Ξανά και ξανά, κάθε φορά που η βρετανική Βουλή αδυνατούσε να υπερψηφίσει τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναλυτές υποστήριζαν ότι η λύση θα προέλθει από μια νέα Βουλή. Αυτό και συνέβη, όπως έδειξε η χθεσινή, άνετη πλειοψηφία (358-234) με την οποία η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας, την οποία διαπραγματεύθηκε τον Οκτώβριο ο Μπόρις Τζόνσον.
Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν οι βουλευτές των Συντηρητικών και του βορειοϊρλανδικού DUP, ενώ περίπου 30 βουλευτές των Εργατικών είτε υπερψήφισαν είτε προτίμησαν την αποχή, με αποτέλεσμα το «ναι» να επικρατήσει με διαφορά 124 ψήφων, ενώ η πλειοψηφία των Συντηρητικών ανέρχεται στις 80 έδρες. Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία, το χρονοδιάγραμμα της 31ης Ιανουαρίου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. βρίσκεται πολύ κοντά στην εκπλήρωσή του.
«Είναι η στιγμή να προχωρήσουμε και να εγκαταλείψουμε τις παλιές ταμπέλες του Leave και του Remain (σ.σ.: αποχώρηση και παραμονή στην Ε.Ε.)», είπε ο Μπόρις Τζόνσον. «Τώρα είναι η στιγμή να συνεργαστούμε για να αναζωογονηθεί το έθνος, να αποκτήσει νέα αυτοπεποίθηση για το εθνικό μας πεπρωμένο και να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που έχουμε τώρα ενώπιόν μας».
Τελωνειακά σύνορα
Πέρα από τη διαφορετική κοινοβουλευτική πλειοψηφία που προέκυψε από τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, η πρώτη προϋπόθεση για να επιλυθεί ο γόρδιος δεσμός που τόσο ταλαιπώρησε τη βρετανική και την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ήταν να βρεθεί λύση στο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων. Η λύση επετεύχθη κατά τις διαπραγματεύσεις του Μπόρις Τζόνσον με την Ε.Ε. τον Οκτώβριο και συνίσταται στη δημιουργία τελωνειακών συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και στη Βρετανία. Η παραχώρηση αυτή του Τζόνσον πέρασε «στα ψιλά» στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
«Το Συντηρητικό Κόμμα (σ.σ.: πλήρες όνομα: Συντηρητικό και Ενωτικό Κόμμα) ζητωκραυγάζει για μια συμφωνία αποχώρησης με την Ε.Ε. που τοποθετεί τελωνειακά σύνορα ανάμεσα σε δύο τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου», σημείωσε ο καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Κινγκς του Λονδίνου, Αλεξάντερ Κλάρκσον, σχολιάζοντας την ευφορία που επικράτησε στην αίθουσα της Βουλής μετά την ψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης.