Κόσμος

Προετοιμάζει την ναυτική της παρουσία η Άγκυρα: Άρχισαν οι NAVTEX γύρω από την Κρήτη - Τούρκος Πρέσβης: «Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια»

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα, παίζοντας το χάρτι των NAVTEX προετοιμάζοντας τη ναυτική της παρουσία στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης.

Ιδού η NAVTEX και ο χάρτης:

NAVTEX 1442/19

TURNHOS N/W : 1442/19
MEDITERRANEAN SEA
NAVWARN HA38-656/19 TRANSMITTED BY UNAUTHORISED STATION, RETRANSMITTED BY ANTALYA NAVTEX STATION FOR MARINERS’ SAFETY.
MILITARY EXERCISES, ON 05 DEC 19 FROM 0800Z TO 1000Z IN AREA BOUNDED BY;
35 38.00 N – 027 46.00 E
35 25.00 N – 028 30.00 E
35 00.00 N – 028 30.00 E
35 00.00 N – 027 20.00 E
35 10.00 N – 027 20.00 E
CAUTION ADVISED.

Η Ελλάδα είχε εκδώσει αντι- NAVTEX και ο υδρογραφικός σταθμός Αττάλειας εξέδωσε νέα πάλι για το ίδιο σημείο λέγοντας μάλιστα ότι είναι παράνομος ο ελληνικός σταθμός που ακύρωνε την τουρκική NAVTEX.

H Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει κλίμα, προετοιμάζοντας το έδαφος. Στόχος και σκοπός της Τουρκίας να στείλει φρεγάτες με μόνιμη ναυτική παρουσία νοτίως της Κρήτης. Αυτό θέλει και μέσω της συμφωνίας με τον Σαράζ.   

Oι NAVTEX ποτέ σχεδόν δεν εφαρμόζονται από την Άγκυρα, αλλά έχουν ένα συμβολισμό.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΕΣΒΗ

Ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπαράκ Οζουγκέργκιν μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και αναφέρθηκε στα θέματα που θα συζητήσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αυριανή συνάντηση.

«Όχι μόνο διμερή θέματα. Όχι μόνο το Αιγαίο ή θέματα των μειονοτήτων και στις δύο χώρες ή τα διάφορα τρομοκρατικά στοιχεία που έχουν βρει καταφύγιο στην Αθήνα ή την υπόλοιπη Ελλάδα. Αλλά επίσης για την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια», ανέφερε αρχικά ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα και πρόσθεσε: «Εκτιμάμε την πρόταση των Ελλήνων συναδέλφων μας να συναντηθούν οι δύο ηγέτες και είμαι χαρούμενος που είδα ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δέχθηκε».

Για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας σημείωσε: «Πραγματικά δεν θέλουμε φασαρίες ή εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ή στο Αιγαίο. Αλλά δεν είναι δυνατόν να αναμένεται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, όταν βλέπουμε ότι άλλοι κάνουν και λένε πράγματα τα οποία ξεκάθαρα επηρεάζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης επεσήμανε: «Το Δίκαιο της θάλασσας είναι πραγματικά περίπλοκο. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να τραβήξεις μία γραμμή και να περιμένεις να είναι ο τελικός διαχωρισμός δύο θαλάσσιων ζωνών».

Ο κ. Δένδιας θα έπρεπε ήδη να είχε ζητήσει την απομάκρυνση του κ. πρέσβη, μετά την συμφωνία Τρίπολης-Άγκυρας.

https://www.youtube.com/watch?v=fMstoFJzQcU&feature=emb_title

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ