Κόσμος

Παραλογισμός με σχέδιο του Ερντογάν για τους πρόσφυγες - Επαναφέρει την πρόταση Πούτιν για Β.Συρία - Νέες απειλές προς Ελλάδα-Ευρώπη

Πλήρης παραλογισμός από ότι φαίνεται επικρατεί μετά την ανακοίνωση του σχεδίου-Ερντογάν, στο θέμα των Σύριων προσφύγων, οι οποίοι έχουν κατακλύσει εκτός της Τουρκίας και τα ελληνικά νησιά, μετά την προώθηση τους από την Άγκυρα στην χώρα μας.  

Ο Ερντογάν θέλει να οδηγήσει ουσιαστικά χιλιάδες επί χιλιάδων Σύρων (πάνω από 1,3 εκατ.) από τα 3 εκατομμύρια που έχουν κατακλύσει την χώρα του, στην περιοχή της ασφαλούς ζώνης στην Βόρεια Συρία, στην οποία θα δημιουργήσει υποδομές για την παραμονή των ανθρώπων αυτών ζητώντας διεθνή οικονομική βοήθεια, για να επιτύχει  την απόσυρση τους από το τουρκικό έδαφος.   

Πρόκειται για την επαναφορά μιας επικαιροποιημένης πρότασης του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν, για τους Σύριους πρόσφυγες πριν από ένα χρόνο, σε περιοχές που ελέγχει ο ρωσικός στρατός με την δημιουργία ανάλογων υποδομών.

Υπενθυμίζουμε ότι και ο Σύριος πρόεδρος  Άσαντ πριν μερικούς μήνες είχε ζητήσει δημόσια την επιστροφή των προσφύγων στην χώρα, θέλοντας ο ίδιος να αναζωογονήσει την κατεστραμμένη χώρα από την οποία έφυγαν εκατομμύρια άνθρωποι.

Σύμφωνα με πρόσφατες ειδήσεις, η περιοχή του Ιντλίμπ και μέρος των περιοχών Χάμα και Χαλέπι αποτελούν τα μοναδικά προπύργια των τζιχαντιστών και εφόσον το αποφασίσουν, Ρώσοι, Αμερικανοί, Τούρκοι και Σύριοι, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο σχέδιο επαναφοράς των κατοίκων στην χώρα αυτή σε "ασφαλείς ζώνες".

Προχθές ο Έλληνας αντιπρόεδρος στην Κομισιόν κ. Δ.Σχοινάς (ΕΤ1 Δελτίο) μίλησε για νέο σχέδιο της ΕΕ, που θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση των χωρών που έχουν το πρόβλημα, ώστε να μην έχουμε μετακινήσεις πολιτών τους σε άλλες χώρες-υποδοχής όπως η Ελλάδα.

Σχέδιο Ερντογάν για τους Σύριους πρόσφυγες

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αντιμετωπίζοντας μια μεγάλη εσωτερική δυσαρέσκεια και έχοντας μια οικονομία σε ύφεση, θέλει να μετατρέψει το πρόβλημα των Σύριων μεταναστών σε πρόβλημα της διεθνούς κοινότητας, της ΕΕ και του Άσαντ, δίνοντας το ίδιο μια οριστική λύση, αναφέρουν οι NYT.

Σε απάντηση του μισού εκατομμυρίου αιτούντων ασύλου, οι οποίοι θα μπορούσαν να έρθουν στα τουρκικά σύνορα, εφόσον έχουμε εισβολή στην Idlib, ο Ερντογάν απείλησε να ανοίξει τις πύλες και να επιτρέψει στους Σύριους να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος.

Εν τω μεταξύ, σε μια συνάντηση των προέδρων του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι θα χτίσει κατοικίες στην συριακή ασφαλή ζώνη, την οποία Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι δημιουργούν ανατολικά του Ευφράτη.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι πάνω από ένα (1) εκατομμύριο από τα 3,6 εκατομμύρια Σύρων που βρίσκονται στην Τουρκία θα μπορούσαν να μετακινηθούν στην ασφαλή ζώνη,  και ότι η κυβέρνησή του θα χτίσει δωρεάν σπίτια με κήπους.

Το κόστος της Τουρκίας για τη στέγαση προσφύγων από τότε που ξεκίνησε η συριακή διαμάχη έχει φτάσει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Εάν η ασφαλής ζώνη δεν έχει εκκαθαριστεί μέχρι το τέλος του μήνα, δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης, η Τουρκία θα κινηθεί μονομερώς ενάντια των Κούρδων του YPG. Η προειδοποίηση αυτή δεν ήρθε πολύ καιρό μετά την απειλή του ίδιου ότι θα ανοίξει τις πύλες και θα πλημμυρίσει την ΕΕ με μετανάστες.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι στο εσωτερικό της Τουρκίας υπάρχει μια τεράστια δυσαρέσκεια για την παρουσία τόσου μεγάλου πληθυσμού Σύριων, έτσι ο Ερντογάν συζήτησε σχέδια για την μετακίνηση προσφύγων στο συριακό έδαφος με την δημιουργία κατοικιών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ελπίζει να λάβει διεθνή οικονομική στήριξη, υλοποιώντας ένα μοντέλο που θα δημιουργούσε νέους οικισμούς για τους Σύριους πρόσφυγες στην συριακή επικράτεια, το οποίο θα αναλάμβανε η Τουρκία με διεθνή στήριξη.

«Αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται την κατασκευή κατοικιών χωρητικότητας μεταξύ 250 και 300 τετραγωνικών μέτρων με κήπους μέχρι 150 τετραγωνικών μέτρων», δήλωσε ο Ερντογάν. Προς τούτο, ο πρόεδρος σκοπεύει να αναθέσει το έργο στην υπηρεσία Ανάπτυξης Στέγασης (TOKİ), μια κυβερνητική υπηρεσία στέγασης της Τουρκίας.

Η TOKİ είναι γνωστή στην Τουρκία για τη συμμετοχή της σε αναπτυξιακά σχέδια της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων κατασκευαστικών έργων που έχουν δει δημόσιες εκτάσεις να μετατρέπονται σε αντισυμβαλλόμενους συνδεδεμένους χώρους με την κυβέρνηση, αποφέροντας τεράστιο κέρδος.

Αυτό θα μπορούσε να δώσει μια γεύση για το ποιος από την τουρκική πλευρά θα επωφελούνταν από ένα τέτοιο έργο. Με τον τομέα των κατασκευών να διέρχεται δύσκολες περιόδους , αυτό το σχέδιο θα πρέπει να είναι μια άκρως δελεαστική προοπτική για τον Ερντογάν.

Το ερώτημα όμως παραμένει, ποιος θα υλοποιήσει ένα τέτοιο ακριβό έργο που είναι ρεαλιστικό;

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα αναζητήσει χρηματοδότηση για ένα τέτοιο έργο, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ΕΕ την Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ότι θα ζητήσει να υλοποιηθεί αποκλειστικά από Τούρκους εργολάβους.

Τον Ιανουάριο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι είχε συζητήσει το έργο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Σαουδάραβα Πρίγκιπα Μωάμεθ Μπιν Σαλμάν, και ότι και οι δύο είχαν ανταποκριθεί θετικά, καταλήγουν οι NYT.

Επειδή από τρελό και από παιδί μαθαίνουμε την αλήθεια, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση ο Ανατολίτης Ερντογάν πρότεινε κάτι που θα έπρεπε να προτείνουν, οι ΗΠΑ, η ΕΕ κά.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ, καλό να "ξυπνήσουν" και να στηρίξουν ένα τέτοιο έργο υπό προυποθέσεις βέβαια, και χωρίς Τούρκους εργολάβους, το οποίο καλό θα είναι να επεκταθεί και στο Αφγανιστάν, αλλά και σε χώρες  με οικονομικούς μετανάστες που κατακλύζουν Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, όπως την Αλγερία, Τυνησία κα.

Ερντογάν: «Θα σας γεμίσω με πρόσφυγες»

Η Τουρκία θα αναγκαστεί να αφήσει τους πρόσφυγες από την Συρία που βρίσκονται στο έδαφός της να φύγουν προς την Ευρώπη, αν η Δύση δεν προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια στην χώρα και υποστήριξη στο σχέδιό της για δημιουργία ασφαλούς ζώνης εγκατάστασης των προσφύγων, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας τις απειλές του προς την Ευρώπη.

«Αν δεν μπορέσετε να αποδεχθείτε αυτό το σχέδιο, τότε θα ανοίξουμε τις πύλες. Θα τους αφήσουμε να πάνε όπου θέλουν», είπε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στο Reuters.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει οτιδήποτε», απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα συνεταιρισμού για το θέμα της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο με τις χώρες της Δύσης, ενώ κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα και το δίκαιο και ότι απειλεί τη διεθνή ειρήνη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...