμετάλλευσης κοριτσιών, ηλικίας ακόμα και 14 ετών. Ο Άντριου αρνήθηκε επίσης τις κατηγορίες μιας γυναίκας, η οποία είπε ότι είπε ότι έπεσε θύμα του Επστάιν και αναγκάστηκε να έχει σεξουαλικές σχέσεις με τους φίλους του, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα, όταν εκείνη ήταν 17 ετών.

Αν, μάλιστα, λάβει κανείς υπόψιν το γεγονός ότι ο 98χρονος σύζυγός της, ο δούκας του Εδιμβούργου, ενεπλάκη σε αυτοκινητιστικό ατύχημα τον Ιανουάριο και πέρασε την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα σε νοσοκομείο για εξετάσεις, απ’ όπου βγήκε μόλις σήμερα, καθώς και το ότι η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο εγγονών της, του πρίγκιπα Ουίλιαμ και του πρίγκιπα Χάρι, έγινε ευρέως γνωστή στην κοινή γνώμη, η χρονιά αυτή, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, ένα ακόμα "annus horribilis" για την ίδια.

Με την έκφραση αυτή, που σημαίνει «ολέθριο έτος», χαρακτήρισε η ίδια η βασίλισσα το 1992, όταν τρεις από τους γάμους των παιδιών της κατέρρευσαν --μεταξύ των οποίων του πρίγκιπα Καρόλου με την πριγκίπισσα Νταϊάνα-- ενώ η κατοικία της στον Πύργο του Ουίνδσορ υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω πυρκαγιάς.

Σε ό,τι αφορά τη συμφιλίωση, στα αποσπάσματα η βασίλισσα αναφέρει το «πώς τα μικρά βήματα στην πίστη και στην ελπίδα μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεραστούν μακρόχρονες διαφορές και βαθιά ριζωμένες διαφωνίες και να φέρουν αρμονία και κατανόηση…». Προσθέτει: «Η πορεία, φυσικά, δεν είναι πάντα ομαλή, και ίσως κάποιες στιγμές φέτος να ήταν αρκετά ταραχώδης, αλλά τα μικρά βήματα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά».

Μέσα στα τριάμισι χρόνια που πέρασαν από το δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., οι διαφορές σε τοπικό και πολιτικό επίπεδο στη χώρα έγιναν εντονότερες. Η σαρωτική νίκη του Συντηρητικού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αυτό τον μήνα τού έδωσε τελικά τη δυνατότητα να εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για την συμφωνία του για το Brexit, αλλά αναβίωσε και τα αιτήματα στο βόρειο τμήμα της χώρας για τη διενέργεια ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Οι εφημερίδες εξέτασαν με λεπτομέρειες τα αποσπάσματα από το μήνυμα της βασίλισσας και η εφημερίδα Times σημείωσε ότι η συλλογή οικογενειακών φωτογραφιών στο γραφείο της φαίνεται να επικεντρώνεται στην άμεση σειρά διαδοχής.

Μαζί με μια κορνιζαρισμένη φωτογραφία του γιου της Καρόλου με τη σύζυγό του Καμίλα, μια άλλη δείχνει τον Ουίλιαμ και την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένου του εξάχρονου πρίγκιπα Τζορτζ. Στις φωτογραφίες υπάρχει επίσης ο πατέρας της βασίλισσας, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ .

Ωστόσο η συλλογή φωτογραφιών δεν περιλαμβάνει τον Χάρι και τη σύζυγό του Μέγκαν, σε αντίθεση με πέρυσι όταν η βασίλισσα έδειξε μια φωτογραφία από τον γάμο τους, σύμφωνα με τους Times. Η «Daily Mirror» σημείωσε ότι δεν υπάρχει ούτε η φωτογραφία του Άντριου.

Το μήνυμα της βασίλισσας μαγνητοσκοπήθηκε στον Πύργο του Ουίνδσορ και είναι παραγωγή του BBC.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...