Παρά τις κυρώσεις που αποφάσισε να επιβάλει η ΕΕ στην Τουρκία ως αντίποινα για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ η γειτονική μας χώρα που ουδόλως επηρεάστηκε από τις αμερικανικές απειλές μετά την εξαγορά των S-400, συνεχίζει να εμπαίζει τους πάντες!
Σημειώνεται πως τα τρία βασικά μέτρα που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι κατά της Τουρκίας ήταν αρχικά το «πάγωμα» της προενταξιακής βοήθειας ύψους 145,8 εκατ. ευρώ από την ΕΕ το 2019, κατόπιν, το πάγωμα της υπογραφής νέας συμφωνίας στο τομέα των αεροπορικών μεταφορών, αλλά και την αναβολή του διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο σε τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές και η γεωργία και τρίτον η αναστολή της χορήγησης δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα τα οποία υλοποιούνται υπό την εγγύηση του τουρκικού κράτους.
Παρόλα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό ταμείο στρατού βρίσκεται πολύ κοντά σε εξαγορά της εταιρείας British Steel.
Η θυγατρική της Oyak, του συνταξιοδοτικού ταμείου που ανήκει στον τουρκικό στρατό, βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της British Steel, αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.
Το συνταξιοδοτικό ταμείο, το οποίο κατέχει ο μεγαλύτερος χαλυβουργός της Τουρκίας Erdemir μέσω της θυγατρικής Ataer Holding, βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Επίσημο Φορέα του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε και το Sky News. Η British Steel κατέστη αφερέγγυα τον Μάιο, αφού η κυβέρνηση αρνήθηκε ένα αίτημα διάσωσης £ 30 εκατ. από την πρώην ιδιοκτήτρια Greybull Capital.
Περίπου 4.000 θέσεις εργασίας διακυβεύονται στο εργοστάσιο της Scunthorpe της British Steel και άλλες 700 στο Teeside. Περίπου 20.000 άνθρωποι εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού της, ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι.
Ενώ μια συμφωνία θα σώσει τις εγκαταστάσεις παραγωγής της British Steel βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, θα χρειαστεί ένα τολμηρό νέο όραμα για να εξασφαλιστεί το μακροπρόθεσμο μέλλον της εταιρείας, ανέφερε ο John Cullen της λογιστικής εταιρείας, Menzies LLP, Sky.
Η τουρκική εταιρεία έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την παραγωγή στο εργοστάσιο της British Steel στο Scunthorpe και να εφαρμόσει ένα σχέδιο μείωσης του κόστους που έχει καταρτίσει η σημερινή διοίκηση, ανέφεραν οι FT.
Τουρκία- -ΝΑΤΟ
Κι από τις εμπορικές δραστηριότητες των γειτόνων μας εν μέσω κυρώσεων στις νατοϊκές σχέσεις της Τουρκίας.
“Το ΝΑΤΟ πρέπει να αναγνωρίσει τη σημασία της Τουρκίας και να αυξήσει τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εναλλακτικές λύσεις και να χρησιμοποιήσει έτσι μια διαφορετική προσέγγιση με την Άγκυρα”, ανέφερε μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε σε ανεξάρτητο think tank από το Royal United Services Institute (RUSI).
“Ο βασικός ρόλος της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να παραβλεφθεί, παρά το πόσο δύσκολος μπορεί να είναι ο ισχυρός πρόεδρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν”, γράφει ο Peter Roberts, διευθυντής στρατιωτικών επιστημών της RUSI, σε άρθρο που συνυπέγραψε με τον καθηγητή Seth Newkirk.
Η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό οποιουδήποτε μέλους του ΝΑΤΟ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία και τον μεγαλύτερο στρατιωτικό στην Ευρώπη, υπενθύμισε.
Η χώρα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην αποστολή του ΝΑΤΟ για τον περιορισμό της Ρωσίας, το ενδιαφέρον της ΕΕ για τον έλεγχο της μετανάστευσης στην Ευρώπη και αποτελεί το κλειδί στις φιλοδοξίες των ΗΠΑ να περιορίσουν την Κίνα, αναφέρουν οι αρθρογράφοι και από εκεί και πέρα πως να μην βαράει το ντέφι ο Ερντογάν για να χορεύει η Δύση ολόκληρη....