Ημέρα πένθους έχει κηρυχθεί η σημερινή για τον Λίβανο, την επομένη της διπλής βομβιστικής επίθεσης στη νότια Βηρυτό, προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 43 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 239.
Την ευθύνη ανέλαβε η σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσαν πηγές ασφαλείας του Λιβάνου, σύμφωνα με τις οποίες ένας βομβιστής αυτοκτονίας επέζησε και ανακρίνεται. Ηδη, ομολόγησε ότι στρατολογήθηκε από το Ισλαμικό κράτος στη Συρία, πριν από δύο εβδομάδες, ενώ διερευνάται το ενδεχόμενο δύο εκ των βομβιστών που διέφυγαν να είναι Παλαιστίνιοι από προσφυγικό καταυλισμό της Βηρυτού.
Το αμερικανικό δίκτυο CNN, το Reuters και άλλα ξένα πρακτορεία, τονίζουν πως πρόκειται για το αιματηρότερο τρομοκρατικό πλήγμα από την εμπλοκή της οργάνωσης Χεζμπολάχ στη συριακή σύρραξη στο πλευρό των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, στις αρχές του 2013, όσο και από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο (1975-1990).
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ουαέλ Αμπού Φαούρ, οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά πέντε λεπτών με στόχο την πολυσύχναστη υπαίθρια αγορά στη συνοικία Μπουρζ αλ-Μπαραζνέ στη νότια Βηρυτό και στα θύματα συγκαταλέγονται δεκάδες μέλη της Χεζμπολάχ.
Την ευθύνη για τη διπλή επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος με ανακοίνωση στην οποία δεν γίνεται λόγος για διπλή επίθεση, αλλά για καμικάζι αυτοκτονίας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» του για την επίθεση στη Βηρυτό, ενώ η Ουάσινγκτον καταδίκασε κάνοντας λόγο «για ωμές τρομοκρατικές ενέργειες».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε τους Λιβανέζους «να συνεχίζουν να εργάζονται για την διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη χώρα».
Την απερίφραστη καταδίκη του για την πολύνεκρη διπλή βομβιστική επίθεση σε προάστιο της Βηρυτού, εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας πως η αδιέξοδη και τυφλή τρομοκρατία είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
Σε ανακοίνωσή του εκφράζει, επίσης, τα θερμά συλλυπητήρια στον λαό και στην κυβέρνηση του Λιβάνου και σημειώνει πως η διατήρηση της εσωτερικής ειρήνης και συνοχής του οποίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.