Κόσμος

Δημοσκόπηση που "βουλιάζει" τις Βρυξέλλες: Σημαντικό προβάδισμα της Λε Πεν, δεύτερος ο Μακρόν - Οι Γάλλοι ξεκινούν την "μεγάλη αλλαγή"

Συνεχίζουν να "σαρώνουν" στις δημοσκοπήσεις τα πατριωτικά κόμματα ενόψει των ευρωεκλογών. Σε μια νέα δημοσκόπηση που προκαλεί "εγκεφαλικά" στις Βρυξέλλες, στη Γαλλία φαίνεται να προηγείται η Λεπέν, με τον πρόεδρο Ε.Μακρόν να έρχεται δεύτερος.

Ευρωσκεπτικιστικά κόμματα έχουν ενώσει τις δυνάμεις, με τη Γαλλία και την Ιταλία να πρωτοπορούν σε μια νέα πολιτική στρατηγική, με βασικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και τη διατήρηση και προστασία της έννοιας των Εθνών-κρατών.

Η "Μεγάλη Αλλαγή" είναι γεγονός στην Ευρώπη, και καθώς οι δημοσκοπήσεις "μιλούν" πιο δυνατά από τους πολιτικούς, η ψευτοπροοδευτική εθνομηδενιστική ατζέντα της - έως τώρα - ηγεσίας των Βρυξελλών μοιάζει να καταρρέει.

Προβάδισμα ενόψει των Ευρωεκλογών 2019 φαίνεται πως έχει στη Γαλλία το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, αφού σύμφωνα με δημοσκόπηση συγκεντρώνει το 22% των ψήφων, ποσοστό οριακά υψηλότερο από εκείνο του LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Είναι η πρώτη φορά που ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν ξεπερνά το LREM του Μακρόν σε έρευνα του ινστιτούτου Ipsos ενόψει των ευρωεκλογών που μεταδίδεται φέτος, πάντως και άλλες δημοσκοπήσεις είχαν καταγράψει προβάδισμα της "άκρας δεξιάς" στη Γαλλία στο παρελθόν.

Η δημοσκόπηση σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 Γάλλων ψηφοφόρων διενεργήθηκε τη 2α και την 3η Μαΐου, αφού ο Μακρόν ανακοίνωσε σειρά προτάσεων, συμπεριλαμβανομένων περικοπών φόρων ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια και το κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στις οποίες πρωτοστατεί το κίνημα των λεγόμενων «κίτρινων γιλέκων».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ipsos για τη γαλλική τηλεόραση και το γαλλικό ραδιόφωνο, το LREM οδεύει να συγκεντρώσει 21,5% των ψήφων. Στην προηγούμενη τέτοια κυλιόμενη έρευνα, από τη 18η ως την 22α Απριλίου, το 23% του δείγματος δήλωνε ότι θα ψηφίσει το LREM και το 22% το RN.

Ο Μακρόν βρέθηκε αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη πρόκληση της προεδρίας του όταν ξέσπασαν οι κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», πριν από περίπου έξι μήνες, αρχικά με αφορμή το υψηλό κόστος ζωής. Το κίνημα αυτό εξελίχθηκε στον εκφραστή της ευρύτερης κοινωνικής δυσαρέσκειας για τις πολιτικές του άλλοτε επικεφαλής επενδυτικής τράπεζας.

Το RN και ευρωσκεπτικιστικές, αντιμεταναστευτικές παρατάξεις από άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. σχεδιάζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σχηματίζοντας κοινή πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ