Η δήλωση του Τσέχου προέδρου, Μίλος Ζέμαν, ότι θα επιδιώξει να ακυρώσει την αναγνώριση του Κοσόβου από τη χώρα του, έδωσε τον τόνο της χθεσινής συνόδου ανάμεσα στους ηγέτες των χωρών του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία) και των Δυτικών Βαλκανίων. Κανένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κοσόβου δεν παρευρέθη στη σύνοδο, με επίσημη δικαιολογία από τον πρωθυπουργό, Ραμούς Χαραντινάι, το φορτωμένο πρόγραμμα ενόψει των εκλογών της 6ης Οκτωβρίου.
Οι τέσσερις του Βίσεγκραντ τάχθηκαν υπέρ της ταχείας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των τεσσάρων υποψηφίων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Σκόπια), επαναλαμβάνοντας προς την κατεύθυνση των Βρυξελλών ότι στο ζήτημα της ένταξης απαιτούνται έργα και όχι μόνο δηλώσεις.
Η κινητήρια δύναμη στην πρωτοβουλία αυτή προέρχεται από τη Βουδαπέστη, η οποία επιθυμεί την προσχώρηση της Σερβίας στην Ε.Ε., ώστε να εκλείψουν τα σύνορα που χωρίζουν τους Ούγγρους της σερβικής επαρχίας της Βοϊβοντίνας από τον «εθνικό ουγγρικό κορμό». Οι τέσσερις επισημαίνουν επίσης ότι η πρόσδεση των χωρών αυτών στο άρμα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ αποτελεί άμυνα απέναντι στη διείσδυση τρίτων χωρών στα Βαλκάνια.
Μεταξύ των χωρών του Βίσεγκραντ επικρατούν, ωστόσο, διαφορετικές απόψεις σχετικά με το Κόσοβο, καθώς οι τρεις το έχουν αναγνωρίσει, ενώ η Σλοβακία είναι μία από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες (μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία και τη Ρουμανία) που δεν το αναγνωρίζουν.
Στη διάρκεια της προχθεσινής επίσκεψής του στο Βελιγράδι, ο Τσέχος πρόεδρος Ζέμαν είπε ότι «μια χώρα που κυβερνάται από εγκληματίες πολέμου δεν μπορεί να ανήκει στην οικογένεια των δημοκρατικών χωρών» και δεσμεύθηκε να πιέσει για την ανάκληση της αναγνώρισης. Το θέμα διχάζει την τσεχική κυβέρνηση, με τον υπουργό Αμυνας, Λούμπομιρ Μέτναρ, να χαρακτηρίζει την αναγνώριση που έγινε το 2008 «διπλωματικό σφάλμα» και τον υπουργό Εξωτερικών, Τόμας Πέτριτσεκ, να επαναλαμβάνει ότι η Τσεχία παραμένει μία από τις περίπου 100 χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο.