Η Τουρκία μετράει τις «πληγές» της μετά το οριστικό τέλος που έβαλαν οι ΗΠΑ στην παράδοση και στο πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, με την Άγκυρα να εξετάζει τις εναλλακτικές της.
Σίγουρα η πρόταση της Ρωσίας για τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς Su-35 να έχει δημιουργήσει κάποιες σκέψεις, ωστόσο Τούρκοι αξιωματούχοι εξετάζουν σοβαρά και το ενδεχόμενο να «εισβάλλουν» την ευρωπαϊκή αγορά και αμυντική βιομηχανία για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Οι S-400 κόστισαν τα F-35
Η Ουάσιγκτον σταμάτησε την παράδοση των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία και ανέστειλε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ανάπτυξής τους, μετά την απόφαση της Άγκυρας να αποκτήσει τους ρωσικούς S-400.
Η Τουρκία πρέπει να επικεντρωθεί στην επέκταση συνεργασίας με τους ευρωπαίους εταίρους για την προώθηση σχεδίων εγχώριας παραγωγής, ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.
F-35
Η Τουρκία έχει παραλάβει μεγάλος μέρος των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, τα οποία οι ΗΠΑ εκτιμούν πως θα έχουν πρόσβαση και θα «εκθέσουν» ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35.
Ωστόσο, η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει την δράση της εντός πλαισίου NATO, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων που ενδεχομένως προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς εντός της Συμμαχίας, υπό το φόντο γεωπολιτικών κινδύνων, κάτι που ανέφερε και ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε μια προσπάθεια να «εκβιάσει» την αγορά των F-35.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι και το Eurofighter
«Δεδομένου ότι η αμυντική συνεργασία αποτελεί μια πολύ σημαντική και κρίσιμη διάσταση της Συμμαχίας, η Τουρκία και το NATO θα συνεχίσουν να αναζητούν εναλλακτικά σχέδια με άλλους εταίρους», ανέφεραν οι Τούρκοι ειδικοί.
Η χώρα εξακολουθεί να διαθέτει ένα ευρύ φάσμα επιλογών, συμπεριλαμβανομένων εγχώριων προγραμμάτων, αλλά και το ενδεχόμενο προσέλκυσης ξένων επενδυτών και προμηθευτών, μετά τον αποκλεισμό από το πρόγραμμα του F-35.
Ο Ayhan Zeytinoğlu, πρόεδρος του Economic Development Foundation, δήλωσε στην Sabah ότι μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι το πρόγραμμα αντιαεροπορικών συστημάτων SAMP / T της Eurosam.
Η Τουρκία πέρυσι υπέγραψε συμφωνία για την ανάπτυξη πυραυλικού συστήματος μεγάλης εμβέλειας με τη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία και δύο τουρκικές εταιρείες άμυνας, την Aselsan και την Roketsan.
Ο Zeytinoğlu πρότεινε ότι η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να συμμετάσχει στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, στο οποίο συμμετέχουν η Ισπανία, η Γερμανία και η Γαλλία.
«Η Τουρκία μπορεί να σταθμίσει ευρωπαϊκές εναλλακτικές λύσεις για το μαχητικό αεροσκάφος F-35 και η συμμετοχή της Τουρκίας στο έργο Eurofighter θα μπορούσε να αξιολογηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο βάθος….TF-X
Την ίδια στιγμή η Τουρκία παρουσίασε και ένα πρωτότυπο «μοντέλο» του εθνικού μαχητικού αεροσκάφους της, το λεγόμενο «TF-X» στην πρόσφατη διεθνή έκθεση Paris Air Show 2019, το οποίο όμως έχει «πολύ δρόμο» ακόμα και πολλά εμπόδια να ξεπεράσει παρά τις προσδοκίες της Άγκυρας.
«Η συνεργασία της Τουρκίας με την βρετανική εταιρεία BAE Systems για την ανάπτυξη του εθνικού μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς TF-X είναι εξαιρετικά σημαντική σε αυτό το στάδιο», επεσήμανε ο Can Kasapoğlu, διευθυντής προγράμματος που ασχολείται με την έρευνα σε ζητήματα άμυνας σε think tank της Κωνσταντινούπολης.
Το πρόβλημα ωστόσο για την Τουρκία είναι ότι ο κατασκευαστής κινητήρων Rolls Royce ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι δεν έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του κινητήρα για το TF-X, κάτι που σίγουρα «πάει πίσω» τους όποιους σχεδιασμούς της Άγκυρας για ανάπτυξη του αεροσκάφους την επόμενη δεκαετία.
Πηγή: Ahval