Σύμφωνα με τον Τούρκο ειδικό İbrahim SÜNNETÇİ, που αρθρογραφεί σε πασίγνωστο τουρκικό αμυντικό περιοδικό, έρχεται καταιγίδα εξελίξεων στην Α.Μεσόγειο, η οποία θα "κτυπήσει" με δύναμη, εκτός της Ελλάδος και της Κύπρου, τόσο το Ισραήλ όσο και την Αίγυπτο, διότι ο σουλτάνος Ερντογάν τα θέλει όλα και και τα θέλει άμεσα μετά την εισβολή στην Συρία.
"Η ανακάλυψη πλούσιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει μετατραπεί άμεσα σε πηγή έντασης και πιθανής σύγκρουσης, μαζί με την συνειδητοποίηση ότι οι μεγαλύτεροι πόροι οδηγούν σε μεγαλύτερες και περισσότερες διαφωνίες", δηλώνει απερίφραστα ο SÜNNETÇİ.
“Η αύξηση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να έχει αποσταθεροποιητική επίδραση στις περιφερειακές χώρες. Λόγω των διαφωνιών σχετικά με την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) και των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των ανοικτών πεδίων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εντάσεις αυξάνονται επικίνδυνα μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), της Τουρκίας της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Λιβάνου.
Τώρα υπάρχει φόβος ότι εάν αυτές οι περιφερειακές χώρες δεν μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο "συνεννόησης" και μια λύση για το πώς θα "μοιραστούν" τα κοιτάσματα μεταξύ τους, τότε θα μπορούσε να πυροδοτηθεί ένας νέος πόλεμος στην περιοχή”, δηλώνει ο ίδιος υπακούοντας βέβαια στα τουρκικά σχέδια στην περιοχή.
“Η προφανής λύση σε αυτή τη διαμάχη/σύγκρουση θα ήταν η καθιέρωση μιας αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, της Δημοκρατίας της Κύπρου, της Τουρκίας, της ΤΔΒΚ, του Λιβάνου, του Ισραήλ (συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Αρχής) αλλά και της Αιγύπτου, για την εξεύρεση τρόπου χειρισμού των αποθεμάτων φυσικού αερίου μέσα και γύρω από τις αμφισβητούμενες ΑΟΖ, για να μοιραστεί ο νέος πλούτος μεταξύ τους.
Είναι φανερό ότι αυτά τα νέα ευρήματα φυσικού αερίου αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Μεσόγειο έχουν επίσης προσελκύσει την προσοχή κρατικών και μη κρατικών φορέων, όπως των ΗΠΑ, της ρωσικής Ομοσπονδίας και των χωρών της ΕΕ και έχει οδηγήσει στη δημιουργία νέων περιφερειακών συμμαχιών μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, για να αντιμετωπιστεί η Τουρκία, η οποία αντιτίθεται στην εκμετάλλευση των υπεράκτιων ενεργειακών αποθεμάτων της Ελληνοκυπριακής Κυβέρνησης, και επιμένει ότι πρέπει να επιτευχθεί μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, προτού γίνουν διεθνείς συμφωνίες για τα αποθέματα υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με την Τουρκία, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει το δικαίωμα ή την εξουσία να υπογράφει συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με παράκτια κράτη και να υλοποιεί εξερεύνηση υδρογονανθράκων και εξαγωγές, διότι όλα αυτά έρχονται σε άμεση σύγκρουση με τους διεθνείς νόμους και παραβιάζουν τα δικαιώματα των πολιτών της ΤΔΒΚ .
Μετά την ανακάλυψη πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις αμφισβητούμενες ΑΟΖ, όπου η έκταση του πλούτου κατέστη σαφέστερη, Έλληνες, Ελληνοκύπριοι και Ισραηλινοί συμμετείχαν σε διαπραγματεύσεις για την εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου (East Med), ενώ αναδύθηκε ένας νέος αμυντικός άξονας μεταξύ της Αιγύπτου, Ισραήλ, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας με σκοπό να αντιμετωπίσει την Τουρκία.
Οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ αυτών των χωρών ενισχύθηκαν ως αποτέλεσμα των τακτικών διμερών στρατιωτικών ασκήσεων. Το Ισραήλ θέλει να βελτιώσει τις στρατιωτικές σχέσεις με την Ελλάδα προκειμένου να αντισταθμίσει την επέκταση της περιφερειακής επιρροής της Τουρκίας.
Ωστόσο, δεδομένου ότι οι συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που ορίζονται βάσει των συμφωνιών των χωρών αυτών, έχουν περιορίσει σημαντικά την ΑΟΖ της Τουρκίας στη Μεσόγειο, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει καμία από αυτές τις συμφωνίες. Αυτό προκαλεί πολλαπλά προβλήματα όταν υπάρχουν δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης υδρογονανθράκων εντός και γύρω από την Κύπρο.
Είναι σαφές ότι προκειμένου να ξεπεραστούν οι ενδεχόμενες στρατιωτικές συγκρούσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με τις υπόλοιπες χώρες, θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να συμφωνήσουν με την Τουρκία και την ΤΔΒΚ για το χειρισμό των αποθεμάτων φυσικού αερίου εντός και γύρω από την Κύπρο.
Για να δείξει την αποφασιστικότητά της και την αποτροπή της, η Τουρκία διενεργεί μεγάλες ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.
Για παράδειγμα η τουρκική ναυτική άσκηση "Mavi Vatan", η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαρτίου 2019, και η οποία ήταν μια σημαντική επίδειξη δύναμης σε 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την Μαύρη Θάλασσα, έως το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με 13 φρεγάτες, 6 κορβέτες, 16 περιπολικά, 7 υποβρύχια, 7 ναρκαλιευτικά 17 βοηθητικά σκάφη, 14 περιπολικά σκάφη, 22 αποβατικά και ένα εκπαιδευτικό σκάφος και με τη συμμετοχή 20.000 στρατιωτών.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι περίπου το 87% του εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας εκτελείται μέσω θαλάσσιων μεταφορών, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια των γειτονικών θαλασσών και των θαλάσσιων επικοινωνιών, όπου συγκεντρώνεται το τουρκικό ναυτιλιακό εμπόριο και η προστασία των δικαιωμάτων κυριαρχίας και των θαλάσσιων συμφερόντων της χώρας, όλες αυτές οι περιοχές είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία.
Η υποστήριξη της υπεράσπισης της ΤΔΒΚ και η προστασία των ζωτικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της στη θάλασσα είναι επίσης μεταξύ των στόχων των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, καταλήγει ο Τούρκος ειδικός με το μανιφέστο του πολέμου που έδωσε στην δημοσιότητα με εντολή σαφώς της Άγκυρας.
Με λίγα λόγια οι Τούρκοι δεν απειλούν εμμέσως πλην σαφώς μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά στοχοποιούν την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ δεν ανησυχούν φυσικά για τον Λίβανο και την Λιβύη.