Το Ισραήλ άσκησε πιέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα αεροσκάφους F-35 stealth, ως μέρος των προσπαθειών του να διατηρήσει το στρατιωτικό πλεονέκτημα στην περιοχή, ανέφερε το The Times of Israel, επικαλούμενο το Channel 12.
Δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη συμφωνία για την αγορά ρωσικής κατασκευής πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400, το Ισραήλ, το οποίο και έλαβε F-35 από τη Lockheed Martin αμέσως μετά τις ΗΠΑ, το Ισραήλ φέρεται να άσκησε πιέσεις στην Ουάσινγκτον για τη μη πώληση των F-35 στην Άγκυρα λόγω ανησυχιών για απόκτηση προηγμένων αεροπορικών δυνατοτήτων από τις τουρκικές δυνάμεις.
Ούτε οι ισραηλινοί ούτε οι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν σχολιάσει τις παραπάνω αναφορές μέχρι στιγμής.
Στα μέσα Ιουλίου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόφαση να απομακρύνουν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35, αφού η Άγκυρα έλαβε την πρώτη παρτίδα των ρωσικών S-400, λέγοντας ότι τα μαχητικά αεροσκάφη "δεν μπορούν να συνλειτουργήσουν με τα ρωσικά ραντάρ καθώς μπορεί να εκτεθούν τα μυστικά του".
"Δυστυχώς, η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 καθιστά τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της στο F-35 αδύνατη", δήλωσε ο Λευκός Οίκος σε δελτίο τύπου στις 17 Ιουλίου.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών θεώρεισαι πως η κίνηση της Ουάσινγκτον έγινε «χωρίς νόμιμα θεμέλια»:
"Είναι άδικο η Τουρκία, η οποία είναι ένας από τους βασικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών στο πρόγραμμα F-35, να αποκλείεται από αυτό. Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην κάνουν αυτό το λάθος που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στις στρατηγικές σχέσεις μας».
Η Τουρκία έλαβε την πρώτη παρτίδα S-400 τον περασμένο μήνα σε μια κίνηση που προκάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον σύμμαχο του ΝΑΤΟ, μόνο για να κάνει πίσω λίγες μέρες αργότερα.
Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για το γεγονός ότι οι S-400 είναι ασυμβίβαστοι με το στρατιωτικό εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και ισχυρίστηκαν ότι τα ρωσικά συστήματα αποτελούν απειλή για τα F-35, διότι η ταυτόχρονη προμήθεια θα έδινε στους ρώσους εμπειρογνώμονες βασικές γνώσεις σχετικά με τα ευαίσθητα δεδομένα της τεχνολογίας του αμερικανικού μαχητικού.
Η Ουάσινγκτον έχει επίσης απειλήσει να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα στο πλαίσιο του νόμου CAATSA. Η Άγκυρα από την πλευρά της, επέμεινε ότι η απόκτηση αυτών των όπλων είναι δική της υπόθεση ως κυρίαρχο κράτος και έχει απορρίψει τη δυνατότητα εγκατάλειψης των σχεδίων για ολοκλήρωση της συμφωνίας.