Κόσμος

Γιατί η Τουρκία αναζητά μεγαλύτερο ρόλο στη Λιβύη;

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας με την κυβέρνηση της Λιβύης που έχει αναγνωριστεί από το ΟΗΕ με έδρα την Τρίπολη το Σάββατο.

Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος, αφότου μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ ανέτρεψε και οδήγησε στον θάνατο τον δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι πριν από οκτώ χρόνια.

Η χώρα της Βόρειας Αφρικής έχει από τότε χωριστεί μεταξύ αντιτιθέμενων διοικήσεων στα ανατολικά και δυτικά, που και οι δύο υποστηρίζονται από εξωτερικές δυνάμεις.

Ενώ η κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Τρίπολης (GNA) στα δυτικά υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ, ο ανατολικός ισχυρός ηγέτης Χαλίφα Χαφτάρ έχει την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, εάν το ζητήσει η Τρίπολη, αλλά η ισχύουσα συμφωνία δεν θα επιτρέψει στις τουρκικές πολεμικές δυνάμεις να πάνε στη Λιβύη.

Εντούτοις, θα επιτρέψει την ανταλλαγή στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων με σκοπό την κατάρτιση και τη στενότερη συνεργασία σε τομείς όπως οι υπηρεσίες πληροφοριών, η αντιτρομοκρατία και οι εξαγωγές στον τομέα της άμυνας.

Ενώ η GNA είναι απελπισμένη προκειμένου να αποκρούσει τις δυνάμεις του Haftar από τα περίχωρα της Τρίπολης, αναλυτές αναφέρουν ότι η Άγκυρα έχει άλλα γεωπολιτικά συμφέροντα.

Ακολουθούν τρεις ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την κατάσταση.

Γιατί ζητούσε βοήθεια η GNA;

Η GNA, με την υποστήριξη ενόπλων ομάδων από τη Misrata, 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, κατάφερε να συγκρατήσει τα στρατεύματα του Haftar, τα οποία προσπαθούν να καταλάβουν την πρωτεύουσα από τον Απρίλιο.

Όμως, ενώ οι πρώτες γραμμές είναι αδιέξοδο, ο Haftar κυριάρχησε στον ουρανό με τα κινέζικα κατασκευασμένα αεροσκάφη Wing Loong που του προμήθευε ο βασικός υποστηρικτής του, τα ΗΑΕ, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και τους αναλυτές.

Η Τουρκία έστειλε στην GNA τα αεροσκάφη Bayraktar για να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του Haftar, αλλά αυτά ήταν χαμηλού κόστους και πολλά καταστράφηκαν, δήλωσε ο αμυντικός αναλυτής Arnaud Delalande.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι δυνάμεις του Haftar έλαβαν πρόσφατα υποστήριξη από “εξωτερικούς συνεργάτες” με πρώτη την Wagner - μια ιδιωτική στρατιωτική ομάδα που πιστεύεται ότι ελέγχεται από σύμμαχο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ρωσία αρνείται να στείλει μισθοφόρους για να πολεμήσουν στη Λιβύη.

"Η GNA έχει αρχίσει να βλέπει τον κίνδυνο ότι η Haftar κερδίζει το πλεονέκτημα, δήλωσε ο Delalande.

Τι βοήθεια θα δώσει η Τουρκία;

Η Τουρκία πιθανόν να στείλει συστήματα αεράμυνας στην GNA, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας παρεμπόδισης των κυκλωμάτων, δήλωσε ο Delalande, μαζί με συμβούλους και πιο σύγχρονα αεροσκάφη.

Μια τέτοια στήριξη θα μπορούσε να «εξισορροπήσει τις δυνάμεις» σε ένα πεδίο μάχης, όπου η Wagner φέρεται να έχει αναπτύξει συστήματα αντιτρομοκρατίας, δήλωσε η Delalande.

Ωστόσο, η Άγκυρα είναι απίθανο να αναπτύξει στρατεύματα ή να στείλει αεροσκάφη για να πραγματοποιήσουν χτυπήματα, δήλωσε ο Delalande. Η Τουρκία δεν διαθέτει αεροπορική βάση αρκετά κοντά στη Λιβύη για να πραγματοποιήσει χτυπήματα διακριτικά, συμπλήρωσε ο αναλυτής.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της Λιβύης, Emad Badi, η τουρκική στήριξη για τη GNA θα μπορούσε να είναι "παιχνίδι αλλαγής, ανάλογα με τη μορφή στρατιωτικής βοήθειας".

Τι είναι αυτό για την Άγκυρα;

"Η ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τη GNA υπαγορεύεται από ένα συνδυασμό παραγόντων τόσο γεωπολιτικών όσο και ιδεολογικών ", δήλωσε ο Badi, αναλυτής στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής.

Η Τουρκία ενδιαφέρεται κυρίως για την αντιμετώπιση της επιρροής των περιφερειακών αντιπάλων της, των ΗΑΕ και της Αιγύπτου, οι οποίοι υποστηρίζουν τον Haftar και αντιτίθενται στα ισλαμικά κινήματα που είναι κοντά στην Άγκυρα.

Αλλά έχει επίσης οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα στην υποστήριξη της GNA. Η Τρίπολη υπέγραψε πρόσφατα μια ναυτική συμφωνία με την Άγκυρα, επεκτείνοντας τις αξιώσεις της Τουρκίας σε μια μεγάλη περιοχή της Μεσογείου.

Και εκεί βέβαια εμπλέκεται και η χώρα μας...

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί την Άγκυρα με κυρώσεις για παράνομη γεώτρηση από την ακτή της Κύπρου, η Τουρκία ελπίζει ότι η συμφωνία της με την Τρίπολη θα βοηθήσει να νομιμοποιήσει την εξερεύνηση της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ